Citat:
shadow-bg:
Evo je nedelja, a premijer je tvrdio da ce se normalan zivot vratiti u Obrenovac u subotu...

ljudi u dugim redovima cekaju za konzervu, asepsol i higijenu.
pomozi ako mozes, kako mozes, ako mozes apeluj na medije koji mogu pomoci unesrecenima. sada su izgubili medijski fokus i vojsku volontera koji su pomagali u toku poplava. a veliki posao i problem je tu, a sada akutno nedostaje ljudi na terenu.
mislim da nije vreme za dnevnopoliticko prepucavanje. nece nigde pobeci politicari sa imenom i prezimenom...bice oni tu i sutra.
ako ovakve slike nose isljucivo politicki tag protiv vlasti, one gube svoju pravu snagu i poruku, vec postaju politicko oruzje. zbog tog razloga postaju manje prijemcive za obajvu mainstream medijima, a oni su jedini koji mogu uticati na siru javnost, pa na drzavu.
@Sloba
slika nije idilicna. voda nije svuda nanosila veliki mulj i blato, mnoge ulice izgledaju bas ovako posle povlacenja vode. prekrivene su braon prasinom i patinom. voda nije pomerila svaki auto. jaka struja vode je uglavnom tekla kroz ulice sa orijentacijom sever-jug, dok je u drugima voda bila gotovo stajaca. stariji automobili se brzo napune vodom i ne plutaju, vec ostaju na mestu. novi skupoceni automobili su obicno ispomerani jer dobro dihtuju i plutali su (neko vreme).
ono sto je na ovoj slici idilicno i pozitivno je red i civilizovanost koji je pokazao nas narod, a malo ko je to ocekivao, tj. ocekivano je bas suprotno.
ovakve iste slike Japanaca koji su kulturno cekali u dugim redovima za pomoc nakon cunamija su koriscene u nasim medijima i na internetu kao prikaz necega nedostiznog za nasu (ne)kulturu.
bio sam u Obrenovcu, na vodi, od kako je poplavljen, sve dok se nije zavrsila akcija spasavanja (sa vode). prvi put sam bio u Obrenovcu.
clan sam malog tima spasilaca dobrovoljaca. udruzenje je volontersko i finansirano iz naseg dzepa, osnovali smo udruzenje pre dve godine sa ciljem da okupimo i treniramo ljude koji mogu spasiti zivote u ovakvim situacijama. krenuli smo u Cacak, misleci da se za 24h vracamo kuci. sledecu noc je potopljen Obrenovac.
bez opreme ne mozete nista da uradite u bujicnoj poplavi. okrenes sve prijatelje kojih se setis i za tren oka svi su nam izasli u susret sa licnom opremom za vodu. stavili nam se licno na raspolaganje. solidarnost je prevazisla svacija ocekivanja. svi su dali vise nego sto su mislili da imaju, da li materijalno ili srcem kada su bili u mutnoj bujici.
na kraju je dosta ronilackih odela bilo pocepano, rafting camaca osteceno, sanitet torbe iskvasene. relativno velika novcana steta za mali tim ljudi sa pozajmljenom opremom. ali nije bilo uzalud.
bio sam juce u Obrenovcu. video sam na spisku ime coveka koji je nestao, a zapamtio ime jer nije hteo da izadje iz kuce iako je bio u dosta losem stanju i losoj situaciji, sumnjao sam da nece preziveti. hvala bogu ziv je.
centar grada nema struje, nema vode, ne radi kanalizacija. budjave stvari, namestaj i organski otpad stoji na ulicama i ceka na kamione. ocigledno da ih nema dovoljno. deo grada ka Kolubari je jos uvek pod vodom. smrad je nesnosan u pojedinim ulicama.
grad mi sada izgleda gore nego potopljen. potopljen je bio filmski nestvaran.
treba apelovati na medije da se organizuje logistika za transport otpada iz Obrenovca, treba apelovati na medije da ne zaboravljaju poplavljena mesta, jer se tamo jos uvek odigrava drama. bez velike volonterske, gradjanske pomoci i jake medijske akcije steta ce biti jos veca. ne samo materijalna vec i ljudska.
[Ovu poruku je menjao nemanjac dana 02.06.2014. u 04:56 GMT+1]