U stvari, mala ispravka. Omega snimila je original Gyöngyhajú lány (bukvalan prevod je "Devojka biserne kose") 60-ih godina, a Scorpions-i su White Dove snimili 1995 kao obradu. Za grupu Griva prvi put cujem.
Premotaj verziju BD-a 10 sec unapred i pusti par sec. Onda pusti pocetak Van Helen verzije. Mozda nije direktan plagijat, note nisu direktno prepisane, ali pesme toliko lice da ne moze biti slucajnost.
I ne radi se o tome cime je narod opterecen, niti smatram da je lose obraditi po nesto, ali bi se izvor morao navesti u suprotnom je to kradja (Credit where credit is due).
ma poenta je sto ja to mnogo dublje gledam... od teme, harmonije, aranzmana, tempa, orkestracije... ne slusam pesmu laicki - tipa ah slicna melodija - i to je plagijat, i detaljnom analizom pesme toliko nemaju veze jedna sa drugom da je velika verovatnoca da je to sto su i jump i padaju zvijezde izasle 84-te cista slucajnost...
mnoge pesme lice jedne na drugu a nemaju veze jedne sa drugom.
primer iz druge vrste muzike:
svi su pricali da je plagijat, ali pesme nemaju nikakve veze jedna sa drugom:
^
Bas sam mislio na njih dok sam citao temu.
Samo ne mogu da se setim kako se zove ona njihova obrada od bitlsa "My Guitar gently weeps" ?
Ili sam ja nesto pobrkao.
To je nešto sasvim drugo i to se zove parafraziranje (ubacivanje par taktova iz neke poznate numere) i toga kod Van Gogh ima puno...
Ono čega trenutno mogu da se setim, pored pomenute "While my Guitar Gently Weeps" su još:
"Gloria" by Them (refren u nekoj pesmi od V.G.)
"Pictures Of A Matchstick Man" by Status Quo (gitarski rif u pesmi "Zamisli")
Onda onaj deo na engleskom iz čuvene pesme (Elvisove?) "Wise man said: Only fools rush in..."
... ima toga još, Đule to očigledno voli da radi...
Ocigledno nisi muzicar i ne znas kako se kradu pesme.
Najveci blam je bio kad su neki dokazani muzicari na ovom prostoru pokusavali da dokazu da pesma Zeljka Joksimovica "Lane moje" nije plagijat. Medju njima i Bata Kovac. Gde su na RTS-u pokazivani neki taktovi i budalastine, a posle ide prilog gde na ulici pustaju izvornu melodiju, sa pitanjem "koja je ovo pesma", gde normalno svi odgovaraju "Lane moje".
Ali takt nije isti
Dragan Stojnic - Bila je tako lijepa = Alain Barrière - Elle était si jolie
Block Out - Manastir = Nirvana - Very ape (nije cela pesma)
mislim da je za obe pesme na albumima pomenuto da su obrade i navedene originalne pesme.
a naravno, ako neko nije znao, ceo album inspektora blaze i kljunova - plagijati i obrade su plagijati i obrade :)
01. Prljavi Inspektor Blaza - Dule Savić (tuš)
02. Prljavi Inspektor Blaza - Dole, dole
03. Prljavi Inspektor Blaza - Čekala sam
04. Prljavi Inspektor Blaza - Prljavi Hari
05. Prljavi Inspektor Blaza - Nema problema
06. Prljavi Inspektor Blaza - Viv la frans
07. Prljavi Inspektor Blaza - Da Bog crk'o R'n'R ( kad ga svako svira)
08. Prljavi Inspektor Blaza - Disco miks
09. Prljavi Inspektor Blaza - Šumadijski tvist
10. Prljavi Inspektor Blaza - Jabuke i trešnje
11. Prljavi Inspektor Blaza - Dule Savić 2
12. Prljavi Inspektor Blaza - Pogrešila roda
kao i jos dosta pesama sa ostalih albuma...
meni se cini ako mislis da su te dve pesme plagijati da ti nisi muzicar.
ja jesam muzicar, i dobro znam kako se kradu pesme...
ali sve sto pricate pocinje da mi lici na ovo:
20 Video Games Avatar Plagiarized
1) Harvest Moon: Magical Melody
There are people
2) E.T.
There are aliens
3) Starfox 64
Is set IN SPACE!
4) Viva Pinata
There are trees
5) Sims City 2000
There are cities
6) Fatal Frame 3: The Tormented
There are voice acting
7) Call of Duty: World at War 2
There are guns
8) Pokemon Mystery Dungeon: Blue Team
There are critters who can talk
9) Metal Gear Solid: Snake Eater
There's a jungle
10) Wii Sports
There is a publication/marketing team
11) Kingdom Hearts
There's a canon heterosexual couple
12) Avatar: The Video Game
Basically the whole premise
13) Cooking Mama: Dinner With Friends
The plot is barely noticeable
anakin14: meni se cini ako mislis da su te dve pesme plagijati da ti nisi muzicar.
Nisam muzicar ali nisam ni gluv. Mnogo se krade (a narocito krade Vang Gogh, mogli su i neko originalnije ime za grupu da smisle, ali ne - mora u startu da bude nesto sto zvuci jako poznato )
kristi1: Ocigledno nisi muzicar i ne znas kako se kradu pesme.
Najveci blam je bio kad su neki dokazani muzicari na ovom prostoru pokusavali da dokazu da pesma Zeljka Joksimovica "Lane moje" nije plagijat. Medju njima i Bata Kovac. Gde su na RTS-u pokazivani neki taktovi i budalastine, a posle ide prilog gde na ulici pustaju izvornu melodiju, sa pitanjem "koja je ovo pesma", gde normalno svi odgovaraju "Lane moje".
Ali takt nije isti :D
Pesma u celini nije ista, ali moze da se dovede u sumnju da je maznuo temu i razlozio je kasnije kako je on hteo. Sama tema je skoro identicna i na prvo slusanje upada u oci slicnost. Nije morao da maznjava komplet pesmu, mada je i to radio.