Citat:
Nemanja Jakovljevic:Ako zelis da zivis u bilo kojoj zemlji i da imas te zemlje drzavljanstvo - postuj zakone te zemlje. Kakva je da je - tvoja je. Ako ti se ne svidja - a ti idi.
Moja nije, ja je nisam birao, nametnuta mi je i ja hocu da idem, samo sto sporo ide zbog seke. A i veoma je diskutabilno sta dobijes kao drzavljanin ove rupetine u odnosu na apatrida jer kao apatrid jos negde i mozes da dobijes azil iz milosrdja, kao drzavljanin Srbije si osvedoceni genocidas i prijatelj druzine iz Djenove. Tako da, sa jedne strane partokratija, porezi i idiotski propisi, sa druge strane, hmm, nista (dobro, mozes da dises vazduh). Super deal, zanimljivo kako me uglavnom expati ubedjuju da idem ako mi se ne svidja jer je ovde tako super i sve je normalno. Tako da sedi ti tu u japanu gde si i ne beri brigu za moje sposobnosti procenjivanja, ako se tebi bas toliko svidja a ti se vrati.
A za ostalo, ti cak ne znas ni o cemu pricas ali si ocigledno pun sebe toliko da ni ne vidis da sam sebe uterujes u evidentnu laz, za neke stvari si u pravu (VAT ali njega ionako ne placas kad narucujes direktno od retailera) sve ostalo si proizvoljno odseko. U srbiji se placa porez na postarinu, tj, izvini, ne samo na postarinu nego na postarinu uvecanu za iznos carine po tarifi ROBE koja se prevozi. Dakle prvo je platio 10% carine na iznos pa je onda platio 18% PDV na 110% iznosa, tj ukupno je na postarinu platio drzavi Srbiji 29.8% od iznosa postarine. Ali ajde, valjda ja na umem da sabiram, probaj ti.
O spediterskom mafijasenju necu ni da pricam, to je vec stvarno poduza tema a i nemam neki problem sa 370din za takse i uslugu izrade carinskog racuna, ne isplati se cimati se za te pare kao sto se isplati za 50e. Problem je sto ti sad drzava naplacuje i ekstra kintu da ti skalpelom sje*e paket. U redu, drzava ima interes i obavezu da spreci promet zabranjene robe, nekako mora da vidi da nema gudre unutra i slicno a kad vec nemaju xray masine moraju da otvaraju, ali da ti bas naplati tu "uslugu" i kazu da je to tvoj problem dok sprovode svoj interes, to je bezobrazluk. Aj ti sad priznaj sta si slao a Djura ce ti oprostiti sto te je tukao? Izvini ali to samo ovde prolazi, ja sam ziveo u zemlji u kojoj se 90% potreba namiruje iz uvoza i gde carine cine gro javnih prihoda i nikad nisam platio carinu na shipping, speditersku usluge su bile $15 ali sam mogao to i sam da uradim ako sam hteo (sad moze i online), carinski pregledi su bili cesti ali ni jedan jedini put mi nisu ni ostetili robu niti mi naplatili "uslugu". Kako to da oni ne naplacuju sve sto Srbija naplacuje? Gadi im se kinta? Tako da vidis imam i ja neka iskustva sa "normlanoscu" koja meni izgleda sasvim logicnije od lokalnih idiotluka.
AKo cemo da pricamo o finansijama, zaboravljas kopncept operativnih troskova. Naravno da nesto sto ocarinjeno i pdvovano platis 1000 i potrosis 300 na logistiku neces prodavati za 1200 vec za 1500 zbog pritiska operativnih troskova. Na razliku od 500 ces platiti 90 na ime PDVa, a tih 300 ide iz operativnih troskova za koliko ce ti biti i manji profitni porez i ostaje ti bruto profti 110 neto profit cirka 99 (sa odbijenim porezom). A sta ti sad radis? Umesto da platis 1300, platices 1400 (30% na onih 300), da bi imao profit od 110 moras da prodajes sa dodatim PDVom za 135 vise, dakle za 1535. I ko naje*e tu? Pa potrosac naravno. Ali ako ti sad kao fizicko lice uvezes tu robu za 1300 kako ce uvoznicki lobi da pravi pare? Tako sto pritisne drzavu da se placaju carine i porezi na usluge renderovane u stranim drzavama tako da ti sad moras da platis 1400+taksu+secenje paketa. Dakle, molim te nemoj da pricas kako je to logicno i normalno jer nije. TO je PROTEKCIONIZAM, onaj isti kojeg smo se odrekli za pocetak usvajanjem sporazuma o asocijaciji.
Citat:
A upravo zbog takvih je finansijski sistem takav kakav je, upravo zbog onih koji izbegavaju placanje dazbina je penzioni fond u rasulu, upravo zbog takvih i plate nisu kakve bi trebale biti.
Ma da, mi smo krivi, reko je to meni Sloba jos na studentskim protestima. Kad bi samo cutali kao ovce zivot bi nam bio toliko lepsi, i uredjeniji, i svi bi imali plate, ne 12 nego 16 ko grci, penzioneri bi trckarali drzeci se za ruku, sa deteom kod lekara ne bih cekao 5 sati u redu. Ma idi, idila da se bravar postidi, bas smo kreteni sto to sprecavamo svojom alavoscu i nepoverenjem prema partokratskom aparatu kojem je nas interes blizak srcu. Hmm, vazi.
Sloba je za 12 godina promenio antropološki kod srpskog naroda. On je od jednog
naroda koji je bio veseo, pomalo površan, od jednog naroda koji je bio znatiželjan, koji
je voleo da vidi, da putuje, da upozna,
od naroda koji je bio kosmopolitski napravio narod koji je namršten, mrzovoljan,
sumnjicav, zaplašen, narod koji se stalno nešto žali, kome je stalno neko kriv - Z.Đinđić