Citat:
Nedeljko:
Err, nema tu nikakvog govora mržnje.
O ima itekako! Vređaš ljude na osnovu njihovog verskog opredeljenja.
Citat:
Nedeljko:
No, reci ti meni da li zaista veruješ da postoji najmanje jedna osoba u Srbiji (isključujem mentalno poremećene koju umišljaju da su Napoleoni i ko zna šta drugo) koja se izjasnila kao džedaj i koja veruje u to što je rekla?
Potpuno je nebitno. Ako ih ima koji su set ako izjasnili, imaju svako pravo na to. Ti nemaš pravo da ih nazivaš menalno poremećenima, jer to izjašnjavanje nije kriterijum da se odredi njihovo psihičko nego duhovno stanje. Opet govor mržnje.
Citat:
Nedeljko:
Pa, svaka organizacija je nekakvo udruženje građana, pa i crkva.
Zakon tako ne kaže. Verske organizacije nisu zakonski tretirane kao udruženja građana.
Citat:
Nedeljko:
No, postavlja se pitanje oko čega su se članovi ateista Srbije organizovali, tj. šta im je zajedničko. Biće da je veroispovest u pitanju.
Ateizam nije religija. Ateizam je odrečan odnos prema postojanju boga. Religije su tome sušta suprotnost.
Citat:
Nedeljko:
Kršenje zakona i propisa je u celom svetu kažnjivo, pa ti to zovi kako god hoćeš.
Izražavanje verske opredeljenosti nije kršenje zakona i ne može da bude, bar ne po našim zakonima.
Citat:
Nedeljko:
Traži se tačnost datih podataka. Ako je netačnost dokaziva, za to sledi kazna.
A kako će to neko da dokaže da se neko lažno izjasnio o osvojim verskim uverenjima?
Citat:
Isak666
....da li je i vera da su ljudi dobri religija ili da li su i optimisti koji veruju da ce sutra biti bolje isto religija, pa da li je verovanje=religija (iako su ateisti oni koji ne veruju u ni jednog boga)?
Verovanje je opštiji pojam. Mi ovde diskutujemo o verovanju u teološkom smislu. Naravno da nije svako veovanje religioznog karaktera.
Citat:
kandorus
Citat:
Ateista ne veruje da bog postoji, on veruje da bog ne postoji.
Nije tačno. Ti imaš problem razmišljanja van kategorije verovanja. To ti je isto kao kad bi rekao da postoje samo dve boje kose - plava i crna. A šta ćemo sa ćelavima? Oni poseduju odsustvo kategorije kose i za njih je boja kose irelevantna.
Primer ti je pogrešan. Boju kose je lako odrediti. Tvrdnje koje navodiš nisu predmet veovanja već se mogu naučno proveriti. problem nastaje kada neka tvrdnja ne može da se naučno proveri.
Suština ateizma je verovanje da bog ne postoji. Ko god tvrdi da bog ne postoji, jedini osnov za to je da on tako veruje. Dokaza nema.
Ti verovatno spadaš u one zbunjene koji se deklarišu kao ateisti iako to nisu. Ako pak smatraš da je postojanje boga irelevantno pitanje jer je nedokazivo onda nisi ateista nego agnostik. Agnostik iako ne prihvata tvrdnju da bog postoji, ne osporava takvu mogućnost.
Da uprostimo: zamisli da upoznaš nekog ko je istraživao kakvu neistraženu oblast u Africi ili Amazoniji i ko ti ispriča kako je tamo video neobičnu životinju koju je nazvao šnjorf, podrobno ti opisao kako ona izgleda, kako se hrani, pari, kako izgleda zajednica tih životinja i sve ostalo što je mogao da zapazi. E sad, kvaka je što njegov opis zvuči neverovatno.
Možeš da mu poveruješ u to da takva životinaj postoji. Možeš da tvrdiš da ne postoji ili da ne može da postoji. A možeš i da mu prosto tražiš dokaze da takva životinja postoji.
Ako poveruješ ti dakle veruješ. Ako tvdiš da laže, onda veruješ da ta životinja ne postoji. A ako tražiš dokaze pre nego što prihvatiš ili osporiš priču, onda si se ogradio od zaključivanja na osnovu verovanja.
Isto ti je i sa pitanjem postojanja boga. Onog momenta kada izustiš da bog ne postoji, a ne možeš ti da dokažeš, ti si se svrstao u verujuće. Nisi religiozan i ne pripadaš nekoj religijskoj grupi, ali je tvoje mišljenje ipak zasnovano samo na verovanju a ne na činjenicama.
Citat:
Nedeljko:
Predrag Supurović je već napisao (ako se dobro sećam, neka me ispravi ako grešim) da je religija verovanje u nešto za šta nemaš dokaza i ja taj stav podržavam.
Nemoj izvrtati i vaditi iz konteksta ono što sam ja rekao. A ja ovo kako si ti napisao nisam rekao.
Citat:
Isak666
Da, to sam zeleo da cujem - da su ljudi koji veruju u bolje sutra ili oni koji veruju u Deda Mraza religija i da je verovati=religija (Iako je ateizam neverovanje u nikakve bogove i ono je stav).
Nije svako verovanje religija. Religija je zasnovana na verovanju i predstavlja organizovano/institucionalizovano verovanje teološkog karaktera.
Citat:
Isak666
Po toj logici bi i svaka politicka opcija bila religija, jer pokusava da pridobije nekog za svoje ideje.
Ne bi. Nedostaje teološki karakter.
Citat:
Isak666
Ateizam je potpuno druga planeta - ona iskljucuje bilo kakvu mogucnost verovanja ili neverovanja ili ucenja ili bilo cega sto ima veze sa visom silom, te svako vezivanje price za glagol verovati i trazenje zajednicke podloge je semantika.
To nije ateizam nego agnosticizam.
Ateizam je striktno definisan tvrdnjom da bog ne postoji, a kako to nije dokazivo nego je zasnovano na verovanju, to je i ateizam verovanje.