Citat:
Ivan Dimkovic: Vrlo hrabra tvrdnja - hoces da kazes da Airbus pravi nebezbedne avione zbog rokova?
Voleo bih da se to potkrepi nekim konkretnim dokazima, sta je tacno nebezbedno i na kojem Airbus avionu?
I ja bih voleo da imam para kao bar Bil Gejts. Ali ....
Nije tvrdnja hrabra, vec realna.
Pogledaj eksplorerovu emisiju o sklapanju prvog erbasa, transportu kroz "malo mirno selo na jugu Francuske".
Prva greska koju prave je sto ogromne delove aviona vukljaju sa raznih strana suvozemnim transportom. Delovi za avion se prave da budu cvrsti u sklopu, a ne da se opterecuju koncentricnim silama transporta. Nije ista situacija kao za brodove.
U doticnoj emisiji su takodje kuburili sa terminima, sistem inzenjer se znojio, bio u stresu(naravno sa filmskim hepiendom), ali se epilog pise ovih meseci.
Zatim elektronika i sistemi upravljanja. Za tako velik i nov avion, moraju da se rade visemesecna ispitivanja sistema u sklopu. Da li postoji problem u integralnoj regulaciji. Da li automatski sistemi mogu da zaosciluju u odredjenim uslovima.
Simulacije mogu da pokriju veliki procenat situacija, ali svaka simulacija zavisi od ulaznih parametara. Da li parametri simulacije odgovaraju realnim situacijama.
Postoji n sistema koji se moraju ispitati. Ako se postave rokovi, a postavljeni su, managerski, trebalo je proizvesti i prodati u odredjenom trenutku, mnoge simulacije i aproksimacije, niskog prioriteta, se bajpasuju.
I otuda i njihova briga oko probnog leta. Ko se tada toliko brine, valjda ima razloga..koji se ne pricaju.
I sam sam bio u situaciji, tako da potpuno razumem inzenjere, i bez grize savesti predlazem zid. Od mojih sklopova nikome zivot nije zavisio, i znam koliko sam ulazio u sukobe zbog nerazumnih rokova. Nerazumnih sto se tehnike tice. Moze se projektovati do 99% korektno, ali u izradi, u sklopu, prilagodjenje, pocnu kompromisi, i razliva se pouzdanost.
Zato je neophodno raditi prototip, koji je ekonomski, managerski jeziv, trosi vreme, sredstva, novac..
Zar mislis da je igrarija sto krljaju automobile u kres testu. Zar nisu mogli, uz postojanje detaljne konstrukcije i merljive parametre, da naprave simulaciju...Jok, nema boga, mora da se skrlja, i naizgled slicna vozila, zavareni spoj levo ili desno, parce nepotrebnog lima..izokrenu situaciju za 180 stepeni..
Poz