Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

da li je problem preneti desktop kuciste preko granice

elitemadzone.org :: MadZone :: da li je problem preneti desktop kuciste preko granice

[ Pregleda: 4251 | Odgovora: 2 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Deep|Blue
Srce Srbije

Član broj: 631
Poruke: 1431
89.216.79.*

ICQ: 101830817


+314 Profil

icon da li je problem preneti desktop kuciste preko granice14.07.2008. u 19:51 - pre 164 meseci
tj. preciznije.
potrebno je da prenesem kuciste jedne home mashine,
iz holandije u srbiju i vratiti je natrag.
dali je moguce prijaviti na srpskoj granici da se mashina privremeno unosi u srbiju ......

"Hmmm", rekao je, "...suprostavlja se nadrealizmu prikrivene metafore..." Razmišljao je tome na trenutak, a onda je zatvorio beležnicu s mrkim osmehom.
"I smrt je za njih suviše dobra"
 
Odgovor na temu

neca
ERP Consultant
Smederevo

Član broj: 1460
Poruke: 1283

ICQ: 129255214


+92 Profil

icon Re: da li je problem preneti desktop kuciste preko granice14.07.2008. u 20:30 - pre 164 meseci
Ne bi trebalo da imas problema nikako, pogotovo ako je vracas u zemlju iz koje je stigla. Prijavi samo to na granici da bi se postedeo eventualnih neprijatnosti.
 
Odgovor na temu

djoka_l
Beograd

Član broj: 56075
Poruke: 3155

Jabber: djoka_l


+1346 Profil

icon Re: da li je problem preneti desktop kuciste preko granice15.07.2008. u 11:22 - pre 164 meseci
Pogledaj http://www.fcs.yu/srpski/uvoz_izvoz/carinski_postupak.htm

U principu, ja nikada nisam pokušavao da sa desktopovima prelazim granice, a da nemam dozvole za privremeni uvoz ili izvoz. Za lap topove nema problema, ali desktop se nikako ne računa kao lični prtljag i ne može na granici da se uzme carinska deklaracija. Možda grešim, ali ja desktop ne bih nosio preko granice, a da se bolje ne raspitam...

Citat:

PRIVREMENI UVOZ

Privremeni uvoz kao carinski dozvoljeni postupak se potpuno odvojeno reguliše od aktivnog oplemenjivanja i treba ga razlikovati tako što se radi o carinski odobrenom postupku u okviru koga se strana roba koristi u zemlji uz obavezu ponovnog izvoza u neizmenjenom stanju, osim zbog uobičajenog smanjenja vrednosti zbog njene upotrebe.
Na robu koja se privremeno uvozi ne plaća se carina ili se plaća po sniženoj stopi i na nju se ne primenjuju mere komercijalne politike (spoljnotrgovinska ograničenja), osim ako posebnim propisima nije drugačije regulisano.
Kao i kod ostalih posebnih postupaka, privremeni uvoz se može obaviti samo na osnovu podnetog zahteva i dobijenog odobrenja od strane carinskog organa, s tim što se privremeni uvoz može odobriti samo ako je moguće utvrditi istovetnost uvezene robe.
Novi Carinski zakon ne propisuje rok za privremeni uvoz, već ostavlja carinskom organu da u odobrenju sam utvrdi ovaj rok, polazeći od ugovorenih uslova i ispunjavanja svrhe privremenog uvoza.
Za razliku od dosadašnjeg obračunavanja carinskih dažbina, u novom Carinskom zakonu je propisano, da se uvozne dažbine plaćaju u visini od 3% od iznosa uvoznih dažbina koje bi se platile da je roba stavljena u slobodan promet, i to od dana prihvatanja deklaracije za privremeni uvoz za svaki mesec dokle taj privremeni uvoz traje.
Ako se privremeno uvezena roba stavi u slobodan promet, a plaćen je ukupan iznos uvoznih dažbina smatraće se da je izmiren carinski dug, a u slučaju da nije naplaćen ukupan iznos, carinski organ naplaćuje razliku do ukupnog iznosa.
Kao i kod aktivnog oplemenjivanja, Carinski zakon propisuje, da ako privremeno uvezena roba stavi u slobodan promet, nosilac odobrenja je dužan da plati kompezatornu kamatu na iznos utvrđen carinskog duga i to od momenta prihvatanja deklaracije za privremeni uvoz do stavljanja robe u slobodan promet.
 
Odgovor na temu

elitemadzone.org :: MadZone :: da li je problem preneti desktop kuciste preko granice

[ Pregleda: 4251 | Odgovora: 2 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.