Imaju jedan od najvecih standarda u svijetu i svakako dobrano veci nego sto je prosjek EU, vjerovatno najstabilniju ekonomiju i odlican privredni rast i funkcionalnu direktnu demokratiju kakva nije vidjena jos od antickog doba... i to tako vec vijekovima.
Ovo apsolutno nije tacno. Da ti ne bi kacio grafove i slicne gluposti, raspitaj se sam, njihov ekonomski bum je skopcan direktno sa trgovinskim povlasticama koje dobijaju od EU. 60% njihove robe se izvozi u EU (i tu ne mislim na rolex satove i sireve, sasvim sigurno to nisu jedine stvari koje ta nacija pravi). Tokom 90ih su bili u recesiji kad niko nije i zbog tog pada su i poceli pregovore sa EU, da bi se izvukli iz bule, a kao posledica GDP per capita je skoro dupliran od kad je Svajcarska pristupila jedinstvenom trzistu. Naravno, ni pre toga oni nisu bili kao mi, ali bi u najboljem slucaju rast ekonomskog razvoja pratio istorijsku krivu koja je daleko ravnija, a u realnost zbog kriza bio oscilujuci oko nule.
Uostalom, islo je njima stotinama godina dobro i bez EU, pa ne vjerujem da bi ih i kompletno raskidanje bilo kakvih "specijalnih" veza sa EU nesto narocito uzdrmalo.
Naravno, to se nece desiti jer koliko god to ne odgovara Svajcarcima, toliko ne odgovara ni Evropskoj Uniji. U najgorem slucaju pretpostavljam da ovo ili nece zazivjeti skoro, ili ako i zazivi da ce odgovor EU biti apsolutno isti i srazmjeran: ogranicavanje slobodnog rada i nastanjivanja Svajcaraca po EU, a sve ostalo kako je i bilo.
Ne razumes poentu price, ne radi se uopste toliko o Svajcarcima koliko o samoj EU. Slobodan promet radne snage nije sekundarni sistem u EU, on je u samom jezgru EU i slobodnog trzista i rezultat je visedecenijskog kompromisa izmedju prvih drzava clanica. Ako jedna drzava, koja nije ni clanica, moze da dobije SVE trgovinske prednosti jedinstvenog trzista a da odbije one stvari koje joj se ne svidjaju, zasto to onda ne bi radile drzave koje jesu clanice? I to ovih godina kad nacionalizam sve vise divlja zemljama clanicama. Shvatas li uopste da, ako Svajcarcima ovo prodje, da ce oni biti u BOLJEM polozaju od clanica EU?
Ako se to nastavi, moze cela EU da se skupi i da se "spase" raspada i dogovori da se iz povelje EU izbaci slobodan promet ljudi, i sta onda? Protekcionizam ne moze da stane tu jer ce drzave sa jeftinom radnom snagom da povuku sav kapital iz bogatih clanica, iste ce biti ozlojadjene i onda sledi i razmatranje slobodne trgovine i dok trepnes eto evrope u stadijumu iz 1920ih. A svi znamo kako se ta prica zavrsila. Zato se i javljaju sada svi politicari iz EU i osudjuju potez Svajcaraca, jedinostveno trziste ne moze da postoji bez slobodnog kretanja radne snage. Da, zato sto je u Svajcarskoj trenutno bolje,z ato je magnetza radnu snagu,to nije nezeljena posledica, to je PLAN.
I nije im bas islo super stotinama godina, oni jesu uvek bili nezavisni i manje vise zasticeni vukoje*inom u kojoj zive pa nikom nije bas preterano stalo da trosi svoju vojsku da bi zauzimao planinske vrhove

Stvarno, a gde je granica? Ako rese da im muslimani ipak smetaju i ovako i rese da ih proteraju, to je sasvim OK ako se izglasa na direktnom referendumu? Samo zato sto je nesto doneseno aklamacijom naroda, ne znaci da je mudro a kamoli da je prihvatljivo. To sto oni hoce da otfikare je rezultat kompromisa koji je postignut sa EU, ne vidim kako ne kapiras taj deo.
Postoji nesto sto se zove ugovor, ono sto nas razlikuje od divljih zivotinja. Ugovor koji imas puno PRAVO da ne prihvatis unapred, ali koji si OBAVEZAN da ispustujes ako si se saglasio. Zasto bi bilo ko zeleo da im posla sa takvim ljudima? kako te zaje*e dnasa, zaje*ace te sutra opet, jer je to njima prihvatljivo dok god se umota u oblande nacionalnog ponosa. Niko njih nije prisiljavao da prihvataju odredbe ugovora, mogli su da kazu, NE, mis mo nezavisni i cao. Ali ne, oni su prihvatili SVE, samo da se izvuku iz bule, i sad kad su se izvukli, sad im nije dobro. Jel tako?
Zamisli da ja i ti napravimo ugovor i ti meni prodas stan, i onda sakupis skupstinu stanara i ubedis ih sve da meni noge smrde i da me treba izbaciti iz zgrade, i onda promenite brave na zgradi, stanu tako da ja ne mogu da koristim stan. TO je po tebi OK, zato sto je vecina stanara tako htela, a pare si naravno zadrzao? Jer to je ono sto Svajcarci sada hoce, hoce da izbace kupca stana a da mu zadrze pare, u metaforickom smislu. Ljudi od kojih ne mozes nikad ocekivati da ispostuju ni pisani ugovor nisu nista bolji od zivotinja.
naroda koji je bio veseo, pomalo površan, od jednog naroda koji je bio znatiželjan, koji
je voleo da vidi, da putuje, da upozna,
od naroda koji je bio kosmopolitski napravio narod koji je namršten, mrzovoljan,
sumnjicav, zaplašen, narod koji se stalno nešto žali, kome je stalno neko kriv - Z.Đinđić