Bas sam se nesto iznervirao, zato je i u madzone jerbo nisam siguran da li bi trebala da bude negde drugde. :)
Gledao sam svoj wishlist na Amazonu pokusavajuci da smislim cime da se pocastim za novaka. Posto sam se selio i nemam postansko sanduce u ovom trenutku gledao sam cene za Kindle i iznenadilo me sto su knjige uglavnom skuplje za Kindle nego paperback sto nikako nema smisla.
E sad ono sto sam otkrio istrazivajuci ranije na netu jeste da ne postoji ogranicenje za broj uredjaja koji mogu da se vezu na jedan Amazon account.
Svaka knjige moze u istom trenutku biti na 5-6 uredjaja zavisno od izdavaca (neke mogu i na neogranicenom broju).
Predlazem da se napravi grupa za ljubitelje knjige kako bismo jeftinije prosli.
1) Napravi se novi nalog na Amazonu
2) Napravi se mailing lista
3) Uvede se godisnja clanarina od 10-20e (za zajednicku kupovinu knjiga)
4) Predlazu se knjige na mailing listi i putem glasanja se odabere sta kupiti
5) Svi citamo jeftino nove knjige
6) Amazon nam ne uzima ogromne kolicine para
Problemi:
Kako odluciti koje knjige?
Ja licno citam non-fiction knjige i preferirao bih kompanjone sa slicnim afinitetima.
Kako nabaviti Kindle u Srbiji a da nam ne skinu kosulju sa ledja?
Ja sam u Ceskoj Kindle + postarina su $160, busevi idu dva puta nedeljno i njima koji dinar i mozete pokupiti u NS ili BG (problem je sto bus dolazi kasno nocu 1AM u NS, 2:30 BG), Kindle je trenutno na back-orderu 3-5 nedelja za Evropu.
Ideja ima smisla. Ima li na Amazonu knjiga na srpskom za Kindle? Ja gledao par puta ali nikako ne vidim pretragu po jeziku. Na engleskom vec imam dovoljno knjiga za duzi period :)
Ja sam hteo uzeti jedan, ali sam odustao jer je mogalo dugo da se ceka zbog praznika.
Sada videh na sajtu da je to jos vise otegnuto usled losih vremenskih uslova na severu.
pha, meni taj Kindle nije nista posebno. Nemam ga licno, video sam ga kod komsije, mozda ga i kupim eto ajd da imam i taj dzirloqrazpalac.
Bolji je mnogo od raznih tableta zato sto ne daje senku, mozes ga komotno citati na otvorenom to je ono sto mi se bas svidja, a ne svidja mi se taj sistem pretplate recimo zasto ne mozes da uzmes neki pdf i citas. Ili moze ?
Ja imam ono sto se sad zove "Kindle keyboard" a pre je bio samo Kindle 3 i mnogo je dobar. Sto se tice srpskih knjiga njih na Amazonu nema, ali mozes sa drugih mesta da skines npr. HTML, DOC, PDF. Onda te formate konvertujes u PRC format (ne salim se) i to prebacis na Kindle i izgleda odlicno. Recimo verovatno velik broj ljudi ovde ima onaj Polarisov CD, na njemu je ne znam ni sam koliko knjiga. Kad bi ih pojedinacno kupio bi te kostalo vise stotina evra, a ovako mozes besplatno da ih citas u "fizickom" formatu. Razlike izmedju knjige i Kindla stvarno nema, potpuno je isti osecaj ko da citas knjigu.
Kad sam kupio Kindle (za oko 170 evra) sam izracunao da ako procitam 25 knjiga za dzabe onda mi se vrati cena, uzimajuci u obzir da je cena jedne polovne a kvalitetne knjige tamo oko 6 evra.
Braksi: ne svidja mi se taj sistem pretplate recimo zasto ne mozes da uzmes neki pdf i citas. Ili moze ?
Moze, nego sta :) I pdf i stagod. Pdf ce biti bas formatiran kao sto je u fajlu pa treba obratiti paznju da ne bude previse sitno. Za obicne knjige (plain text), dovoljan je txt format.
Ima na raznim* sajtovima ogromno knjiga u .mobi formatu, od bestsellera pa dalje (cak i po nekoliko gb arhive), a sto se tice amazona je isto "nelegalno", kao i ovaj kindle-club.