salec
Član broj: 6527 Poruke: 1738 *.rcub.bg.ac.yu
|
Moć negativnog razmišljanja... do skora je i Škoda bila šklopocija u odnosu na zapadna kola. Ja ne gubim nadu da će i ovde nekad uspeti da se organizuju više intelektualne aktivnosti u industriji. Samo ljudi treba da prestanu da tolerišu (uz ironičan osmeh) sranja u svojoj zemlji i među svojim sunarodnicima.
Zašto niko ne pljuje utoku CZ99 na primer? Zato jer je lik koji ga je projektovao, kad je dobio listu zamerki od Amera za čiji konkurs je prijavio u to vreme najbolji model Zastavinog ručnog oružja, odlučio da ih po tačkama ispoštuje, a ne da kaže: "ma ko im j.m. američku, za nas je i ovo suviše dobro...". A zašto ne postoje CZ 2000 i dalje? Zato što su lika sklonili jer je bio suviše dobar!
Kad su Slovenci pre skoro dvadeset godina trubili o Evropi i o želji i nameri da postanu kao Evropa, ovde su im se svi rugali. E, pa oni su to i postigli, jer su shvatili da to ne samo žele nego i mogu, samo treba da krenu da se porede sa boljima od sebe i kopiraju ono što je bolje od onoga što imaju (ne mislim bukvalno, kopiranje bez razumevanja, nego analiza i "diff"). Ja ne mislim da smo mi urođeno inferiorniji od drugih naroda sa kojima smo imali sličnu sudbinu (Slovenci, Česi, Slovaci, Poljaci,...), ali kao da je lakše pljuvati sve što se ovde proizvede (osim onoga što sam radiš) nego zahtevati da se postigne i održi kvalitet.
Čak i kad se neko potrudi i napravi nešto na nivou i savremeno ovde, tome se u startu nalepi neka "ocena manje". Skromnost u ime "svojih"? Da ne hvalimo, pa da ne ispadne baksuz! Pre nekog vremena sam se raspitivao za Xelo TFT monitore i našao sam ovde i odgovore tipa: "Ali to ti se sklapa u Arilju." i "...to je neki škart od Samsung OEM" (!). Lično sam doživeo da jedan korisnik tvrdi za jedan uređaj koji je original moj dizajn da je "iskopiran, malo izmenjenog izgleda" model jednog u toj oblasti poznatog proizvođača. Ljudi ovde ne mogu da veruju da je ovde moguće napraviti bilo šta osim svinjskih polutki, a kamoli nešto dobro. Privatni domaći proizvođači čak kriju poreklo svoje robe jer znaju za zlokobnu senku koju "made in Serbia" baca na duše domaćih kupaca.
Ja ne mislim da Zastavu treba ukinuti. Nema zemlje u Evropi koja živi samo od poljoprivrede, da bi imao standard na nivou Evrope, moraš da imaš industriju čiji proizvodi imaju "visok nivo finalne obrade" ili kako se već kaže. Uostalom ne možeš da prodaješ pamet, ako tvoji stručnjaci nemaju na čemu da se oprobaju, ako nemaju predmet rada. Korist od uspešnog spasavanja Zastave bi bilo iskustvo koje bi omogućilo da se revitalizuju i druge fabrike koje davi ista čuma. Uz određeni napor, Zastava bi mogla da bude konkurentna u svojoj klasi (Dacia, Lada, možda jednog dana čak i Škoda?). Prva stvar koja mora da se učini jeste da se fabrika preuredi da bude fleksibilnija, jer je sad optimizovana za masovni štanceraj zastarelih modela. U ovoj zemlji žive (ako već nisu zbrisali na Zapad) talentovani nagrađivani dizajneri automobila koji bi verovatno bili srećni da dobiju kintu da naprave Zastavi modele kojih se ne bi morala stideti. Ali, avaj, izgleda da čak ni "gigant" CZ ne može da plati nove kalupe za presovanje i da su zbog toga "novi" jugići i floride isti oni od pre dvadeset godina, samo maskirani plastičnim dodacima i sa dodatim a la fiat farovima.
Najtužnije mi je kad pitam nekog ko radi u domaćoj mašinskoj industriji zašto je sve tako kako jeste i dobijem odgovor da oni tačno znaju šta treba da urade da poboljšaju kvalitet, na primer motora, ali... naravno, onaj ko im je direktor (pravnik, ekonomista, politikolog,...) ne veruje da oni imaju ni toliko pameti koliko on sam, a kamoli... ili možda veruje:
Ako ste gledali juče "Najslabiju kariku", mogli ste da vidite poučan primer i razjašnjenje zašto ovde sve ide tako kako ide... oni nesposobni miniraju sposobne da bi sačuvali svoje pozicije. Zato takve nesposobne nazivaju "Sposobnim, snalažljivim ljudima"!
Prema tome, ne nasedajte! "Srpska posla" žvaka služi tome da niko ne dira parazite. Kad god čujete tako nešto, probajte (ako ste u prilici) da iščeprkate gde je zapelo i gde je tačka na kojoj logika prestaje da važi. Uvek ("Javlja mi se") će se ispostaviti da neka "sveta krava" leži na raskrsnici...
|