Prvo - auto je ekstra i licno sam prezadovoljan njime...
Ne trosi vise od 7? U kojim uslovima?
Posto su odgovori dati krajnje neprecizno - ajde da malo i pomognemo sa preciznijm odgovorima...
Citat:
Abstract: Mala ispravka nisam rekao da troshi 7, nego uvek manje od 7...
Ma daj! Trosi manje nego sto je fabrika propisala?

Sa nasim kvalitetom goriva? Cisto sumnjam. Evo gledam User Handbook i ni u jednoj varijanti C5 po fabrickoj deklaraciji u gradu ne trosi ispod 7l. Po fabrickoj deklaraciji najmanju potrosnju ima motor 2.0HDI 110KS.
Pre nego sto nastavim... Vlasnik sam
Citroen-a C5 2.0HDI 80kW (109 KS). Ovu temu sam pogledao pre nego sto sam kupio auto i morao sam sada da se vratim na nju nakon nekog vremena voznje pomenutim autom.
Realna slika je ovakva (bar sto se tice mog iskustva): [l/100km]
Gradska voznja: 7,7l - 9,8l
Vangradska voznja: ~5,3l (mereno na autoputu brizina ~130-150km/h)
Kombinovana voznja: ~6,4l (mereno na potezu Novi Sad-Visegrad preko Bajine Baste)
Malo pojasnjenje za gradsku voznju: Da bi mu potrosnja bila oko 7,7l treba da vozim ko penzioner koji je jednom nogom u grobu (bez ikakve uvrede). To ujedno podrazumeva da se u visi stepen prenosa prebacuje izmedju 1500 i 2000 obrtaja. Potrosnja mu se moze dodatno smanjiti ako se ne navlaci na 60km/h jer se u gradu brzo stigne do sledeceg semafora pa nema svrhe bezveze dodatno trositi gorivo kada ce se sa tom brzinom preci samo par desetina metara. Izuzetak od ovog pravila su bulevari sa velikim rastojanjem izmedju dva semafora ili tamo gde postoji "zeleni talas". Ali, jednom malo pozuri, kao sto sam jam jutros, i potrosnja drasticno raste!
Meni uglavnom trosi 9,5-9,8l po gradu. Za lagodnu voznju po gradu treba biti spreman na potrosnju od ~8,5l-9l.
Sto se tice voznje u drugim uslovima, realna potrosnja je uglavnom priblizna deklarisanoj.
Kvalitet naseg goriva mu takodje dosta utice na potrosnju i rad motora. U snazi motora se ne oseca razlika, ali zato potrosnja raste i rad motora je drugaciji - od tipicnog "dizelaskog" zvuka do priblizno benzinskog zvuka rada motora.
To je auto koji te mami da mu pritisnes gas. Ako se vozilo koristi 90 i vise procenata u gradu onda treba ocekivati dosta vecu potrosnju, u suprotnom najbolje je izvaditi turbinu i voziti lagano ili kupiti i manji i slabiji auto...
Nadam se da sam ovim postom pomogao buducim i/ili potencijalnim, vlasnicima C5-ice.
Pozdrav,
ssimic