Zvanicni tehnicki podaci se mogu naci ovde. Jedna od interesantnih novina je i to da ce u ponudi biti dva potpuno razlicita motora sa identicnom oznakom. Nije mi poznato da se ovo ikada desilo. Radi se o motorima 180 CDI. Prvi 180 CDI je Renault-ov zapremine 1.5 i 107 KS sa obrtnim momentom od 260 NM na 1750-2500 o/m dok je drugi 180 CDI Mercedesov motor zapremina 1.8, snage 135 KS i obrtnim momentom od 250 NM na 1400-2800 o/m. Ne bi bilo lose da neko ko malo detaljnije prati da nam kaze da li je ovaj prvi isti 1.5 dci koji se ugradjuje u mnoga Renault i Dacia vozila ili postoji neka bitna razlika?
Ja sam imao srece da sam dobio priliku da vozim ovaj auto pre nego sto se pojavi u salonima, ali sam sa druge strane imao nesrecu da sporoj Nemackoj birokratiji treba vise od mesec dana da validira moju srpsku vozacku tako da sam po srpski "izvisio" za voznju, ali sam bar uspeo da napravim par slika i snimaka :)
Moji utisci sakupljeni sedenjem i razgledanjem su da je auto jako lep i sportski nastrojen. Posebno u crvenoj boji spolja, a amg opremom unutra :). Sto se mesta tice, za mene(178 cm) ga ima sasvim dovoljno medjutim, moze da bude problem za visocije jer poprilicno oskudeva u prostoru za glavu. Ako uporedim sa astrom G koju ja vozim, imam utisak da je unutrasnji prostor u kabini po sirini manji pa vrata i stub dodju dosta blizu glave. Isto tako, ja sam morao dosta nisko da spustim sediste da ne bi dosao do plafona dok u istoj toj astri mi je sediste podignuto na najvisu poziciju.
Pozadi ima sasvim korektno mesta, kada se vozacko sediste namesti po mojoj meri pozadi sedam bez problema dok za glavu nije problem kao kod Elantre. Opet, problem moze da bude ako neko visociji mora da spusti sediste do kraja, onda ovi pozadi ostanu bez mesta za noge ispod sedista. Ovakav problem sam jos video u BMW-u 3. Nazalost, bio sam sam pa su slike prostora za nogu i glavu izostale :(.
Sto se gepeka tice, tu ide moja najveca zamerka. Sobzirom na spoljnu velicinu i cenu, smatram da ovakav auto mora da ima ozbiljniji gepek. Samo 340 l sto je recimo 40l manje od astre G i neshvatljivo uzak otvor su za mene veliki minus. Ostale zamerke se odnose na gore pomenuti link kao i na neverovatnu sipku za drzanje haube :(
Za kraj, napomena da su slikani primerci bili skroz na suncu pa su zbog toga slike slabijeg kvaliteta, a i moja foto oprema i znanje nisu bas za pohvalu :)
[Ovu poruku je menjao tdusko dana 25.08.2012. u 11:37 GMT+1]