Vidi, moje kupatilo je buđ bukvalno napala. Naime, dugo godina buđi uopšte nije bilo, i onda, maltene za jednu godinu, buđ se pojavljivala svugde: na plafonu, pločicama (gde je malo vlažnije) na zidu u kom je kanalizaciona cev, a takođe je i fungicidni silikon dobijao crnu boju za svega par meseci. Bilo mi je jasno o čemu se radi: kad se jednom pojavi, spore lete po celom kupatilu i napadaju sve i svašta.
Naravno da bih je se rešio bio je potreban frontalni - direktni - ubitačni - nokaut - napad. Sačekao sam vrele i suve julska dane. Obrisao sam buđ krpom - koliko sam mogao, skinuo staru boju pocrnelu od buđi - koliko sam god mogao i pripremio poludispreziju sa fungicidom - onako kako je proizvođač propisao. Odmah nakon krečenja sam sve pločice isprskao nekim nemačkim preparatom - Shimelfrei - koji je, sudeći po mirisu, zapravo varikina sa još nečim (recimo nešto kao Domestos). Skinuo sam svu staru silikonsku gumu oko kade, lavaboa i zalepio novi brendirani fungicidni silikon.
Trudio sam se - koliko sam god mogao, da u danima neposredno nakon krečenja kupatilo održavam maksimalno suvim, provetrenim.
Mogu ti reći - pobedio sam u tom ratu. Evo već je tri-četiri godina od tada a buđ se nije pojavila ni u tragovima ! Pri tome, naglašavam, nikakvi zahvati na hidro - termo izolacijama nisu rađeni. (mislim, nije da se time hvalim, ali pošto je to bio stan u soliteru, ništa posebno se nije ni moglo uraditi)
OTPOR blokadi ulica, OTPOR blokiranom Beogradu, OTPOR blokiranoj Srbiji