Tačno, ali veoma netačno

Institut se ne zove tako od približno 1990. godine, nego "Institut za nuklearne nauke Vinča". Krstareće rakete nemaju osiromašeni uran, već se radi o protivoklopnoj municiji kojom su gađani tenkovi i ostala oklopna vozila u okolini Vranja prema granici sa Kosovom i na samom Kosovu. Iz toga sledi da naravno da nije bilo kontaminacije tamo gde su padale rakete, ali je bilo ihahaj tamo gde su gađali dotičnom municijom, koja je uzgred kao poveći metak, npr. protivavionski.
Tako da može da ima rezona pričati o deformacijama u navedenim oblastima.
A još manje je tačno:
Dekontaminacija je rađena i to veoma uspešno na različitim terenima oko Vranja, sad ono šta je kiša sprala duboko pod zemlju do momenta dekontaminacije i što se pojavilo negde putem podzemnih voda...to je već viša sila. Ono što znam sigurno je da je municija pokupljena i sprečeno je dalje razlaganje u zemlji. Ko hoće opširnije, bilo je već priče o tome na forumu.
Inače posebno me je nerviralo dok sam učestvovao u tome, što se tamo muvala u početku gomila belosvetskih dušebrižnika koji su se kao zgražavali, uzimali uzorke zemlje, a ustvari delovalo mi je da seire.
...osiromašenim uranijum koji jeste opasan ali samo za one u kontaminiranoj zoni.
Tačno, ukoliko ne konzumiraš jagnjetinu i mlečne proizvode sa tog područja