Citat:
Ivan Dimkovic: Hm, pa kako gde, Turci imaju solidno dobar rezim sa Nemackom.
Da, to je verovatno tako - kako gde. Ja znam za slucajeve kad se trazila viza za Italiju, pa sam se i sama cudila koliko ih dave. I to su jos bile u pitanju dve devojke koje tamo studiraju i imale su regularne dokaze o tome. Za DE konkretno ne znam.
Citat:
Ivan Dimkovic: Pa ne izvoze samo Turci paradajz - izvoze jako puno elektronike, automobila... Stavise po tom pitanju su ispred Srbije vise decenija danas - posto su u mnogim kategorijama najveci proizvodjaci robe u EU.
Sto se ostalog tice - pa znas kako, EU nije ni postojala u ovoj formi te 64-te, a sve do 90-te nije ni bilo ozbiljnog razmisljanja o nekom vecem prosirenju cak je u pocetku bilo problema i sa samim zemljama na zapadu. Nije realno ocekivati da bi Turska mogla da udje pre istocne Evrope nema smisla ni geografski, ni geopoliticki.
He, he... To za paradajiz sam rekla cisto figurativno, ali im je i grozdje prva klasa!

No, salu na stranu, znam da dosta izvoze elektronike, a mislim da su cak prvi u proizvodnji i izvozu koze.
Tacno si u pravu da EU nije postojala '64 u danasnjem obliku. Zahtev za pridruzivanje takodje nije postojao (pardon ako sam se tako izrazila u predhodnom postu), ali su i tad na neki "ondasnji" nacin prosirivali ondasnju EZ, kad su primili Grcku i Portugal npr. Grcka je secam se primljena tek '80. Portugal mislim jos kasnije. Samo to nije radjeno ovim tempom i na nacin kojim se radi sad.
Citat:
Ivan Dimkovic: Tako da, nisu bas Turci toliko iza kao sto ti mislis - stavise, siguran sam da kada EU bude uredila svoje interene procese da ce Turci imati vrlo dobre sanse - u ovom momentu EU ne moze nikog da primi jer im je politicka organizacija potpuno neadekvatna za ovoliki broj drzava... ali kada se to uradi, a morace pre ili kasnije, i kada se stabilizuju ekonomije u Bugarskoj i Rumuniji - Turska ce doci na red.
EU mora da uredi svoje odnose, jer ovakva kakva je sad i sama sebi je teska. Jos im samo Turska fali, he, he... A po svemu ovome sto si sam rekao, u vezi Rumunije i Bugarske, pa jos Balkan kad dodje na red... Uci ce u EU na Sv. Nikad. Mislim, ja im od sveg srca zelim, ali mrka kapa za jos jedno duze vreme.
Pa kad dodje onda protivljenje Grcke? Pa sredjivanje odnosa sa Kiprom?
Citat:
Ivan Dimkovic: Pa ne ide zbog onog drugog a to drugo ce se resiti u sledecoj deceniji - Turci u Turskoj su daleko manji islamisti od muslimana imigranata u EU -
verovala ili ne. Stavise, ovde u DE imas slucaj da turska deca nose te feredze i za***ancije dok su im roditelji 100% sekularni i toga se zgrazavaju. A muslimana migranata u EU ima vec dvocifren broj miliona - nisam primetio neke nepremostive probleme.
Verujem ti skroz, jer znam. Uostalom u Evropi je nosenje feredza i sl. nacionalnih i verskih obelezja stvar slobodne volje pojedinca. A koliko znam u Turskoj je to ukinuto zakonom i to kad je donesen novi Ustav republike Turske. Do sad je nosenje feredza (ili zarova, ne znam tacno razliku, ali je ima) vec prevazidjeno potpuno. Turci cak i svinjetinu jedu bez problema, dok mnogi van Turske (a i ovi nasi) nece da je liznu od skoro. To je sve jos Ataturk uveo, kad je zenama i dao pravo glasa.
Da, Turska je jedna od prvih zemalja koja je zenama dala pravo glasa! A sve to jer je pokusavao da od Turske napravi civilizovanu drzavu. Sad se cujem bune neke grupe i partije i traze da se opet odobri da zene i devojcice u skolama nose feredze. Od kad je dosao Erdogan za premijera ti su zahtevi postali jos glasniji, jer ih sam zastupa. Na svu srecu, nisu prosli.
A koliko pamtim u Francuskoj je skoro bilo nekih problema oko nosenja marama muslimanskih devojcica. Hteli su da im zabrane, nesto se ne secam kako se na kraju zavrsilo. Mislim da su morali da ih puste, jer bi u suprotnom to bilo krsenje FR Ustava. Tako da nije bas njima sve potaman tamo kad hoce da plasiraju svoje obicaje. Sve i kad im je zakonom odobreno, kako ih gledaju obicni ljudi na ulici? Pa ako vole - nek' izvole.
A koliko muslimana ima u EU dovoljno govori podatak kako se glasa na Eurosong-u, hehe... da ne glasaju mozda Nemci za Tursku?
Citat:
Ivan Dimkovic: Da ... osvoji? Tesko, vrlo tesko - kao prvo, Turska koja bi mogla da udje u EU ce morati da potpuno reformise svoju drzavu a, kao drugo, moderni Turci nemaju bas takvih aspiracija da nesto "osvajaju" pre bih rekao da su to strahovi nekih desnicara sa kojima plase svoj narod kako ne bi razmisljao o necemu drugom i omogucio im da dodju na vlast.
Bez uvrede ali mislim da je tvoje misljenje o Turskoj malo... arhaicno. Proveo sam dosta vremena u poslovnim posetama Turskoj i njenim firmama, a imam i poznanstva odatle sa vrlo pozitivnim utiscima (stavise iznenadjujucim jer sam i ja bio pod uticajem te nase istorijske propagande) .. Daleko su Turci od te price danas... Tj, jedino istocni deo Turske potpada pod to sto mnogi u Srbiji misle o Turskoj, ali najveci broj Turaka ne zivi tamo.
Opet ti sve bukvalno shvatas! Kad sam rekla "osvoji" sigurno nisam mislila bukvalno. Mislila sam da ce da ih preplave skroz. Jer imaju veci natalitet od Evropljana, pa ako im se dozvoli slobodno kretanje sta ostaje od Evrope? Na to sam mislila. A u tom smislu ih ni jedan drugi istocnoevropski narod ne moze ugroziti.
Ne vredjam se uopste. Nije mi misljenje arhaicno, niti sam pod bilo cijim uticajem. Savrseno poznajem Turke i potpuno se slazem sa onim sto si rekao

. Ali i ti i ja poznajemo ocigledno Turke koji su iz Istanbula, ili iz nekog veceg grada, koji rade u nekim firmama, koji su zavrsili neke skole (cesto bas na zapadu), ili smo dolazili u kontakt sa onima u turistickim mestima. A kolika je Turska!
Uostalom, njihove zene su (to sam bas primetila) mnogo doteranije i sredjenije od nasih! Bez feredza i zarova, naravno...