Citat:
Meni to ne ide u glavu nikako.
Razumem ljude koji nisi dizali bunu i koji su svo vreme ziveli u Srbiji ili Vojvodini, pa sad zatraze Hrvatsko drzavljanstvo. Razumem i ljude koji imaju osnova i zatraze Madjarsko drzavljanstvo, niko nije dizao bunu u Madjarskoj tako da nema razloga da ne zatrazi Madjarsko drzavljanstvo.
Medutim ove izbeglice ili prognane osobe kako oni kazu za sebe, a ovamo se sad guze oko hrvatskog drzavljanstva, a ne zele da se vrate u Hrvatsku.
Ja sam uzeo slovenacko drzavljanstvo kad se raspala Jugoslavija, ali ja nisam bezao iz Slovenije, nisam dizao bunu, nisam iz grupe "obrisanih" ili onih koji su se prvo kurrcili, a posle kukali.
Ja sam dobio drzavljanstvo na osnovu predaka/porekla isto kao sto sutra mogu da dobijem srpsko, ali nigde nisam dizao bunu ili da me neko proteruje.
Zato meni ta prica sa hrvatskim drzavljanstvom nije jasna, a nisu mi jasni ni Hrvati sto daju ta drzavljanstva svakome.
Mislim da tebi mnoge stvari ne idu u glavu. Kako razumes na primer ljude sa severa Srbije (Vojvodina) koji uzimaju pasose Madjarske, Srbi su, a Hortijeva Madjarska bacila ne znam koliko Srba pod dunavski led tokom "Novosadske racije" ? Kako to da si uzeo SLO drzavljanstvo a veliki si Jugosloven? Prvo sam mislio da si kao Dzoni Stulic, da neces ni jedno drzavljanstvo da uzmes od drzava nastalih na pepelu SFRj, kad gle cuda? Ovo sto si napisao da Republika Hrvatska daje "drzavljanstva svakome" je besmislica, daje samo onome ko ima zakonsko pravo na to, probaj ti ako daju svakome? Sta ti fali, pa nam javi kako si prosao? Koliko mi je licno poznato samo su Nacisticka Nemacka, SSSR, i FNRJ ponistavali svojim gradjanima validna drzavljanstva - pa ti vidi koje su drzave imale tu praksu, praksu iste ideje koju ti zagovaras, ovako neformalno, jelte na forumu..
Kako objasnjavas ovaj clanak: ?
http://www.spiegel.de/internat...aim-german-roots-a-793296.html
Citat:
An increased number of American children and grandchildren of Holocaust survivors have applied in recent years for the German citizenship stripped from their family members by the Nazis. Many are interested in settling elsewhere in the European Union. But one family has found a new home in Berlin.
Stane Dolanc: "Bavljenje tehnikom treba da postane svakodnevna potreba coveka.."