Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Vreme: "Prisluškivanje mobilnih telefona"

elitemadzone.org :: TechZone :: Vreme: "Prisluškivanje mobilnih telefona"

Strane: 1 2

[ Pregleda: 32050 | Odgovora: 35 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

S a l e
BGD

Član broj: 7457
Poruke: 1422+8 Profil

icon Vreme: "Prisluškivanje mobilnih telefona"10.11.2003. u 12:24 - pre 221 meseci
http://www.vreme.com/cms/view.php?id=357272

Citat:
Prisluškivanje mobilnih telefona:
Gospodo, izvadite baterije

Kada je reč o prisluškivanju bez znanja operatera, što bi trebalo da znači da se izvodi bez sudskog naloga, a broj SIM kartice je prisluškivaču poznat, samo prisluškivanje je komplikovanije: mora se znati gde se nalazi bar jedan od sagovornika, tačnije preko koje se bazne stanice komunikacija odvijaPrisluškivanje telefonskog razgovora jednostavno je ako je veza između dva telefona uspostavljena "zemaljskom" linijom: dovoljno je prikačiti slušalicu na žicu bilo gde između dva telefona i ono što je u razgovoru izrečeno više nije tajna. Za ostvariti takav naum nije potrebno neko naročito znanje niti posebna oprema. Kada je, međutim, reč o mobilnim telefonima, prisluškivanje je znatno komplikovanije, potrebno je ozbiljno znanje i još ozbiljnija oprema. O (ne)mogućnosti tog znanja i opreme mogu se čuti različiti sudovi, od "nije moguće" do "sve je moguće", od "koga briga" do "Veliki Brat sluša".

"U svakom telekomunikacionom sistemu apsolutno je moguće na nekom mestu kontrolisati saobraćaj", kaže za "Vreme" Đorđe Paunović, profesor na Elektrotehničkom fakultetu. "Priča da u telekomunikacionom sistemu, posebno u radio-sistemu, prisluškivanje nije moguće jednostavno nije istina: svako može biti prisluškivan uz manje ili više tehničkih komplikacija."

ANALOGNO DIGITALNO: Slušanje signala mobilnog telefona bez znanja onog koji signal emituje ili ga prima, u poređenju s takvim slušanjem signala "fiksnog" telefona, podjednako je teško kao čitati u hodu pismo iscepkano na nepoznat broj komadića, koji su pri tom izgužvani. Jer, kako kaže profesor Paunović, "ono što se danas popularno naziva mobilna telefonija nije telefonija u pravom smislu reči jer se telefonom prenosi analogni signal, a mobilnim digitalni. Pre se može govoriti o razmeni podataka". Sličnost između "stacionarnog telefona", onog koji je fizički priključen na mrežu, i "mobilnog" samo je u tome što su i na jednom i na drugom ulazni i izlazni signal isti: zvuk.

Govor se u mikrofonu pretvara u električni, analogni signal, kao i kod "običnog" telefona. Taj analogni signal se digitalizuje zahvaljujući hardveru, elktronici ugrađenoj u sam mobilni telefon. Digitalizacija podrazumeva pretvaranje oscilacije napona električnog impulsa iz mikrofona u serije brojeva "nula" i "jedan". Takav signal se, zahvaljujući softveru – programu ugrađenom u hardver telefona – dodatno komprimuje, srpski rečeno sažima. Komprimovanje je potrebno da bi signal u saobraćaju zauzimao što manje kapaciteta komunikacionog kanala. Ovako "prepariran" signal mobilni telefon emituje u pristor na sve strane, ali je ograničenog dometa, bazna stanica ga prima i prosleđuje ga centrali operatera mobilne telefonije, kojih je kod nas, za sada, svega dva. U centrali se taj signal "dekomprimuje" i prosleđuje dalje u telefonsku centralu sagovornika. Kanal kojim se veza ostvaruje je dvosmeran tako da ono što sagovornik govori u mikrofon svog telefona ide istim putem a u suprotnom smeru: do centrale stiže nekomprimovan, u centrali se sažima i prosleđuje odgovarajućoj baznoj stanici, odakle se opet emituje na sve strane da bi ga primio mobilni telefon. U prijemniku, mobilnom telefonu, ovaj signal se ponovo dekomprimuje, pretvara u analogni i na slušalici se dobija zvuk.

"Za razliku od analognog telefonskog signala, koji se može i nenamerno, slučajno prisluškivati, kao što je slučaj sa stacionarnim i bežičnim telefonima, digitalni postupci obrade analognog signala – modulacija, odnosno digitalno kodovanje – sami po sebi su zaštita od nenamernog prisluškivanja", objašnjava profesor Paunović. "Naime, taj signal u radio-spektru postoji i može se čuti na svakom radio-prijemniku koji taj spektar prima, ali je nerazumljiv bez demodulacije tj. prevođenja u analogni signal, procesa koji se odvija u samom korisnikovom mobilnom telefonu. Demodulacija takvog signala izvodljiva je samo ako prijemnik ima sve mogućnosti i informacije kao i telefon koji se prisluškuje, odnosno koje dobija od bazne stanice, a to praktično nije moguće."

TEORIJA I PRAKSA: "Ako bi mene neko hteo da prisluškuje dok razgovaram mobilnim telefonom, morao bi da prati ceo opseg od 900 MHz, odnosno 1800 MHz, što je samo po sebi veoma komplikovano", nastavlja sagovornik "Vremena". "U jednom trenutku na jednom mestu ostvaruje se velika količina telefonskog saobraćaja. Da bi se neki razgovor prisluškivao, treba izdvojiti baš onaj kanal na kome se razgovor odvija. Potencijalni prisluškivač mora imati određene informacije koje su smeštene u bazi podataka operatera, kao i neke druge informacije o prisluškivanom telefonu, koje, pak, nisu na jednom mestu, nego su razmeštene po slučajnom rasporedu, prema trenutnim uslovima za ostvarivanje veze."

Na radio-opsegu namenjenom mobilnoj telefoniji postoje, teorijski gledano, dve grupe po 128 kanala, jedna za emitovanje, druga za prijem. Po svakom kanalu može se, opet teorijski, ostvariti najviše osam veza koje se vremenski smenjuju u vrlo kratkim intervalima, tako da korisnici, zahvaljujući moći visoke tehnologije, taj "tajm šering" i ne primećuju. To znači da se na jednoj lokaciji, u praksi je to naravno nemoguće, može ostvariti oko hiljadu razgovora. Tu lokaciju pokriva, naročito u urbanim područjima, više baznih stanica oba operatera, što u praksi smanjuje broj raspoloživih kanala na svakoj od njih, jer svaka bazna stanica ima dodeljene kanale kojima raspolaže i "učešljana" je sa susednim, da ne bi bile u konfliktu.

Kanal po kome se veza ostvaruje, kao i vremenski segment, određuje bazna stanica prema raspoloživom kapacitetu. Interna komunikacija između bazne stanice i mobilnih telefona na području koje ona pokriva odvija se preko zasebnog, servisnog kanala. Po tom kanalu mobilni telefon se "prijavljuje" baznoj stanici svojim brojem SIM kartice, bazna stanica je prosleđuje centrali da bi ona "znala" gde da prosledi eventualan zahtev za uspostavljanje veze. Broj SIM kartice, koji je nepromenljiv, jeste identifikacija korisnika centrali, a tek u bazi podataka operatera povezan je sa brojem telefona korisnika. To znači da u komunikaciji između mobilnog telefona, bazne stanice i centrale korisnički broj telefona kao podatak ne postoji.

MUKE PRISLUŠKIVAČKE: Ako je prisluškivaču poznat broj SIM kartice i ako se prisluškuje uz znanje operatera mobilne telefonije, što znači da prisluškivač ima sudsko ovlašćenje, prisluškivanje je jednostavno i obavlja se pokretanjem odgovarajućeg programa u centrali operatera. Razgovor se, tako, može slušati bez obzira na to gde se prisluškivani nalaze i preko kojih centrala i baznih stanica je veza uspostavljena. Nikakva dodatna oprema, sem one koju ima operater, nije potrebna.

Kada je reč o prisluškivanju bez znanja operatera, što bi trebalo da znači da se izvodi bez sudskog naloga, a broj SIM kartice je prisluškivaču poznat, samo prisluškivanje je komplikovanije: mora se znati gde se nalazi bar jedan od sagovornika, tačnije preko koje se bazne stanice komunikacija odvija. To u praksi znači da prisluškivač mora biti u neposrednoj blizini prisluškivanog. S obzirom na to da se bazna stanica može neočekivano promeniti, bilo zbog fizičkog kretanja prisluškivanog bilo zbog intenziteta saobraćaja, prisluškivanje je dodatno otežano. Za takvo prisluškivanje neophodne su informacije o korisniku koje ima samo operater. "Ne verujem da se od operatera takve informacije mogu dobiti, osim ako ne postoji sudski nalog", izričit je profesor Paunović. "Da se neko sa operaterom dogovori da neovlašćeno prisluškuje, za mene je apsolutno nezamislivo."

Ako, pak, broj SIM kartice prisluškivaču nije poznat, što je najčešći slučaj jer se SIM kartica može kupiti na svakoj trafici ili ukrasti, prisluškivanje prelazi u naučnu fantastiku. Nije jednostavno, mada ne i nemoguće, izdvojiti ciljanu vezu od onih koje su za prisluškivača neinteresantne. Iako se na teritoriji koju pokriva jedna bazna stanica, u jednom trenutku ostvaruje više istovremenih veza. Praćenjem i analizom podataka sa servisnog kanala moguće je dobiti informacije o svim vezama koje su u toku, o tome na kojim kanalima se odvijaju i u kojim vremenskim segmentima, kao i identifikaciju svih SIM kartica bez obzira na to da li su aktivne ili na stend baj režimu. Na taj način, uz odgovarajuću opremu, može se slušati svaki razgovor pojedinačno, naravno ne istovremeno, nego jedan po jedan. Stotinak istovremenih razgovora nije teško "izlistati" radi glasovne ili sadržajne identifikacije. Kada se prisluškivani telefon odredi na taj način, prisluškivač saznaje broj SIM kartice što mu ubuduće olakšava posao.

"To nije realno", kategoričan je profesor Paunović. "Identifikacioni kod se nalazi duboko u sistemu, komunikacija po kontrolnom kanalu traje veoma kratko, bazne stanice preuzimaju saobraćaj jedna od druge u zavisnosti od kvaliteta veze... Prisluškivanje na taj način jeste tehnički moguće, mada veoma komplikovano i samim tim slabo verovatno. Osim ako onaj koji prisluškuje ima iste mogućnosti i podatke kao i operater mobilne telefonije."

"Hvatanje" broja SIM kartice moguće je i na drugi način, ako se u neposrednoj blizini mobilnog telefona u trenutku prijave telefona na mrežu sluša kontrolni kanal. Takođe, kada je telefon uključen, ali ne i aktivan, kada je na "stend baj" režimu rada, on se u nekim vremenskim intervalima "javlja" baznoj stanici. To se može dokazati smetnjama koje se javljaju na radio ili televizijskom aparatu, iako telefon ne zvoni. To je neka vrsta prozivke kojom se ustanovljava gde se nalazi potencijalni korisnik i koju baznu stanicu može da koristi pod najoptimalnijim uslovima. Ako prisluškivač ima vizuelni kontakt s prisluškivanim, ako vidi da li razgovara ili ne, metodom eliminacije može suziti izbor brojeva SIM kartica. Kombinacijom ove dve metode u toku vremena, identifikacija ciljanog telefona nije problem.

"U toku jednog razgovora bazne stanice se menjaju kao i kanal na kome je veza ostvarena", sumnjičav je profesor Paunović. "To umnožava tehničke prepreke i moguće ih je prebroditi samo adekvatnom opremom kakvu ima provajder. Ne vidim ko bi to mogao da bude."

S druge strane, kada je signal "skremblovan", šifrovan, što nije retkost, ceo posao je mnogo komplikovaniji. Kodovanje signala je samo po sebi visok nivo zaštite: nije dovoljno samo signal "uhvatiti", već je neophodno dekodiranje. Prisluškivanje takve veze zahteva višestruko moćniju i skuplju opremu. Koliko ta oprema košta teško je saznati, kao što je teško, a neretko i opasno, saznati ko neovlašćeno prisluškuje tuđe razgovore.

Postoji mnogo sistema zaštite, ali kao što za svaku bravu postoji kalauz, i kroz te sisteme je moguće proći. "Kodirani signal je u svakom slučaju moguće dekodirati, ali sigurno ne u kratkom vremenu ", završava profesor Paunović. "Uz angažovanje ozbiljne tehnike, uz velike organizacione napore i vrlo malu verovatnoću uspeha, a bez saradnje sa operaterom mobilne telefonije, moguće je prisluškivati razgovor. Demodulacija i dekodovanje, uz dovoljno znanja i potrebnih podataka, tehnički su mogući, ali malo verovatni.

Malo ili mnogo verovatno svejedno je, jer se razgovori u svakom slučaju prisluškuju. Dokaz za to su tanskripti "presretnutih veza" koji se svako malo objavljuju po štampi. Ili neko laže, što je takođe moguće.

Zoran Majdin

Mobilni lokator

Uz znanje i saradnju operatera mobilne telefonije, moguće je, naravno ako su poznati osnovni podaci korisnika, geografski locirati mesto odakle se veza uspostavlja u tačnosti od nekoliko desetina, stotina ili hiljada metara. Naime, identifikacijom uspostavljene veze identifikuje se i bazna stanica preko koje se podaci prosleđuju centrali. Bazne stanice su u urbanim područjima postavljene veoma gusto što omogućava preciznije lociranje. Van gradova one su udaljene jedna od druge kilometar i više, ali je i to dovoljan putokaz za policiju, recimo za određivanje područja gde se neko za njih interesantan nalazi u datom trenutku.

Buba u telefonu


"Gospodo, molim vas da pre nego što počnemo razgovor izvadite baterije iz svojih mobilnih telefona", neretko je prva izgovorena rečenica pred početak razmene informacija između prisutnih, a koje su za nekog ko nije prisutan veoma interesantne.

Profesor Paunović smatra da je pre reč o nepoverenju među sagovornicima nego o strahu od prisluškivanja sa daljine, ali dodaje da je telefon u "stend baj" režimu moguće, teorijski gledano, uključiti sa daljine. "To je stvar softvera koji mora postojati u samom telefonu i razlikuje se u zavisnosti od proizvođača. Moguće je, takođe, nekom tasteru na telefonu sa daljine dodeliti novu funkciju. Primera radi, pritiskom na dugme za isključivanje telefon ne prestaje da radi, već aktivira program koji uspostavlja unapred zadatu vezu. Praktično, bez znanja korisnika, bez mogućnosti da na to na bilo koji način utiče, telefon postaje prislušni uređaj. "To ne spada u naučnu fantastiku jer je realno i tehnički moguće, ali spada u tzv. intersistemsko uključivanje. To može da učini samo onaj ko ima komandnu funkciju u sistemu i to je izvodljivo samo uz znanje provajdera, a to praktično znači po odluci suda."


Vasi komentari?
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Ivan Dimkovic
Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16237
*.dip.t-dialin.net+7046 Profil

icon Re: Vreme: "Prisluškivanje mobilnih telefona"10.11.2003. u 12:49 - pre 221 meseci
Profan je meni se cini u pravu oko toga - ako oba sagovornika koriste potpuno slucajnu SIM karticu, potrebno je izvrsiti fizicko pracenje i snimanje svih razgovora u okolini, a zatim i statisticku analizu radi prepoznavanja glasa. To sve pada u vodu ako pracena strana stalno menja SIM kartice i mobilne telefone - pa je pracenje i snimanje poptuno nepotrebno, razgovor mogu snimati i bez snimanja mobilnih telefona :) Weak spots su, naravno, ako su unapred poznati telefoni koje ce strana zvati, kako bi se lakes identifikovao telefon i suzila mogucnost pretrage.

Mislim da je ovo veliki problem u urbanim sredinama, gde se na jednom skveru moze naci i par hiljada mobilnih telefona - medjutim u nekim izolovanim sredinama tipa predgradja i sl. ovo i nije tako neuspesan metod :)

DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

djolep
Beograd

Član broj: 10598
Poruke: 739+53 Profil

icon Re: Vreme: "Prisluškivanje mobilnih telefona"10.11.2003. u 21:54 - pre 221 meseci
A sta se desava ako prisluskivac ima veoma usmeren senzor (kao uskosnopni mikrofon) koji tacno moze usmeriti u pravcu pracenog telefona i tako skoro na anteni hvatati signal koji taj telefon emituje. Zar nece time odmah iskljuciti 99% ostalih signala u zoni?

Meni se ne cini "nezamislivo" da prisluskivac ima ilegalnu saradnju nekog ko radi kod operatera. Zar socijalni inzenjering nije taj koji u vecini slucajeva obezbedjuje prolaznost u takvim slucajevima. Ili sasvim jednostavni mito kao najsiroviji oblik soc inga.
Mislim da je svuda covek najslabija karika u lancu. Uzalud je kriptovanje ako operater u centrali moze da snimi svaki razgovor na traku. Ako moze po sudskom nalogu, onda moze i za saku valute.

Citat:

Malo ili mnogo verovatno svejedno je, jer se razgovori u svakom slučaju prisluškuju. Dokaz za to su tanskripti "presretnutih veza" koji se svako malo objavljuju po štampi. Ili neko laže, što je takođe moguće.


Ako je uopste tacno, onda je to svakako obavio placenik kod operatera.

 
Odgovor na temu

S a l e
BGD

Član broj: 7457
Poruke: 1422+8 Profil

icon Re: Vreme: "Prisluškivanje mobilnih telefona"11.11.2003. u 01:26 - pre 221 meseci
Ako ste "obicni" korisnici, nema sto da brinete, jer sve ce neko od > 1*106 da snima bas vas... Neka se malo zapitaju oni koji imaju razloga da ih neko slusa i snima... Relax
 
Odgovor na temu

El Toro Loco

Član broj: 15693
Poruke: 47
*.mobtel.co.yuProfil

icon Re: Vreme: "Prisluškivanje mobilnih telefona"11.11.2003. u 06:41 - pre 221 meseci
Totalno podržavam Saleta ...

Ako ste "obićan smrtnik" (da, sa Ć), onda ne bi trebalo mnogo da se sekirate ... Ako nema razloga da vas neko sluša, sumnjam da će to raditi iz razonode (uostalom, valjda ima pametnija posla).

Sa druge strane, ako ima razloga - onda verovatno nije problem da se dobije i sudski nalog ili šta je god već potrebno ...

Što se potencijalnih zloupotreba tiče, koliko je lako/teško ulaziti u trag podacima, dobijati listinge za pozive i tekstove SMS-ova, toliko je lako/teško i proveriti da li je neko to neovlašćeno radio. Za takve stvari bez sumnje postoji ozbiljan vid zaštite i provere, pa se može proveriti koji USER je u koje doba i sa koje lokacije (radne stanice, pristupne linije blablabla ...) zatražio koji podatak. Sumnjam da bi neko bio raspoložen da se igra poslom, prekršajnom/krivičnom odgovornošću, ili u nekim slučajevima i glavom, zarad rekreacije.

Znate one priče "Imam ja ortaka u MOBTEL-u/Telekomu, on će to da mi sredi" ...

Jeeeste ... HILJADU!
 
Odgovor na temu

xtraya
Vladanko Vladanovic
Belgrado

Član broj: 323
Poruke: 1011
*.telekom.yu

ICQ: 6072593


+49 Profil

icon Re: Vreme: "Prisluškivanje mobilnih telefona"12.11.2003. u 08:17 - pre 221 meseci
ajmo jedno BESPLATNO OBAVESTENJE sto kosta 300k evra...

a covek je 10000% u pravu s tim kada budete videli ovaj sajt ima da se ZGRANETE jer lap top skida preko 200 telefona u relatime-u i loguje SVE...

http://scandecas.com/GSM/GSM%20JBR01.htm


posto je gsm razbijen odavno , imsi i ki su bukvalno u etru "na izvolite"
doduse ovi kod nas ne koriste COMP 128 v2 algoritam ali bez obzira....

a ako hocete da otimate brojeve, pravite roming racune i slicno...

samo pogledajte sajt, slike i zgranite se....

a jos nesto, samo zamislite koliko malo mesta zauzima gsm speech codec, tako da sati i dani razgovora staju na megabajtne medije (hej pa 300GB je najveci hard sada a toliko je tesko streamovati sve to a? ili neki profi RAID na n*300gb)
to je smeh cifra za takav sistem za jednu mob telefoniju

SVE se snima...pa sad vi vidite....mobilni pogotovo!

uostalom FRAUD sektor ima svaka mobilna , pa vi vidite sta pircate ubuduce....


Hmmm , na VIP-u 3G preko iphone-a 2,6 Mbps DL i 1,4 UP ...
 
Odgovor na temu

El Toro Loco

Član broj: 15693
Poruke: 47
*.mobtel.co.yuProfil

icon Re: Vreme: "Prisluškivanje mobilnih telefona"12.11.2003. u 11:35 - pre 221 meseci
Citat:
xtraya:

SVE se snima...pa sad vi vidite....mobilni pogotovo!

uostalom FRAUD sektor ima svaka mobilna , pa vi vidite sta pircate ubuduce....Ma uopšte se to ne dovodi u pitanje, da li može!

SVE MOŽE!

Samo je, kao što rekoh, pitanje koliko je kome takav podatak bitan, tj. koliko je neko spreman da uloži/rizikuje da se to odradi ... na to se odnosi moj deo priče ...

Ko ima motiv, spremnost i stručnost da odradi nešto, teško da može biti sprečen ...

hint: 9/11
 
Odgovor na temu

pisac

Član broj: 13046
Poruke: 4515+3240 Profil

icon Re: Vreme: "Prisluškivanje mobilnih telefona"13.11.2003. u 10:11 - pre 221 meseci
Citat:
xtraya:
posto je gsm razbijen odavno , imsi i ki su bukvalno u etru "na izvolite"
doduse ovi kod nas ne koriste COMP 128 v2 algoritam ali bez obzira....

a ako hocete da otimate brojeve, pravite roming racune i slicno...

samo pogledajte sajt, slike i zgranite se....


Nemoj džabe da se zgražavaš, to što piše tamo nije tačno. Ne znam šta će kome takav sajt (iz kojih razloga ga je napravio) ali je lažan.

Tamo, između ostalog, piše da skida KI u vazduhu, a KI nikada ne izlazi sa SIM kartice (čak ga ni mobilni telefon nikada ne dobija)! IMSI jeste u etru, i to je sasvim normalno ponašanje GSM mreže, i svako može da ga skine, ali ti ne vredi ništa bez KI-a.
Tylko jedno w głowie mam
Koksu pięć gram
Odlecieć sam
W krainę zapomnienia
 
Odgovor na temu

xtraya
Vladanko Vladanovic
Belgrado

Član broj: 323
Poruke: 1011
*.telekom.yu

ICQ: 6072593


+49 Profil

icon Re: Vreme: "Prisluškivanje mobilnih telefona"13.11.2003. u 12:55 - pre 221 meseci
cekaj cekaj...

ako pretpostavimo da je IMSI username a Ki key na sistemu , to sve zajedno je enkriptovano sa onim a3/5 algoritmom (valjda)

i sad ajde mi samo objasni kako centrala zna KO SI TI? samo na osnovu imsi-ja?

kapiram ja da je Ki key za enkripciju, ali cekaj , zasto mislis da ne postoji povratni nacin da se dobije ki?

uostalom kako je kaljevic(simscan) uspeo da razbije sim, pa sa masovnim pokusajima prozivanja kartice i odgovorom koji daje, a iz tog odgovora (koji je kodiran) je uspeo da dobije ki (ne znam matematiku dobro ali koliko sam citao, collison metoda)

i sto sad ne bi jedan lap top mogao da slusa etar i da dekodira to sto cuje i samim tim da uspe da nadje ki?
Hmmm , na VIP-u 3G preko iphone-a 2,6 Mbps DL i 1,4 UP ...
 
Odgovor na temu

pisac

Član broj: 13046
Poruke: 4515+3240 Profil

icon Re: Vreme: "Prisluškivanje mobilnih telefona"13.11.2003. u 16:15 - pre 221 meseci
Onda laptop treba da ima i mini baznu stanicu, koja bi prozivala taj telefon u blizini, čiji bi signal morao da bude jači od signala prave bazne stanice, i koja bi glumila home network! (možda je to onaj kofer ispod lap-topa)

Za jedno dekodiranje KI-a ti treba oko 20000 prozivanja (sa verzijom 2.0 SimScan-a) a mislim da ne bi mogao da prozivaš telefon brže od jednom u nekoliko sekundi (recimo 2 minimalno - moja pretpostavka). Onda bi ti za otkrivanje KI-a tom metodom trebalo oko 40000 sekundi, odnosno 11 sati. Baterija na mobilnom telefonu bi se (čak i da je bila skroz puna) istrošila pre kraja dekodiranja, a sem toga taj telefon ne bi mogao da se koristi za to vreme.

Dakle, postoji određena mogućnost, ali vrlo mala, i lako uočljiva (sem ako ne ostaviš noću telefon da se puni, i spavaš 11 sati)

:-)
Tylko jedno w głowie mam
Koksu pięć gram
Odlecieć sam
W krainę zapomnienia
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Ivan Dimkovic
Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16237
*.dip.t-dialin.net+7046 Profil

icon Re: Vreme: "Prisluškivanje mobilnih telefona"13.11.2003. u 16:54 - pre 221 meseci
Ovde pise da je moguce "dohvatiti" Ki over-the-air koristeci mane u sigurnosti COMP128 i A5/1 (2) algoritama, a takodje pominju i to skeniranje od nekoliko sati:

http://www.cc.gatech.edu/class.../cs8803g_spring/crypto23_1.ppt
http://www.isg.rhul.ac.uk/msc/teaching/ic3/GSM_Security_v4.pdf

Mada skeniranje od nekoliko sati uopste nije problem ako se zna gde strana koja ce biti prisluskivana stanuje - dovoljno je parkirati kola, i preko noci pustiti sistem da testira karticu i posle ~10h imas Ki :)

DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

djolep
Beograd

Član broj: 10598
Poruke: 739+53 Profil

icon Re: Vreme: "Prisluškivanje mobilnih telefona"13.11.2003. u 21:46 - pre 221 meseci

Ovi ne spominju nikakve sate.

Citat:

The process is extremely simple to perform; although mastering it is technically equally advanced. The agent must be within a suitable distance of the targets GSM phone (a one time only operation per number).

You need only to know the targets phone number, then send out a ping to the targets GSM phone. The phone will never activate or make a ring signal, as the ping takes only milliseconds to perform. However, the targets phone will reply with specific data, including the encrypted KI code.

You then need to stay in the local area a short while so as to sample the network.

This data is then decrypted, making use of our radically new hardware and special software. This process is done in real time.

The unit now knows the telephone number, IMEI and the KI code, and enters this data into the memory of the main JBR IV unit.

Whenever the operator needs to intercept the targets calls, he simply flags the relevant telephone number with the linked KI code. From that moment on the system will can intercept all incoming and outgoing calls.
 
Odgovor na temu

xtraya
Vladanko Vladanovic
Belgrado

Član broj: 323
Poruke: 1011
*.bg.wifi.vline.verat.net

ICQ: 6072593


+49 Profil

icon Re: Vreme: "Prisluškivanje mobilnih telefona"14.11.2003. u 03:27 - pre 221 meseci
uostalom ODAKLE vi znate da baje nisu dobile decypt algoritam?

dobile , ukrale , pozajmile i slicno.....
Hmmm , na VIP-u 3G preko iphone-a 2,6 Mbps DL i 1,4 UP ...
 
Odgovor na temu

pisac

Član broj: 13046
Poruke: 4515+3240 Profil

icon Re: Vreme: "Prisluškivanje mobilnih telefona"14.11.2003. u 08:33 - pre 221 meseci
U bre al ste zapeli. Dobro, teoretski jeste moguće skidanje KI-a iz vazduha, i istina je da je kriptovanje razgovora namerno oslabljeno. Što daje mogućnost za prisluškivanje i razgovor sa tuđeg broja. Ali, svo vreme moraš biti u blizini tog mobilnog telefona (na istoj baznoj stanici)!

Međutim, na sajtu se pominje i praćenje sa bilo koje lokacije na svetu, i prisluškivanje sa bilo koje lokacije na svetu. E, to nije moguće bez znanja operatera, a ako ti operater pruža podršku, onda ti i ne treba KI.

Mislim da je taj sajt šarena laža, možda sajt nekih agenta provokatora FBI-a ili sličnih (MI5), koji mame kriminalce kojima treba takva oprema.

I uostalom, comp128v2 se ne može dekriptovati navedenim metodama.


Tylko jedno w głowie mam
Koksu pięć gram
Odlecieć sam
W krainę zapomnienia
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Ivan Dimkovic
Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16237
*.dip.t-dialin.net+7046 Profil

icon Re: Vreme: "Prisluškivanje mobilnih telefona"14.11.2003. u 10:04 - pre 221 meseci
Slazem se, sajt i ono sto tvrde deluju prilicno SF.

Citat:
I uostalom, comp128v2 se ne može dekriptovati navedenim metodama.


Da li neko zna ko koristi comp128v2, a ko koristi comp128 i oslabljeni a5/2 ?


DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

Atos
Beograd

Član broj: 16580
Poruke: 168
*.mobtel.co.yu+83 Profil

icon Re: Vreme: "Prisluškivanje mobilnih telefona"20.11.2003. u 11:10 - pre 221 meseci
sta se desava kada u toku uspostavljanja veze mene aparat obavesti da mi je skinuta enkripcija?
Svako na svom kompu ima digitalnu spravu...
 
Odgovor na temu

pisac

Član broj: 13046
Poruke: 4515+3240 Profil

icon Re: Vreme: "Prisluškivanje mobilnih telefona"20.11.2003. u 14:10 - pre 221 meseci
Na 064, jel da? Eeee, onda se dešava svašta.... ako ti kažem moraću da te ubijem :-)
Tylko jedno w głowie mam
Koksu pięć gram
Odlecieć sam
W krainę zapomnienia
 
Odgovor na temu

Atos
Beograd

Član broj: 16580
Poruke: 168
*.verat.net+83 Profil

icon Re: Vreme: 20.11.2003. u 17:23 - pre 221 meseci
tajnu znamo samo ja i jedan covek,a on je umro, jeli :)
ne,ozbiljno desava mi se i na 063 kod najobicnijih razgovora
Svako na svom kompu ima digitalnu spravu...
 
Odgovor na temu

pisac

Član broj: 13046
Poruke: 4515+3240 Profil

icon Re: Vreme: "Prisluškivanje mobilnih telefona"20.11.2003. u 18:04 - pre 221 meseci
Za 063 ne znam. A da sam saznao, ko zna dal bi bio živ da ti ispričam :-))
Tylko jedno w głowie mam
Koksu pięć gram
Odlecieć sam
W krainę zapomnienia
 
Odgovor na temu

Atos
Beograd

Član broj: 16580
Poruke: 168
*.verat.net+83 Profil

icon Re: Vreme: "Prisluškivanje mobilnih telefona"22.11.2003. u 14:48 - pre 221 meseci
mislis,a?
Svako na svom kompu ima digitalnu spravu...
 
Odgovor na temu

elitemadzone.org :: TechZone :: Vreme: "Prisluškivanje mobilnih telefona"

Strane: 1 2

[ Pregleda: 32050 | Odgovora: 35 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.