Ja ću vala da čekam do decembra, ako ga ni onda ne bude bilo ili bio po ovoj ceni - grejaću se na struju.
Elem, trošim 2 tone peleta za sezonu (grejem 150m2), struje još za manje od tone peleta u novcu (sa tri tone bez struje bi prošao). Rešio sam da 50m2 moje kvadrature ove zime grejem inverter klimom što će reći da sam tonu peleta spasio minimum a ja se nadam i 1.5 tonu (zbog većih gubitaka tih 50m2).
Moja ideja je bila da udarim jaku izolaciju (što sam i uradio) pa da mi svako grejanje bude jeftino. Tako sam i radio prošlih sezona, tražio sam najkvalitetniji pelet i nisam pitao za cenu (može mi se kad kupujem 2 tone). I onda je bila kocka, kvalitet peleta varira ali bar imaš da biraš proizvođače.
Sada, odeš pitaš za pelet, pitaš kakav je kvalitet - naprave te ludim. Ma, kaže, šta pitaš za kvalitet, uzimaj i nosi. Pa kako da nosim kad je cena 45din/kg a kvalitet nikakav. Cena će mi sa tim kvalitetom izaći na 60din/kg. Ali izgleda da to niko ne shvata, ne shvataju ni korisnici peleta jer troše enormne količine svake sezone a to nije tako zamišljeno.
Tako da, ako je cena peleta na stovarištu 45din/kg slobodno računajte da je to 60din/kg minimum jer sumnjam da može biti kvalitetan. Sve što ne prođe za izvoz - daj domaćem tržištu, to tako kod nas ide, mogu da se kladim.
Ako je pelet 60din/kg po prethodnoj računici to znači da je to 15din po kilovatu toplotne energije i eto ga, izjednačava se sa strujom. Može elektro kotao bez problema, mogu TA peći (još bolje), mogu inverteri (još bolje) i pelet vam ne treba.
Ja pelet ne kupujem sve dok ne bude makar 30din/kg i to kvalitet koji priliči A2 standardu. Ako ne bude tako, zatvaram se u jednu sobu, svi spavamo, jedemo tu ali neću im platiti ni kilo peleta. Prezimiću i ja ako je mogao moj deda u 1. svetskom ratu.
Ovde su mahom ljudi koji znaju problematiku kod grejanja pa zato i pišem. Oni što samo sipaju pelet i vrte sobni termostat - žalim, oni će morati da kupe i po 100din/kg i nikakav kvalitet. A već su svi oni i kupili. Ako su trošili obično 6 tona - ove sezone će 10.
Nema kupovine do daljnjeg.
Kotao Termomont Toby b14, 150m2, veći deo poljska cigla, spoljna izolacija 10cm, cokla 5cm,
plafon 10cm vune (na manjoj kući 30cm), PVC stolarija.. AT 500l, Vtc 512(60c), Vrg 131, Esbe
Ara 661, Heat On, dig.
termo glave na svim radijatorima (dva sistema u obe kuće), Grundfos Alpha 3, Wilo 25/4.