Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Olovo je otislo ali doso je mangan

elitemadzone.org :: MadZone :: Olovo je otislo ali doso je mangan

[ Pregleda: 1270 | Odgovora: 2 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

iizuzetan

Član broj: 186478
Poruke: 375
*.dynamic.isp.telekom.rs.+16 Profil

icon Olovo je otislo ali doso je mangan07.05.2011. u 11:57 - pre 124 meseci
Od pre neki mesec zabranjeno je olovo u benzinu ali je zato doso mangan. Medjutim mangan nije nista manje otrovan za ljude, cak sta vise mozda je i toksicniji.

Mangan, srebrnasto – beli metal izuzetne tvrdoće zbog čega je veoma krt.Pripada II grupi periodnog sistema. Gradi jedinjenja u kojima je jedno, tro, četvoro, šesto i sedmovalentan (najstabilnija su dvovalentna jedinjenja). Najpoznatije jedinjenja mangana su: manganoksid, piroluzit, mangansulfat i jedno organsko jedinjenje mangan-etilen-bis-ditiokarbonat.

U prirodi nema slobodnog mangana već u obliku jedinjenja. Do izloženosti dolazi već pri eksploataciji ruda, preradi rude i topionici rude. Najveće količine mangana koriste se u čeličanama za proizvodnju visokokvalitetnog čelika. Do profesionalne izloženosti dolazi i pri proizvodnji stakla jer se piroluzit koristi za obezbojavanje i bojenje stakla, u keramičkoj industriji i pri proivodnji suvih baterija. Porastom upotrebe bezolovnog benzina dolazi do znatnog porasta izloženosti stanovništva manganu. U ovoj vrsti goriva tetra-etil-olovo zamenjuje metilciklopen-mangan-rikarbonil (MMT).

Mangan je neophodan mikroelement za životinje i ljude jer se koristi u sintezi enzima, hidrotinsulfata, od koga zavisi pravilan rast i razvoj kostiju, takodje neophodan je zbog učešća u metabolizmu enzima katelolamina eophodnog za normalao funkcionisanje centralnog nervnog sistema. Glavni put ulaska mangana u organizam profesionalno izloženih osoba jeste inhalacija. Manje količine mangana mogu dospeti u organizam i preko organa za varenje i preko kože. Nakon apsorpcije mangan se krvotokom distribuira do jetre, bubrega, mozga, mišića i pankreasa. Iz jetre se eliminiše preko žući odakle se izmetom izbacuje iz organizma.

Toksikodinamika: mangan dovodi do različitih funkcionalnih i morgoloških poremećaja u centralnom nervnom sistemu koji podsećaju na perkinsonovu bulest. Zbog inhibicije enzima koji učestvuju u oksidativnim procesima, u ćelijama dolazi pri trovanju manganom, do stvaranja slobodnih radikala, naime smatra se da jon trovalentnog mangana pojačava autooksidaciju enzima pri čemu nastaju slobodni radikali koji dovode do peroksidacije masti u centralnom nervnom sistemu. Soli mangan oksida u visokim koncentracijama deluju iritativno na kožu i sluzokožu.

Klinička slika trovanja: lokalno dejstvo manifestuje se promenama na koži peckanjem i svrabom u očima, nadraženi kašalj i kijanje. U visokim koncentracijama mangan oksid izaziva simptome metalne groznice, glavobolju, bolove u grudima, kašalj, konjuktivitis i crvenilo. Klinička slika hroničnog trovanja može se podeliti u tri stadijuma: 1. karakteristiše opšte i nespecifične tegobe kao što su: osećaj slabosti, bezvoljnost, bezrazložne promene raspoloženja, gubitak apetita, glavobolje, poremećaji sna sa noćnim morama, grčevi u mišićima i dr. 2. karakterišu izraženiji neuropsihijatrijski poremećaji kao što su: pojačana agresivnost, problemi pri govoru, nespretnost komplikovanijih pokreta, pojačano znojenje. 3. karekterišu izraženi neurološki poremećaji koji podsećaju na parkinsonovu bolest. U toj fazi ispoljava se monotonost u govoru, dolazi do mucanja, ponavljanja pojedinih slogova, poremećaj koordinacije pokreta. Izražena je nestabilnost pri hodu i stajanju zbog čega postoji sklonost ka padanju unapred. Zbog nestabilnosti onemogućeno je brzo kretanje. U izraženim slučajevima manganizma hod postaje sporiji, naporniji, bolniji, javlja se vrsta hoda kao kod petla. U ovom stadijumu ispoljava se intenzivno drhtanje koje u početku bolesti zahvata mišiće prstiju šaka a kasnije zahvata i jezik. Zbog drhtanja menja se rukopis, a kod napredovanja bolesti drhtanje zahvata velike grupe mišića i nastaje drhtanje ruku, nogu i specifični pokreti lica, tj. manganova maska lica.

U prvom stadijumu bolesti prekid izloženosti dovodi do spontanog povlačenja neuroloških simptoma, medjutim takve osobe treba trajno isključiti iz ekspozicije – zatrovane atmosfere manganom kao i zabraniti rad sa drugim neurotičnim materijama. Kod prethdnih i periodičnih lekarskih pregleda posebnu pažnju obratiti na neuropsihijatrijsko stanje.

Zakljucak: Petrohemijski lobi vladara iz senke je vrlo jak te i ovo prolazi. Poenta je zapitati se sta cen otrovni benzin ako imamo koliko toliko zdraviji dizel?
 
Odgovor na temu

iizuzetan

Član broj: 186478
Poruke: 375
*.dynamic.isp.telekom.rs.+16 Profil

icon Re: Olovo je otislo ali doso je mangan07.05.2011. u 12:09 - pre 124 meseci
Godine 1977, koriscenje MMT-a je bilo zabranjeno u Sjedinjenim americkim drzavama jer je dokazano da je toksicno za stanovnistvo. Medjutim kasnije, pod jakim petrohemijskim lobijem, 1995 godine americki apelacioni sud presudio je u korist petro-lobija. Kao rezultat MMT je opet postao aditiv za gorivo u SAD.
 
Odgovor na temu

Ankalagon the Black

Član broj: 126324
Poruke: 24
*.dynamic.isp.telekom.rs.+250 Profil

icon Re: Olovo je otislo ali doso je mangan08.05.2011. u 18:50 - pre 124 meseci
Ako pre toga ne umremo od zivota, benzin ce nas definitivno dokusuriti :)
 
Odgovor na temu

elitemadzone.org :: MadZone :: Olovo je otislo ali doso je mangan

[ Pregleda: 1270 | Odgovora: 2 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.