Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Izolacija spoljasnjeg zida kuce

elitemadzone.org :: TechZone :: Izolacija spoljasnjeg zida kuce

Strane: << < .. 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 196045 | Odgovora: 241 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

zigicsasa
Saša Žigić
Zrenjanin

Član broj: 71367
Poruke: 27
93.86.35.*+1 Profil

icon Re: Izolacija spoljasnjeg zida kuce05.03.2009. u 18:59 - pre 165 meseci
Unekim delovima koje si mecitirao jesi izvukao iz konteksta tu si u pravu ovo što sam naveo je istina a casopise u kojima sam pronasao ove podatke ti mogu nabrojati bez problema jer te casopise posedujem, drugo je sto ih kod nas nema i manje su poznati, na internetu ovo se manje spominje.

- za nasipnu težinu možda i nisi čuo ali je to termin koji se koristi zbog stisljivosti samog materijala

- Masa se odnosi na izolaciju, a ne na materijale koje si nabrojao i ima velikog znača postavljam sliku sto pre uz objasnjenje, a amplituda se neodnosi na mehaničke oscilacije već na prolaz toplote kroz samu izolaciju za odredjeni vremenski period - Primer: zašto se osećamo noću kao u rerni kad nemamo klima uređaj, jer toplota ipak posle određenog vremena prođe kroz zidove iako su izolovani. Hari Kiri nije potreban

- Površina koju obasjava sunce u idealnim uslovima se dobija do 1 kW / m2 u stvarnim uslovima to je max 600 vati prica za sunčeve kolektore. Postavi običan taman papir kada u Zajačaru bude bar 30 oC izmeri temp i dobićeš šta je pesnik hteo da kaže. Zamisli da je to taman zid pa se seti sta sam rekao. Zasto na toj temperaturi nisi bio u nekom neizolovanom tavanu, opet bi ti bilo jasno. Ovo je malo mesavina fizike, termodinamike....

- Za jednostavan eksperiment stavi parče stiropora u reni i pojačavaj temperaturu po 10 stepeni zaključi šta se dešava na pomenutim temperaturama. Nemoras da čekaš 30 godina i koristiš brener.

- Izvučeno iz konteksta samonosivost odnosi se na mineralne vune ne nastiropor, bar prepiši ceo navod. Dokaz probaj da uspraviš 1 m kamene vune da stoji uspravno. Koliko sam ja video kompanija Ursa na obuci je prikazala da se njihova izolacija postavlja vertikalno a ne horizontalno.

- Zamisao u glavi mi netreba pronađi nekog ko radi u Elekto Vojvodini Novi Sad, zgrada naspram stadio Vojvodine, pitaj ga kakva je izolacija u zidovima i da li je uopšte ima. A posle ga pitaj za obolele od raka pluća. Ako te ovočudi zašto spominjem pitaj razjasniću ti.

- Za pčele ne znam šta si mislio, valjda si odlutao.

- Demant nije kod sebe kući sam imao slučaj vune na tavanu posle 4 god. sam je pokupio i bacio. Skupljanje je bilo lopatom. Zbog toga i savetujem da se to neradi.

- Da je istina daleko jeste, pošto se negovori baš sve.

- Za tvog profesora ne znam valjda si mu bio dobar đak, ako to pokušava da uradi.

- Za deo koji si naveo:
"Svi mi znamo šta je dobro ali da li je to i izvodljivo i gde je prava mera cene i kvaliteta...
Razmišljaj malo u tom pravcu... "

Šta god sam naveo stojim iza toga pošto se bavim racionalizacijom i uštedom energije sa primenom šta se ima.

A ovaj forum mislim da je stvoren iz razloga diskusije i objašnjenja a ne navođenje gluposti koje si naveo.

Ako imaš nešto protiv ovog teksta obratise pojasniću ti sve što ti nije jasno.

Bolje da razmenjujemo znanje i učimo na greškama nego da se pljujemo i skrivamo iza neznanja.

Bolje pitati nego ćutati i praviti se pametan.

Pozdrav IMENJAČE

PS aj da pređemo na kraće poruke ovo zamara i nakraju se nezna od čega je počelo
 
Odgovor na temu

KBDNK
SAŠA ŽIVIĆ

Član broj: 158977
Poruke: 375
77.46.210.*+9 Profil

icon Re: Izolacija spoljasnjeg zida kuce05.03.2009. u 23:01 - pre 165 meseci
Imenjače, ne bi nikako voleo da se ovo pretvori u našu internu raspravu, a ukoliko to tako izgleda unapred se izvinjavam svima pa i tebi. Kada sam te citirao hteo sam da budem precizan a nikako da izvlačim nešto iz konteksta. Da se baviš racionalizacijom i uštedom energije ja ti verujem i želim ti uspeha u tome. Ja nisam u tom poslu nikada bio ali za toliko nisam dunster.
Još samo jednom da navedem neke tvoje reči...Da ne idem dalje u tvoj poslednji post ( a mogao bi ) nego da krenem od početka i to celim pasusom ovog puta da ne bude izvan konteksta. NPR.
Ti si napisao
"Razlika između stiropora i stirodura nije velika, jer postoje i stiropori velike nasipne težine 25 - 35 kg/m2 što ga skoro po fizičkim karakteristikama približava stiroduru."
Na to sam ja kazao
"-"postoje i stiropori velike nasipne težine 25 - 35 kg/m2"
pa težina ne može da se meri odnosom mase i površine nego mase i kubikaže jer bi onda ja bio visok 1,88 litra"
Iako nisam citirao tom prilikom ceo pasus jasno se vidi na šta sam mislio i da nisam ništa tumačio izvan konteksta.
Na to si mi odgovorio:
"- za nasipnu težinu možda i nisi čuo ali je to termin koji se koristi zbog stisljivosti samog materijala"
I šta sad hoćeš da mi kažeš ili šta misliš da si mi rekao time?
Siguran sam da 95% posetioca ovog foruma i teme je čulo za čuveni stiropor kojeg prodavci u mom kraju zovu sedamnaestogramski (slovima). To je stiropor čiji 1 kvm određene debljine ima težinu 17 gr i taj stiropor ima određenu stišljivost. Činjenica je da ga oni prodaju po m2 ali se zna da je to stiropor određene debljine. Prostim preračunavanjem se dolazi do težine tog stiropora po m3.
Kako možeš da govoriš o stišljivosti nekog materijala a da pri tom koristiš meru kg/kvm a ne kg/m3. Pa kako misliš da neki materijal stisneš na debljinu od 0 mm na površini od 1 kvm i da onda kažeš ovaj kvadratni metar je težak 25-35 kg? Pazi rečenicu :"Ovaj kvm je težak toliko i toliko kg!" To je nemoguća misija! KVM je mera za površinu, prostor....Kako misliš da neka površina ili prostor ima težinu.
Siguran sam da kada bi uspeo da objasniš da prostor ima težinu da bi dobio Nobelovu nagradu!
Ja stvarno nisam čuo za "stišljivost materijala" ali verujem da takva mera, dimenzija ili šta je već postoji.
Ono što meni nije jasno kako može da neka površina ima težinu? Kapiraš moje pitanje? To mi nije jasno! Voleo bih da mi ti ili neko drugi sa ovog foruma objasni kako površina može da ima težinu. Ja sebe stvarno ne smatram pametnim ali ovo stvarno ne razumem a voleo bih da mogu da razumem. To je kao kada bi rekao "Moja njiva od 50 ara je teška 8 tone!" i onda kažeš da ta njiva ima tu i tu stišljivost.
Ukoliko i uspeš da neki materijal (u ovom slučaju stiropor) stisneš na O mm onda će taj materijal nestati a to se onda graniči sa nemogućim. Čini mi se da postoji neki zakon koji kaže da materija ne može da nestane nego samo da promeni oblik... A ako i uspeš da ga stisneš toliko da nestane onda nema materijala nego prostora, površine,...Ukoliko je taj materijal stisnut na debljinu od 0,00000000000000001 mm to će biti dimenzija. Razumeš? Mala je ali je ipak ima i onda govorimo o m3 a ne o m2 pa u tom slučaju možemo da govorimo o stišljivosti. Ja sam na to mislio!
Na šta si ti mislio kada si govorio o kg/m2 ja stvarno ne znam ali bi voleo da mi pojasniš i tako me prosvetliš. Napominjem da dozvoljavam mogućnost da sam glup i da to ne mogu da shvatim.
Ja se još jednom izvinjavam ukoliko sam te bilo kako uvredio jer to nipošto nisam imao nameru da uradim, a isto tako se izvinjavam i drugim posetiocima ove teme što ih zamaram ovim.
U svakom slučaju ja ti više neću odgovarati u okviru ove teme pa šta god rekao ali te pozivam da eventualne nejasnoće razjasnimo preko pp i tako poštedimo ostale posetioce.
Pozdrav Saša i tebi i ostalima.
 
Odgovor na temu

Extradan
Srbija

Član broj: 106025
Poruke: 65
93.86.13.*Profil

icon Re: Izolacija spoljasnjeg zida kuce06.03.2009. u 10:05 - pre 165 meseci
KBDNK: Nisam odavno dolazio na ovu temu a tek sad sam video da je Extradan nekoliko postova ispred napisao "Jel' ta kanta mož' da drži vodu? Teško. E, pa tako i stiropor ne drži toplotu, a i propada fasada. Pa ti sad vidi."...? Verovatno bi po njemu stiropor bio dobar izolator kada bi držao vodu...?
Po toj logici najbolje je napraviti izolaciju od najlona...jer drži vodu?!?! Već vidim Extradana kako nosi najlonski džemper jer je topao u stvari nije toliko topao ali dobro i kvalitetno drži vodu...? Pa jeste smešno.
A da ne napominjem da je u postu pre ovog koji sam citorao Extradan takođe napisao "...Disanje kuće podrazumeva upravljanje vodenom parom, t.j kvalitetna izolacija omogućava odvođenje viška vodene pare, pri čemu nema stvaranja buđi.Stiropor nema taj kapacitet, kao prirodni materijali npr. trska, da oslobodi put vodenoj pari, tako da dodolazi do kondenzovanja i stvaranja buđi." Sad ispade da stiropor ne pusta vodu odnosno vodenu paru...? Zanimljivo!?!?
Sad više ne znam šta je mislio ali je zanimljivo u svakom slučaju ovakav obret u njegovom razmišljanju.


Kažu da je srpski jezik, pored fizičkog, najbitniji predmet u osnovnoj školi, i ja se sa tim apsolutno slažem. Jer, ko je bežao sa časova srpskog, očigledno da nije u stanju da razume iole složeniju rečenicu.
 
Odgovor na temu

Java Beograd
Novi Beograd

Moderator
Član broj: 11890
Poruke: 8892
212.200.68.*+10067 Profil

icon Re: Izolacija spoljasnjeg zida kuce09.03.2009. u 09:18 - pre 165 meseci
OK. Pročitali smo dovoljno argumenata i kontraargumenata. Vreme je da se vratimo temi.
OTPOR blokadi ulica, OTPOR blokiranom Beogradu, OTPOR blokiranoj Srbiji
 
Odgovor na temu

papirski
Predrag Vasić
PAPIRSKI
Kruševac

Član broj: 154011
Poruke: 18
212.200.222.*+1 Profil

icon Re: Izolacija spoljasnjeg zida kuce05.04.2009. u 16:40 - pre 164 meseci
Vidim da je tema zamrla čim je napolju otoplilo. Logično.
Evo jedne ideje za izolaciju koja bi mogla da bude interesantna nama, mada sam je ja ukrao sa Discavery-ja. Radi se o izolaciji recikliranim papirom. Princip je vrlo jednostavan i po svim normama ne bi smelo da bude lošije od klasičnih izolacija.
Naime, treba imati dovoljno otpadnog papira (vrlo jeftin 2-6 din kg) i usitniti ga na parčiće cca 1*1cm. Zatim ga treba zamešati u pravom odnosu sa pripremljenim lepkom za tapete i naneti na zid (< ovo može da bude problem) u potrebnoj debljini.
U filmu su za nanošenje koristili mašinu sličnu onoj za mašinsko malterisanje samo sa dosta debljim izlaznim crevom (2-2.5 cola).
Po meni bi preko ovoga trebao da ide završni sloj građevinskog lepka i onda finiš.
Ideja mog prijatelja je da se mesto papira koristi krupnija drvena strugotina, ali ne znam kako bi to prošlo sa ovim lepkom.
Ima još puno detalja oko tehnike ugradnje, pa zato pogledajte:
http://www.youtube.com/watch?v=avJHwc9wCSQ
Na svim snimcima koje sam uspeo da nađem na YouTube, masa koja se nanosi na zid deluje više kao pena, dok je na discavery-ju ličilo na izbacivanje konfeta na zid!

Baš me interesuju mišljenja ljudi koji žive u USA i koji su možda videli urađenu izolaciju na ovakav način.
Pozdrav
 
Odgovor na temu

lemic

Član broj: 80306
Poruke: 224
89.110.201.*+2 Profil

icon Re: Izolacija spoljasnjeg zida kuce11.04.2009. u 07:33 - pre 164 meseci
Papir jeste odličan izolator ali postoji ekološki problem sa štamparskim papirom.Pun je olova koje je otrovno kao i ostataka boje i mislim da se ne može ukloniti skroz reciklažom.

Drvena piljevina se može lepiti rastvorom pravog tutkala, voskom i krečom što bi možda bilo najjednostavnije.Razvijen je postupak kvašenja opiljaka vezivom i blago presovanje u kalupe.Mislim da u kućnoj izvedbi to može da se uradi u kalupima sa čistim gašenim krečom.

Na temu reciklirane izolacije, koristi se i otpadni tekstil od prirodnih tkanina ali i on ima ostatke otrovnih boja i sastojaka.Postoje i ploče od prirodne vune ali kod nas svega toga nema i pitanje je da li i kad će biti.
 
Odgovor na temu

zigicsasa
Saša Žigić
Zrenjanin

Član broj: 71367
Poruke: 27
77.46.220.*+1 Profil

icon Re: Izolacija spoljasnjeg zida kuce11.04.2009. u 10:15 - pre 164 meseci
Izolacija o kojoj vi pričate je od češljane novinske hartije koja, po novim zakonima, u inostranstvu naravno, ne sadrži olovo.
Sve štamparije koje su radile sa bojama na bazi olova su završile kod nas i zemlje koje još nisu ili neće biti primljene u Eu.
To možete zaključiti po ceni novina koje se prodaju kod nas: blic žena i ostala izdanja ovog izdavača.

Odlična stvar izolacija na bazi celuloze, otpadnog novinskog papira, koji još uz kombinaciju sa bio hemikalijama ima potpunu zaštitu od insekata i neželjenih živuljki. Kod nas nije i neće biti prisutna dok se nerazvije svest a pogotovo zakon da se kuće grade od reciklažnog materijala, poput papira, drveta, prirodne vune.

Izolacija od češljane novinske hartije je u upotrebi kod solarnih kuća, koje se rade po Nemačkoj, a naj više po Rusiji.

Problem sa prirodnom vunom je cena prerade i konkurencije. Nabavka, pranje, drndanje, obrada i hemijska zaštita od moljaca je preskupa u odnosu na EPS-estrudirani poli stiren ili mineralne vune.

Jednog dana, nadam se uskoro, će mo dostići taj nivo da zabranimo nereciklirajuće materijale i počnemo sa proizvodnjom vunene izolacije, za koju imamo dosta sirovina, koje se zasada spaljuje i propada na pašnjacima pošto više nikome netreba. Uglavnom je kod nas zastupljena vuna od ovce cigaje koja ima uvejenu dlaku koja neodgovara tekstilnoj industriji ali je pogodna za izolaciju.
 
Odgovor na temu

papirski
Predrag Vasić
PAPIRSKI
Kruševac

Član broj: 154011
Poruke: 18
93.86.24.*+1 Profil

icon Re: Izolacija spoljasnjeg zida kuce12.04.2009. u 21:56 - pre 164 meseci
Imam dovoljno papira bez bilo kakve štampe, ali ne pada mi na pamet kako jenostavno da ga usitnim na komadiće. Dali možda može neka poljoprivredna mašina da se upotrebi?
Voleo bih da čujem neku ideju.
Što se tiče nanošenja na zid, pronašao sam pištolj za kompresor sa ogromnim levkom odozgo. U radnji su mi rekli da služi isto za neku vrstu izolacije. Problem može da bude jedino dizna koju ima pištolj, pošto je svega 3mm. Ako ovo ne uspe, probao bih sa molerskim "ježom" koji izbacuje mešavinu kamenčića i boje za fasade. Ali to je već "krvav posao".
 
Odgovor na temu

Darko Nedeljković

Darko Nedeljković
Član broj: 191820
Poruke: 1648
*.dynamic.sbb.rs.+2155 Profil

icon Re: Izolacija spoljasnjeg zida kuce26.07.2009. u 21:56 - pre 160 meseci
Meni je palo na pamet da se zid zatvori tako sto se na ove letve nasrafi lamperija ili gips-karton ploce, samo se na vrhu ostavi slobodno 10-15 cm kroz koje se rukom ili kakvom lopaticom sipa sitno seckana izolacija bez ikakvog lepka - papir, strugotina... mozda slama? Posle se i taj deo naravno zatvori.
 
Odgovor na temu

miomirm
Miomir Mihajlovic
Kumanovo

Član broj: 43765
Poruke: 139
80.77.147.*+1 Profil

icon Re: Izolacija spoljasnjeg zida kuce11.10.2010. u 15:13 - pre 145 meseci
Imam problem sa kondenzacijom na hladnim mostovima u kuci- nema spoljne izolacije osim maltera.
Procitao sam par postova gde pojava kondenzacije nije resena "tankom" peticom spolja, vec kad je stavljena i izolacija iznutra.
Zamolio bih forumase koji su postavili unutrasnju izolaciju, kao VeljkoE i dr.
za kratak opis nacina postavljanja, u smislu "toliko cm stiropora ili kamene vune, zalepljeno sa ...pre x godina,zadovaljan ili ne...ima kondenza-nema...".

Hvala
Prizemlje kuce 85m2.
Izolacija 5-10cm stiropor,PVC stolarija.
Panasonic: cs/cu-re12qke
Gree Lomo x2 klime : gwh12qc
 
Odgovor na temu

eloiza

Član broj: 121747
Poruke: 840+10 Profil

icon Re: Izolacija spoljasnjeg zida kuce11.10.2010. u 21:40 - pre 145 meseci
A zašto ne bi koristio ovaj program Knauf TERM?
 
Odgovor na temu

miomirm
Miomir Mihajlovic
Kumanovo

Član broj: 43765
Poruke: 139
*.cabletel.com.mk.+1 Profil

icon Re: Izolacija spoljasnjeg zida kuce13.10.2010. u 16:00 - pre 145 meseci
Hvala najlepse na linku.
Dosta toga ima napisano na slicnoj temi :izolacija spoljasnjeg zida stana

Pozdrav
Prizemlje kuce 85m2.
Izolacija 5-10cm stiropor,PVC stolarija.
Panasonic: cs/cu-re12qke
Gree Lomo x2 klime : gwh12qc
 
Odgovor na temu

IvoD
Ivo Dimitrijević
Beograd

Član broj: 123450
Poruke: 182
*.dynamic.sbb.rs.

Sajt: yt1r.weebly.com


+4 Profil

icon Re: Izolacija spoljasnjeg zida kuce13.10.2010. u 20:08 - pre 145 meseci
Drvene letvice 20x24mm (isečena čamova daska) na rastojenju od 50 cm (širina table stiropora). Stiropor 10 mm težina 30 kg/m3 zaglaviti između letvica i poravnati sa istim tako da do zida ostane 10 mm vazdušni prostor. Preko taga zašrafiti (crni šrafovi zato što gips "jede" pocinkovane) gipsane ploče 9,5mm i okrečiti. Obložiti i plafon. Jeftino, brzo i lako. Funkcionisalo 5 god. Ako posle nekog vremena uradiš demit fasadu ovu izolaciju obavezno ukloniti.
 
Odgovor na temu

pocetnik_1
kragujevac

Član broj: 21769
Poruke: 68
*.dynamic.isp.telekom.rs.+1 Profil

icon Re: Izolacija spoljasnjeg zida kuce23.10.2010. u 01:51 - pre 145 meseci
Interesuje me:

Da li je nepozeljno lepiti stiropor ako je nocna temeratura oko 0 C a dnevna je oko 10-12C dok se lepi?

Da li izolirati sa stirodurom i temelj kuce visine 50cm ili ga samo prekriti kulirom?


Hvala
 
Odgovor na temu

miomirm
Miomir Mihajlovic
Kumanovo

Član broj: 43765
Poruke: 139
80.77.147.*+1 Profil

icon Re: Izolacija spoljasnjeg zida kuce27.10.2010. u 14:29 - pre 145 meseci
Hvala IvoD,

Jedno relativno jeftino i solidno resenje.
Verovatno ne terba parna brana posto je stiropor 30kg.???

JOs me samo interesuju pozitivni efekti tj razlika pre postavljanja i sada.
Naravno i negativni ako ih ima.

Pozdrav,

Miomir


Prizemlje kuce 85m2.
Izolacija 5-10cm stiropor,PVC stolarija.
Panasonic: cs/cu-re12qke
Gree Lomo x2 klime : gwh12qc
 
Odgovor na temu

IvoD
Ivo Dimitrijević
Beograd

Član broj: 123450
Poruke: 182
*.dynamic.sbb.rs.

Sajt: yt1r.weebly.com


+4 Profil

icon Re: Izolacija spoljasnjeg zida kuce28.10.2010. u 10:11 - pre 145 meseci
Treba parna brana. Ako se zimi obučemo slojevito biće nam toplije zbog vazduha između slojeva odeće. Princip je isti i u životinjskom svetu bez obzira da li imaju krzno ili perje. Imao sam priliku da vidim zalepljen stiropor direktno, debljine 5 cm pa preko njega tapete. Ispod njega je zid potpuno pocrneo od buđi (za razliku od stirodura koji ima propustljivost u ‰ stiropor ima propustljivost u %):
Što se tiče rezultata postignuta je ušteda oko 30%. Pozitivno je i to što gips reguliše mikro klimu odnosno vlažnost vazuha u prostoriji.
Negativno je to što kad se postavi i spoljna izolacija sprečava akumulaciju toplote u zidu (odnosno hladnoće leti kad je uključena klima) pa se tada treba odstraniti.
 
Odgovor na temu

lord_celtic
Marko Zvekan
Bajmok, Vojvodina

Član broj: 64936
Poruke: 449
*.ptt.rs.+10 Profil

icon Re: Izolacija spoljasnjeg zida kuce24.01.2011. u 21:08 - pre 142 meseci
Malo i ja da ozivim temu.
hteo bih da stavim izolaciju iznutra jer mi je mnogo jeftinije nego celu kucu da izolujem(kuca na sprat).
za oko mi je zapala kamena vuna koja je(bar tako pise) paropropusna. moje pitanje je da li je vec neko to radio i kako se postavlja.
 
Odgovor na temu

Java Beograd
Novi Beograd

Moderator
Član broj: 11890
Poruke: 8892
89.216.32.*+10067 Profil

icon Re: Izolacija spoljasnjeg zida kuce25.01.2011. u 07:37 - pre 142 meseci
Ja sam to radio, na pojedinim zidovima kuće. (Ali, pre svega, kuću sam izolovao spolja, stiroporom 8 cm) Kamenu vunu uz gips-kartonske ploče sam ugradio kao duplu izolaciju na dva zida, i postavio sam na zidovima koji dele kuću sa komšijom.

Radi se dakle uz pomoć gips kartonskih ploča (GKP). Prvo se na zid namontira "roštilj" od posebnih pocinkovanih profila (UD i UW profili), onda se na zid postavi mineralna vuna, preko toga najlon (parna brana), i na kraju GKP. Spojevi GKP se na poseban način obrade, sve se izgletuje i na kraju okreči.

Namerno ne detaljišem. Potraži zvanične sajtove Rigips i Knauf. Potraži srpske sajtove Rigips i Knauf. Naći ćeš pregršt objašnjenja, slika, pdf dokumenata i video klipova. Youtube je prepun video klipova oko toga kako se montiraju GKP na zid. Ako si iole vešt sa alatima - moći ćeš sve to sam da odradiš.

I na kraju: ova izolacija je znatno skromnija po svojim performansama od spoljašnjeg stiropora 5 cm, 8 cm (ili 10). Što se cene tiče, možda je nešto jeftinije ali nikako nije "mnogo jeftinije". Posebno, nije uopšte jeftinije kad se u odnos stavi uložen novac i dobijen stepen izolacije. Zato - spoljna izolacija od 8 ili 10 cm stiropora je majka.
OTPOR blokadi ulica, OTPOR blokiranom Beogradu, OTPOR blokiranoj Srbiji
 
Odgovor na temu

Brodoplovac
Beograd

Član broj: 171299
Poruke: 836
*.adsl.verat.net.+165 Profil

icon Re: Izolacija spoljasnjeg zida kuce25.01.2011. u 10:39 - pre 142 meseci
Namački standardi kažu da je neophodno staviti 20 cm stiropora. Pretpostavljam da je kod nas dovoljno 15 cm jer nam je klima blaža a cena energenata jeftinija (barem na kraći rok).

Moje laičko mišljenje je da prema tome nikako ne može biti dovoljno 8 ili 10 cm stiropora.
 
Odgovor na temu

eloiza

Član broj: 121747
Poruke: 840+10 Profil

icon Re: Izolacija spoljasnjeg zida kuce25.01.2011. u 11:33 - pre 142 meseci
Citat:
Brodoplovac: Namački standardi kažu da je neophodno staviti 20 cm stiropora. Pretpostavljam da je kod nas dovoljno 15 cm jer nam je klima blaža a cena energenata jeftinija (barem na kraći rok).

Moje laičko mišljenje je da prema tome nikako ne može biti dovoljno 8 ili 10 cm stiropora.

Da, ali spoljašnja termoizolacija sa takvom debljinom.

Ne mora da bude 15 cm ili 20 cm stiropora, nego može i KINGSPAN debljine 7,5 cm ili 10 cm jer ima duplo manju toplotnu provodnost u odnosu na običan stiropor.
 
Odgovor na temu

elitemadzone.org :: TechZone :: Izolacija spoljasnjeg zida kuce

Strane: << < .. 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 196045 | Odgovora: 241 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.