Citat:
zarsilic: Sto se tice Forda, dobro je receno da treba obratiti paznju pre kupovine za koje se vozilo odluciti. Sasvim sam siguran da vecinu ozbiljnih kupaca, a pre svega ozbiljnih ljudi veoma zanima sta ce im ugraditi u servisu za koga smatraju da je ozbiljan. Aftermark proizvodi mogu da se kupe i na drugim mestima i njima nije mesto u ovlascenim servisima.
Tvoj post implicira da su u pitanju kineski farovi Š klase, koji se prodaju kao originalni, a za samo (ili čak) 65 evra. Bez namere da u bilo čemu branim Grand Motors, jer sam ja lično imao razne konflikte sa njima, moram ipak da napomenem da je tvoj zaključak vrlo slabo argumentovan. Odnosno,
jedini argument koji imaš u prilog tvojoj tvrdnji da nije u pitanju originalni far, jeste to što je previše jeftin u odnosu na druge farove koje
ti smatraš originalnima. Dakle: jeftin => mora da ne valja.
Ja NE tvrdim da je far sigurno originalan, ali to ne tvrdim isto kao što ne tvrdim ni da je neki od 180 ili 300 i kusur evra originalan. Može Grand Motors da prodaje ovaj far i za 350 evra, i pretpostavljam da bi onda ti imao tendenciju da ga smatraš originalnim (ovlašteni servis, prodaje skupo, ma mora da je original

). Međutim, meni se nameće i druga misao: Plastični far u serijskoj proizvodnji teško da može da košta više od dvadesetak evra (sem ako je posut zlatom i optočen dijamantima

). Znači, sve preko te cene ja nečija zarada. Da li tebi izgleda nemoguće da za "ovolicno" para dobiješ kvalitet identičan astronomski skupim farovima koje smatraš referentnom kategorijom? Ili drugim rečima, dali su cene ostalih skupih farova veštački naduvane?
Što se tiče samog Grand Motorsa, ja nisam imao preterano pozitivna iskustva sa firmom kao celinom, ali su pojedinci u njoj sasvim korektni. Imao sam prilične konflikte sa njihovom organizacijom servisiranja i nekim drugim problemima koji su proistekli iz toga, ali iz svih tih konflikata sam utvrdio da oni u svojoj organizaciji posla pedantno prate svako slovo uputstva koje dobijaju iz Kelna. Znači, precizno po uputstvu, precizno ovo, precizno ono, i nikako drugačije (to je organizacija, a da li je u samom servisiranju isto tako, to verovatno zavisi od samog servisera i unutrašnje kontrole). I iz toga proizilazi i sledeće: Meni se nikako ne uklapa u svo dotično iskustvo sa njima pretpostavka da ovaj far nije original, ili po kvalitetu identičan originalu uz neku vrstu saglasnosti centrale Forda da se taj far prodaje i ugrađuje u ovlaštenom servisu (što meni na kraju izlazi na isto => original po kvalitetu).
Međutim, kao što rekoh, podržavam te u tome da definitivno utvrdimo da li jeste original ili nije, i ako nije zašto nije i da li je lošiji (što naravno nije, ali ajde baš da utvrdimo). A da bi to sve zaključili, za početak možeš da počneš sa sledećim podacima:
Koji Grand Motors si ti zvao? Koji su kataloški brojevi farova (i komponenti) čije si cene saznao i naveo?. Onda ću ja lično da odem i proverim šta se vodi pod tim kataloškim brojevima ovde, i koliko košta.
A zatim bi možda mogao da opet pozoveš dotični Grand Motors koji si kontaktirao, i da ih priupitaš da li imaju far sa kataloškim brojem koji sam ja naveo, i koliko to tamo košta?