Citat:
Nemackoj trebaju doseljenici i vracanje nazad vec deficitarne robe bi bilo pucanje sebi u koleno.
Ovde je pitanje o upgrejdu vec postojece robe i regulacije novog uvoza.
Pa iskreno nisu se bas ni proslavili u tom pogledu. Evo, ja sam visoko skolovani kadar sa skoro 20 godina iskustva, po svim merilima ja sam skilled worker i ja sam spreman sutra da spakujem kofere i da se preselim sa porodicom u Nemacku i da se integrisem u Nemacko drustvo, prvog dana bi poceo da ucim jezik. Ali
- ocigledan je manjak internacionalno orijentisanih radnih okruzenja, gde god sam gledao Nemacki je must-know za rad.
- vec moram da znam pocetni nemacki da bi uopste dobio radnu dozvolu
- moja supruga mora da nauci nemacki da bi uopste dosla kod mene i pride moramo da budemo odvojeni ko zna koliko dok se oni ne smiluju da zavrse vizu za povezivanje porodice.
Za nekog kome fali 400.000 skilled radnika, mnogo su probirljivi i zaje*ani. U redu, nemacki je ok jezik i slazem se da ako planiras da zivis u Nemackoj MORAS da naucis nemacki, ali definitivno nije jedan od top svetskih jezika koje ljudi uce u skolama po svetu kao drugi jezik, i iskreno jeste mi problem da odvojim sada vreme i trud da ucim Nemacki jezik samo radi slabe sanse da bi me neko zaposlio sa A1 nivoom, pre bi recimo investirao to vreme (da ga imam) na ucenje francuskog kao sledeceg internacionalnog jezika. Jbg, situacija je takva, sa tim insistiranjem da ljudi unapred znaju jezik postaju veoma nekonkurentni kao potencijalno odrediste za skilled migrante. U Holandiji je svaka druga firma radno vezana za engleski.
Sloba je za 12 godina promenio antropološki kod srpskog naroda. On je od jednog
naroda koji je bio veseo, pomalo površan, od jednog naroda koji je bio znatiželjan, koji
je voleo da vidi, da putuje, da upozna,
od naroda koji je bio kosmopolitski napravio narod koji je namršten, mrzovoljan,
sumnjicav, zaplašen, narod koji se stalno nešto žali, kome je stalno neko kriv - Z.Đinđić