Citat:
a1200: Ja mogu da se opkladim da je to samo skromni pocetak :)
Tj. da ce taj iznos od sledece godine prerasti u mnogo ozbiljniju cifru, a od one tamo verovatno biti na mescnom umesto godisnjem nivou. Uvek su se takve takse uvodile na mala vrata, po sistemu: ma nije to mnogo... a onda kasnije sledi "razradjivanje", shodno trenutnim potrebama lokalne administracije.
Druga stvar, ja ne vidim, znajuci dosadasnju praksu, ko/kako ce te pare upotrebiti za cilj za koji su zvanicno i uzete? Sta vishe, javlja mi se da je prava svrha uzimanja tih para beskonacno daleko od povoda...
Upravo tako.
Pominjanje bilo kakvog "ciganisanja" - ne dolazi u obzir. To je već vređanje inteligencije (i to što je ovaj ventura to tako nazvao, i to što država naplaćuje).
Lično sam platila mnooogo više za svog ljubimca od tih 1.000 dinara raznim veterinarima, a samim tim sam jedne noći morala da izdvojim 50eu jer je situacija bila hitna a na (celoj) Zvezdari je jedan jedini veterinar bio dežurni 24h, naravno privatni veterinar. Gde je tu državna služba? Državna, veterinarska stanica koja radi 24h?
Ja ne znam jednu u blizini koja radi bar 4h dnevno, kamoli 24h :) Jedine malo jeftinije usluge mogu se dobiti na veterinarskom fakultetu, mada i tu i ti i tvoj ljubimac obezbeđujete besplatnu obuku studentima... Isto tako, ne znam jedan jedini državni pet shop, gde se može kupiti malo jeftinija hrana za ljubimce nego što je to u privatnim shopovima.
Imamo zatim situaciju gde ja lično ne mogu da pustim mačka napolje jer je ulica puna raznoraznih džukela, što lutalica - što nevaspitanih, nevakcinisanih komšijskih džavdžara koji do podne mrze sebe a od podne ceo svet. Kome ja da se žalim da se tu uvede neki red? Haha da... doći će da srede situaciju u mojoj maloj uličici, a prošlog leta nisu sredili ni situaciju sa onim besnim džukelama što izujedaše devojku na Adi, umalo nije umrla od ujeda.
Kada mi treba lek na preporuku veterinara za ljubimca, gde da ga kupim? Ne postoji državna veterinarska apoteka za mačke, nego moram da se snalazim sa alternativama, da kupujem lekove za ljude pa da ih lomim na 4 ili 5 delova, ili da plaćam veterinaru terapiju 1.500 dinara dnevno.
Drugim rečima... šta god da zafali mom ljubimcu, ja moram da se snalazim sama i da se obraćam
privatnim službama. Država mi ne nudi nikakvo rešenje, nikakvu alternativu, nikakvu uslugu.
Prema tome, zašto sam ja dužna da državi platim ne 1.000 već 1 dinar? Kad mi se objasni za šta konkretno, možda taj jedan dinar i dobiju, ali teško.
Jedino me brine što će najverovatnije uvesti ovo plaćanje uz račun za struju ili info stan. Odnosno, stigne ti račun za struju 5.000, ti platiš 5.000, ali u evidenciji piše da si platio 4.000 jer su onih 1.000 dinara prebacili na račun za porez. Šta je to drugo nego krađa, prinudna naplata?... U tom slučaju onih 1.000 dinara nikada ne treba platiti eps-u, do sudnjega dana!
There's a light at the end of every tunnel, just pray it's not a train.