Citat:
Nisam znao da ima jos ljudi koji se zanose organskom hranom, mislio sam da je taj mit odavno razbijen.
Nisam isao po poljoprivrednim dobrima da vidim sta tacno rade, ali u slucaju nekih namirnica, najpre paradajz, jabuke, jagode,
jos po nesto (ne mogu na brzinu da se setim jos toga, uglavnom namirnice koje dozrevaju/fermentisu), razlika u ukusu se vrlo
jasno oseca.
Imam par kolega koji imaju bastice sa povrcem (izuzev u samom downtown-u SF-a nije nikakva retkost, cela Bay Area ima
i klimu i kuce sa bastama, tj. nije u oblakoderima), i moram da primetim da im paradajz po ukusu uopste ne zaostaje za onim
nasim. E, sad to uporedis sa paradajzom cije kriske dobijes u sklopu sendvica u Subway-u i slicnim mestima, razlika je dupe i oko.
Dakle, razlike ocito ima.
Sto se tice premeravanja, jedan moj prijatelj fiziko hemicar sa dosta iskustva u analizi hrane (sad se time ne bavi, radi
nesto drugo u istoj struci, vrlo cenjen itd) je svojevremeno, pre 7-8 godina uzeo pa izanalizirao meso iz Costco-a, i striktno
nam preporucio da ga uopste ne uzimamo jer je strasno napucano hormonima.
Meso uopste je artikal u kojem ceo Balkan (Srbija, Crna Gora, Makedonija, Grcka) ima veliku prednost u pogledu kvaliteta,
rekao bih u odnosu na dobar deo sveta. Za kvalitet koji dobijes u bilo kom normalnijem lokalu kod nas, ovde moras da se
potrudis - ili da nadjes Omaha steak (u Nebraski gaje goveda na normalan nacin, slobodna ispasa itd), ili da se snabdes kod
lokalnih farmera koji imaju stado (varijanta: dodjes, vidis, odaberes, za sat i po dobijes kompletno iztranziranu zivotinjku).