Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Francuska vs. EK po pitanju deportacije Roma

elitemadzone.org :: MadZone :: Francuska vs. EK po pitanju deportacije Roma

Strane: 1 2

[ Pregleda: 5997 | Odgovora: 26 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

maliradojca

Član broj: 55393
*.dynamic.isp.telekom.rs.

+133 Profil

icon Re: Francuska vs. EK po pitanju deportacije Roma24.08.2010. u 20:10 - pre 179 meseci
Rome, odnosno Cigane nista ne sprecava da opet odu u neku drugu drzavu pored Francuske. I bas ih briga.

Bas me zanima kako ce EU da resi "problem" cignaskog shvatanja zivota. Pre 100 godina su im ubijali konje, poklanjali im kuce samo da se ovi odreknu nomadskog nacina zivota.

Odgovor na temu

Odin D.
Mlađi referent za automatizaciju
samoupravljanja

Član broj: 37292

+8370 Profil

icon Re: Francuska vs. EK po pitanju deportacije Roma24.08.2010. u 20:15 - pre 179 meseci
Slusam neki dan na radiju reportazu o tom slucaju i novinar intervjuise nekog od tih rumunskih cigana u Francuskoj kome prete slanjem kuci u Rumuniju.
Elem, doticni nezna francuski ali zato nabada solidan gastarbajterski njemacki. Znaci, nije on bas prvi put potegnuo trbuhom za kruhom iz Rumunije pa pravo u Vrancusku.

Vec sam jednom pisao o tome: kad je Rumunija onomad u 00:00h usla u EU, sutradan ujutro u Becu je osvanulo 14 milijardi prosjaka - stajali su pred ulazom u svaku samoposlugu, sjedili i lezali na svakih 30 metara duz svake prometnije ulice, po autobuskim stajalistima, saletali ljude po autobusima sa srceparajucim pricama o potrebnom novcu da se vrate kuci i dvomjesecnom gladovanju itd...
Ja sam se cudio kako su uspjeli od ponoci do 7 ujutro u tolikom broju stici iz Rumunije do Austrije i organizvoano se rasporediti po citavom gradu, vjerovatno su te noci vozili karavani autobusa i vozova...

Odgovor na temu

Izvoljski

Član broj: 254951
..5-r.retail.telecomitalia.it.

+43 Profil

icon Re: Francuska vs. EK po pitanju deportacije Roma24.08.2010. u 21:11 - pre 179 meseci
cigani su legende. Jbg to je stanje duha i meni su pomalo pateticni ovi krpelji iz NVO koji se bore za neka njihova prava. Ciganima to ne treba, oni hoce da budu Cigani je to je stanje duha. Znate onu - sta se CIGANCIS ? Eto vidite...

Evo sta se meni desilo. Pre par godina u BG odem tamo gde je bila Jugoslovenska knjiga ima malo nize dobra pekara. (mada vise volim Tripkovica hehe). I tamo uvek stoje cigancici i prose. ovi u radnji njih povremeno rasteruju ali nema vajde znate vec kako to ide... I pre nego sto cu uci prilazi mala cigancica

- ciko daj mi malo pare, mooooolim te
- sta ce ti pare ?
- a moram da jedem nisam jela nista 5 dana
- ok, ajde samnom i izaberi sta god hoces ja castim
- ali ciko ja ne jedem ovde...
- pa zasto onda tu prosis ?
- tu ima najvise ljudi

lukava jbt sta da radim, kazem ja njoj

- ok sacekaj ta doruckujem pa te vodim na burek gde hoces

i stvarno mala sacekala napolju, prepoznala me u guzvi i spremna da krenemo

- hajdemo gde je to ?
- a tu ciko...

i vec dodjosmo do Trga Republike i ona kaze:

- ali ciko to je daleko, otici cu ja sam samo mi daj pare

i pocne da se drzi za stomak. I ja joj dam 50 dindzi (jedan burek onda)...

Vive le Gypsies !

Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Ivan Dimkovic
Administrator
Član broj: 13
*.dip.t-dialin.net.

+7204 Profil

icon Re: Francuska vs. EK po pitanju deportacije Roma24.08.2010. u 22:05 - pre 179 meseci
Citat:
maliradojica
Bas me zanima kako ce EU da resi "problem" cignaskog shvatanja zivota. Pre 100 godina su im ubijali konje, poklanjali im kuce samo da se ovi odreknu nomadskog nacina zivota.

Postoji drasticna razlika izmedju zapadne EU i novih drzava poput Slovacke, Rumunije itd...

Razlika je primarno zbog toga sto u zapadnim drzavama daleko veci % Roma ne odskace od ostatka tj. ne zive nomadski zivot, imaju stalne poslove itd... tj. nema nikakve razlike izmedju njih i ostatka drzave.

Daleko veci problem jeste u novim EU drzavama, jer po dosta parametara i dalje zaostaju za zapadnim drzavama a medju tim stvarima je i stepen pismenosti i "integrisanosti" u socijalni i ekonomski zivot od strane romske populacije.

Na zalost, neko bavljenje tim problemima je verovatno nisko na listi prioriteta Rumunije, Slovacke, Madjarske za sada.. verovatno ce trebati par decenija da se te razlike izbrisu.

--

Interesantan kuriozitet, dok sam ziveo u Berlinu devojka mi je zivela u Beogradu, i jako cesto sam putovao na relaciji BER<->BG, obicno 2-3 vikenda mesecno. To je skoro uvek bio JAT (osim kada su strajkovali) zato sto je JAT imao idealne letove - u petak uvece i nedelju popodne.

Elem, posto sam cesto isao tim istim JAT-ovim letovima, primetio sam da je dosta istih putnika letelo kada i ja... Gotovo uvek je na letu bila i ekipa Roma - njih jedno desetak ako se dobro secam, znaci gotovo svaki put kada sam ja isao za Bgd, i oni su bili tu.

Kasnije sam saznao da oni drze neke firme koje se bave ciscenjem gradjevina u Nemackoj i da je to prilicno dobar posao. To je jedan od onih biznisa koji lokalci nece da rade (sto bi, imaju socijalnu pomoc... #(*@&@#) - i onda postoji jako dobra prilika za ljude koji su voljni da zasucu rukave.

Skroz kul ideja, i eto - jedan od primera koji odskace od tipicnih stereotipa koji se vezuje za tu etnicku grupu.
DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey

Odgovor na temu

miloshzorica

Član broj: 230048
*.iplannetworks.net.

+109 Profil

icon Re: Francuska vs. EK po pitanju deportacije Roma27.08.2010. u 18:50 - pre 179 meseci
cige su jako preduzimljiv narod. pa i u britaniji i irskoj su kompletno asimilirani u drustvo. u londonu sam kao student imao jednog super profesora, irskog cigu.

ovo sto sad radi francuska, u britaniji su radili odavno

inace, rumunski cigani su glavni prosjaci u buenos airesu, kao i riju i sao paulu jer ih niko ne dira i lako se uklapaju s ostatkom favelashke lokalne populacije te ne upadaju u ochi

Odgovor na temu

Exodusbgd
Founder
Sourcing Wizards
Beograd

Član broj: 44862
*.mediaworksit.net.

Sajt: www.sourcing-wizards.com

+98 Profil

icon Re: Francuska vs. EK po pitanju deportacije Roma28.08.2010. u 21:23 - pre 179 meseci
Evo baš razgovaram maločas sa jednim romskim intelektualcem, da mu sad ne spominjem ime, i došao sam do jednog zanimljivog podatka. Naime, Sarkozi ima romske korene, i prilično je sramotno to što čini svojim sunarodnicima, a sve iz čisto dnevno-političkih pobuda.

Odgovor na temu

Isak666
DE

Član broj: 178292
...kabel-badenwuerttemberg.de.

+586 Profil

icon Re: Francuska vs. EK po pitanju deportacije Roma28.08.2010. u 21:31 - pre 179 meseci
^^
Wiki ima neke druge podatke.
http://en.wikipedia.org/wiki/Nicolas_Sarkozy#Family_background

Ako su ilegalno tamo, neka lete.

Odgovor na temu

elitemadzone.org :: MadZone :: Francuska vs. EK po pitanju deportacije Roma

Strane: 1 2

[ Pregleda: 5997 | Odgovora: 26 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.