Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Danas je 70 godina od Čerčilovog govora

elitemadzone.org :: MadZone :: Danas je 70 godina od Čerčilovog govora

Strane: 1 2 3

[ Pregleda: 10168 | Odgovora: 47 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

branko tod

Član broj: 325192
Poruke: 3931+9456 Profil

icon Danas je 70 godina od Čerčilovog govora05.03.2016. u 08:20 - pre 98 meseci
Danas se navršava 70 godina od govora Vinstona Čerčila u Fultonu na Vestminster koledžu, USA.
Tu je dobijo neko priznanje, što je manje važno, ali je važno da je tim govorom postavio gvozdenu
zavesu, udario temelje zajedničkoj Evropi i Evropu gurnuo u reke Amerike.
Nemojte zaboraviti da je govor odžan 5 Marta 1946 godine, nepunu godinu posle zavšetka rata.


"Bezbednost sveta zahteva novo jedinstvo u Evropi, iz kojeg nijedna nacija ne bi bila trajno izopštena. Iz svađa jakih roditeljskih rasa u Evropi izrodila su se dva svetska rata čiji smo svedoci bili, ili koji su se zbili u prošlom vremenu. Dva puta u našim životima videli smo Sjedinjene države, protivno njihovim željama i tradicijama, protivno argumenatima čiju je jačinu nemoguće ne razumeti, uvučene neodoljivim silama u ove ratove. Od Šćećina na Baltiku do Trsta na Jadranu, gvozdena zavesa spustila se preko kontinenta. Vreme da se osigura pobeda dobrog cilja, ali samo pošto su se strašni pokolji i razaranja već dogodili. Dva puta su Sjedinjene države morale poslati nekoliko miliona svojih mladića preko Atlantika da nađu rat; ali, sada, rat može naći bilo koju naciju, ma gde ona živela, između sumraka i svitanja. Zasigurno bi trebalo da radimo sa svesnom namerom ka velikoj pacifikaciji Evrope, unutar strukture Ujedinjenih nacija i u skladu sa njihovom poveljom. To je, osećam, otvoreni politički cilj od velikog značaja."

"Ispred gvozdene zavese koja se pruža preko Evrope postoji još razloga za brigu. U Italiji je Komunistička partija sputana jer je podržala pretenzije od komunista obučenog maršala Tita na nekadašnju italijansku teritoriju na severu Jadrana. Pa ipak, budućnost Italije je još uvek neizvesna. Opet, ne može se zamisliti zalečena Evropa bez jake Francuske. Celog svog političkog života zalagao sam se za jaku Francusku, i nikada nisam izgubio veru u njenu sudbinu, čak ni u najcrnjim trenucima. Neću je izgubiti ni sada. Međutim, u velikom broju zemalja, daleko od granica Rusije i širom sveta, oformljavaju se komunističke pete kolone koje rade u potpunom jedinstvu i apsolutno poštujući uputstva koja primaju iz komunističkog centra. Osim u britanskom komonveltu i u Sjedinjenim državama, gde je komunizam tek u povoju, komunističke partije ili pete kolone tvore sve veći izazov i opasnost po hrišćansku civilizaciju. Za bilo koga je sumorno deklamovati ove činjenice u jutro pobede, izvojevane za ciljeve slobode I demokratije drugarstvom po oružju, ali postupili bismo najnerazboritije ako se direktno ne suočimo s njima, dok još ima vremena."


"S druge strane, gnušam se ideje da je rat neizbežan; još više one da nam uskoro predstoji. Upravo zato što sam siguran da su naše sudbine još uvek u našim rukama i da imamo moć da spasemo budućnost, osećam se dužnim da progovorim sada kada imam priliku i zgodu. Ne verujem da sovjetska Rusija želi rat. Ono što žele su ratni plen i neograničena ekspanzija njihove moći i doktrina. Međutim, ono što moramo da razmotrimo ovde i danas, dok još ima vremena, jeste večito sprečavanje rata i uspostavljanje uslova slobode i demokratije što je pre moguće u svim zemljama. Naše teškoće I opasnosti neće nestati tako što ćemo zatvoriti oči pred njima. Neće nestati pukim čekanjem da vidimo šta će se dogoditi, niti će se one povući politikom udovoljavanja. Ono što je potrebno jeste pogodba i što duže to odlažemo biće sve teže, a naše opasnosti postaće veće.
Po onome što sam u toku rata video od naših ruskih prijatelja i saveznika, ubeđen sam da nema ničega što cene više nego snagu, i ničega što poštuju manje nego slabost, pogotovo vojnu slabost. Zbog toga, stara doktrina ravnoteže snaga je netačna. Ne možemo priuštiti da zakidamo, ako možemo nešto da uradimo povodom toga, jer ih time dovodimo u iskušenje da se okušaju silom."

http://livano85.blogspot.rs/20...vinston-cercil-govor-1946.html

[Ovu poruku je menjao branko tod dana 05.03.2016. u 09:46 GMT+1]
Blago onome ko rano poludi, ceo zivot mu u veselju prodje

 
Odgovor na temu

ashford

Član broj: 332320
Poruke: 52+55 Profil

icon Re: Danas je 70 godina od Čerčilovog govora05.03.2016. u 08:36 - pre 98 meseci
Cercil podigao gvozdenu zavesu ?

Ovo prvi put cujem. Koliko se secam gvozdenu zavesu cuvali su komunisti i pucali na svakog ko bi probao da ode na Zapad, a na Zapadu su udomljavali sve izbeglice, koji prezive ovu vratolomiju.
 
Odgovor na temu

branko tod

Član broj: 325192
Poruke: 3931+9456 Profil

icon Re: Danas je 70 godina od Čerčilovog govora05.03.2016. u 08:50 - pre 98 meseci
Gvozdena zavesa ili Blokovska podela je zapadnjački izraz koji je popularizovao Vinston Čerčil misleći na granicu koja je simbolično, ideološki i fizički podelila Evropu na dva odvojena dela od kraja Drugog svetskog rata do kraja Hladnog rata, otprilike od 1945. do 1990.

Prva zabeležena upotreba termina „gvozdena zavesa“ je bila 1819, u opštem smislu „neprobojne barijere“. Od 1920. ona je postala povezana sa granicom sfere uticaja Sovjetskog Saveza. Korišćena je u tokom Drugog svetskog rata od strane nemačkog ministra propagande Jozefa Gebelsa i kasnije od strane grofa Luca Šverina fon Grosiga u poslednjim danima rata.

Međutim, nju je popularizovao britanski premijer Vinston Čerčil, koji ga je iskoristio u svom predavanju 5. marta 1946. u Vestminsterskom koledžu u Fultonu, Misuri.

Wikipedia
Blago onome ko rano poludi, ceo zivot mu u veselju prodje

 
Odgovor na temu

hotchimney

Član broj: 300237
Poruke: 462+822 Profil

icon Re: Danas je 70 godina od Čerčilovog govora05.03.2016. u 10:40 - pre 98 meseci
Citat:
ashford:

Cercil podigao gvozdenu zavesu ?

Ovo prvi put cujem.

Nisi znao da je Čerčil stvorio KGB, organizovao, planirao i komandovao njihove akcije?
Berlinski zid je samo jedan od minornih Čerčilovih poduhvata koje je naredio Rusofiliji.

Još dok je bio mali iskecao je Lenjinovu kevu,
a Lanjina je obučavao na Marksovim idejama
sa ciljem da uništi Rusofiliju.

Nakon toga je infiltrirao Staljina (koji nije bio Rus!) u srce Rusofilije
i obezbedio mu da vodi SSSR dok nije odlučio da ga lukvidira.

Nakon likvidacije Staljina
Čerčil je postavljao svoje pione Malenkova, Khrushcheva, Brezhneva, Andropova, Chernenkova, Gorbacheva, Yanayeva
kao što je poznato a dobro se skriva od jevnosti
neke od Sovjetskuh lidera je "kruniso" iz groba jer su ga masoni obučili u kletve egipatskih faraona!

Sve to je imalo za cilj uništenje Srpstva
ali je nešto krenulo naopako
pa je Srpstvo opstalo
a cenu je platio SSSR.

Danas svoje instrukcije Čerčil objavljuje u "Trećem Oku"
ali kriptovano tako da instrukcije mogu da pročitaju samo inicirani
a običnom puku i sirotinji raji to izgleda kao naivne priče o Homoljskoj magiji.


Pretvarajući se da trenira džudo
jedan od vrsnih KGB agenata, danas poznat pod pseudonimom Vladimir Putin,
veliki rodoljub
je raskrinkao Čerčilovu organizaciju
i stavio pod kontrolu KGB, najurio strane plaćenike,
a u interesu Rusofilije i Srpstva.

Da mu to nije pošlo za rukom Srpstbo bi nestalo
a zločonačka mafija bi zavladala svetom.

U ime osvete Čerčil je naredio izgradnju južnog toka iz Azerbejdžana, preko Grčke
zaobilazeći Srbiju a sa ciljem da se u Srpstvu gov*no smrzne.
Putin je prozreo njegove namere i od ranije je stupio u dogovor sa Turskom oko isporuke gasa.
Zato je Čerčil Turcima naredio da obore Ruski avion.


To be continued...

 
Odgovor na temu

ashford

Član broj: 332320
Poruke: 52+55 Profil

icon Re: Danas je 70 godina od Čerčilovog govora05.03.2016. u 11:05 - pre 98 meseci
ne mogu da verujem koji licemer je bio Cercil. A svo vreme se pravio da je neprijatelj Rusije. Da je jos malo poziveo Cercil, Gorbacov se nikad ne bi ni pojavio.
 
Odgovor na temu

jovajovic100

Član broj: 325194
Poruke: 141+2244 Profil

icon Re: Danas je 70 godina od Čerčilovog govora06.03.2016. u 18:43 - pre 98 meseci
http://webtribune.rs/zasto-nis...-invaziju-na-sovjetski-savez/#


Datum početka savezničke invazije na sovjetski deo Evrope je bio zakazan za 1. jul 1945. godine. Dok je rat protiv Hitlerove Nemačke jenjavao, London se pripremao na napad Sovjetskog saveza s leđa.
Plan je bio da se okupiraju delovi Sovjetskog saveza koji imaju ključni značaj za njegovu ratnu sposobnost, te da se izvede takav udar na sovjetske oružane snage da SSSR više ne može da se bori.
Brojna superiornost sovjetskih kopnenih snaga nije ostavila mnogo prostora za uspeh. Procena, koju je 9. juna 1945. godine potpisao šef vojnih snaga, dala je sledeći zaključak: „Ne bismo bili u mogućnosti da pobedimo brzo i morali bismo se posvetiti dugotrajnom ratu s malim šansama da pobedimo. Ove šanse bi se znatno smanjili ukoliko bi Amerikanci odustali od rata“.

Staljin je rekao da su sovjetske snage razoružale Nemce i poslale ih u logore dok Britanci to nisu učinili. Umesto toga, oni su sarađivali sa nemačkom vojskom i puštali ih da se osposobe za borbu.
Staljin je verovao da postoje planovi za njihovo kasnije korišćenje. On je naglasio da to predstavlja direktno kršenje međuvladinih sporazuma u kojima je navedeno da će snage koje su se predale biti momentalno raspuštene. Sovjetske obaveštajne službe su došle do teksta tajnog telegrama koji je Vinston Čerčil poslao maršalu Bernardu Montgomeriju, komandantu britanskih snaga. On je komandantu naredio da prikupi oružje i da ga čuva za Nemce u slučaju da oni nastave sa ofanzivom na Sovjetski savez.
Prema instrukcijama dobijenim od Staljina, Žukov je strogo osudio ove aktivnosti pred Savetom savezničke kontrole (Sovjetski savez, SAD, Velika Britanija i Francuska). On je rekao da u svetskoj istoriji postoje primeri sličnih izdaja i odbijanja posvećenosti statusu saveznika. Montgomeri je negirao optužbe. Par godina kasnije, Montgomeri je priznao da je dobio takvo naređenje i da je morao da ga izvrši kao vojnik.

Žestoka borba se odvijala nedaleko od Berlina. Vinston Čerčil je svojevremeno rekao da je sovjetska Rusija postala smrtonosna pretnja po slobodan svet. Britanski premijer je želeo da se što pre napravi novi front na istoku kako bi se zaustavila sovjetska ofanziva. Čerčil je bio ubeđen da se sa porazom nacističke Nemačke pojavila nova pretnja koju predstavlja Sovjetski savez.
Zato je London želeo da Berlin preuzmu angloameričke snage. Čerčil je takođe želeo da Amerikanci oslobode Čehoslovačku i Prag, zajedno sa Austrijom.

U memorandumu koji je potpisao vršilac dužnosti sekretara države, Džozef Gru, 19. maja 1945. godine, navedeno je da je rat protiv Sovjetskog saveza neizbežan. Prema njegovim rečima, trebalo je otpočeti rat dok se SSSR još nije oporavio od rata.

Vojska je dobila signal od političara. U avgustu 1945. godine (rat protiv Japana još nije bio okončan), general L. Grouvs, šef američkog nuklearnog programa, dobio je mapu strateških meta u SSSR i Mandžuriji. Plan je sadržao listu 15 najvećih gradova u Sovjetskom savezu: Moskva, Baku, Novosibirsk, Gorki, Sverdlovsk, Čeljabinsk, Omsk, Kujbišev, Kazan, Saratov, Molotov (Perm), Magnitogorsk, Grozni, Stalijnsk (današnji Donjeck) i Nižnji Tagil. Bili su dati i opisi koje industrije i mete treba gađati. Vašington je otvorio novi front protiv sopstvenog saveznika.

https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Unthinkable

The hypothetical date for the start of the Allied invasion of Soviet-held Europe was scheduled for 1 July 1945.[1] The plan assumed a surprise attack by up to 47 British and American divisions in the area of Dresden, in the middle of Soviet lines.[1] This represented almost half of the roughly 100 divisions (approximately 2.5 million men) available to the British, American and Canadian headquarters at that time.[4]

The plan was taken by the British Chiefs of Staff Committee as militarily unfeasible due to a three-to-one superiority of Soviet land forces in Europe and the Middle East, where the conflict was projected to take place. The majority of any offensive operation would have been undertaken by American and British forces, as well as Polish forces and up to 100,000 German Wehrmacht soldiers.

https://en.wikipedia.org/wiki/Plan_Totality

Plan Totality was a nuclear plan established by U.S. General Dwight D. Eisenhower on the direction of President Harry S. Truman after the end of the Potsdam Conference.
The plan envisioned a nuclear attack on the Soviet Union with 20 to 30 atomic bombs. It earmarked 20 Soviet cities for obliteration in a first strike: Moscow, Gorki, Kuybyshev, Sverdlovsk, Novosibirsk, Omsk, Saratov, Kazan, Leningrad, Baku, Tashkent, Chelyabinsk, Nizhny Tagil, Magnitogorsk, Molotov, Tbilisi, Stalinsk, Grozny, Irkutsk, and Yaroslavl.[1] However this plan was actually a disinformation ploy; it was only in 1946 the United States could even boast nine atomic bombs in its inventory, along with twenty-seven B-29s capable at any one time of delivering them.[2] Plan Totality was part of Truman's 'giant atomic bluff' aimed primarily (and unsuccessfully) at the Soviet Union.
Kome snaga argumenta leži u brisanju, tragovi mu nečoveštvom smrde.
 
Odgovor na temu

Java Beograd
Novi Beograd

Član broj: 11890
Poruke: 9490
*.dynamic.isp.telekom.rs.+10253 Profil

icon Re: Danas je 70 godina od Čerčilovog govora06.03.2016. u 18:55 - pre 98 meseci
A gde su ovde Iluminati ?
OTPOR blokadi ulica, OTPOR blokiranom Beogradu, OTPOR blokiranoj Srbiji
 
Odgovor na temu

radgosta

Član broj: 331748
Poruke: 12+36 Profil

icon Re: Danas je 70 godina od Čerčilovog govora06.03.2016. u 19:20 - pre 98 meseci
@Java

Kakve veze imaju iluminati sa temom. Ocekivao bih trolovanje od nekih drugih clanova, ali od tebe ne. Doduse jos uvek sam zelen na ovom forumu.
 
Odgovor na temu

radgosta

Član broj: 331748
Poruke: 12+36 Profil

icon Re: Danas je 70 godina od Čerčilovog govora06.03.2016. u 20:27 - pre 98 meseci
Evo jos malo zanimljivosti iz Cercilovog zivota. Izvor je BBC News, tako da se sledece moze uzeti kao zvanicni britanski stav o liku i delu Cercila.


http://www.bbc.com/news/magazine-29701767

Citat:

1. Views on race

In April last year, Labour candidate Benjamin Whittingham tweeted that Churchill was "a racist and white supremacist". ... In 1937, he told the Palestine Royal Commission: "I do not admit for instance, that a great wrong has been done to the Red Indians of America or the black people of Australia. I do not admit that a wrong has been done to these people by the fact that a stronger race, a higher-grade race, a more worldly wise race to put it that way, has come in and taken their place."


2. Poison gas

Churchill has been criticised for advocating the use of chemical weapons - primarily against Kurds and Afghans.
"I cannot understand this squeamishness about the use of gas," he wrote in a memo during his role as minister for war and air in 1919.


3. Bengal famine

In 1943, India, then still a British possession, experienced a disastrous famine in the north-eastern region of Bengal - sparked by the Japanese occupation of Burma the year before. At least three million people are believed to have died - and Churchill's actions, or lack thereof, have been the subject of criticism. Churchill even appeared to blame the Indians for the famine, claiming they "breed like rabbits".


4. Statements about Gandhi

"It is alarming and nauseating to see Mr Gandhi, a seditious Middle Temple lawyer, now posing as a fakir… striding half-naked up the steps of the Vice-regal Palace," Churchill said of his anti-colonialist adversary in 1931. "Gandhi should not be released on the account of a mere threat of fasting," Churchill told the cabinet on another occasion. "We should be rid of a bad man and an enemy of the Empire if he died."


5. Attitudes towards Jews

But he also "shared the low-level casual anti-Semitism of his class and kind", he says. If we judged everyone of that era by the standards of 21st Century political correctness, they'd all be guilty, he notes. "It shouldn't blind us to the bigger picture."
A 1937 unpublished article - supposedly by Churchill - entitled "How the Jews Can Combat Persecution" was discovered in 2007. "It may be that, unwittingly, they are inviting persecution - that they have been partly responsible for the antagonism from which they suffer," it said. "There is the feeling that the Jew is an incorrigible alien, that his first loyalty will always be towards his own race." But there was immediately a row over the article, with Churchill historians pointing out it was written by journalist Adam Marshall Diston and that it might not have represented Churchill's views at all accurately.


6. Attitudes towards Islam

...
Weston was quoting from Churchill's 1899 book The River War, in which he wrote: "How dreadful are the curses which Mohammedanism lays on its votaries! Besides the fanatical frenzy, which is as dangerous in a man as hydrophobia [rabies] in a dog, there is this fearful fatalistic apathy.
"Improvident habits, slovenly systems of agriculture, sluggish methods of commerce and insecurity of property exist wherever the followers of the Prophet rule or live."

7. Treatment of strikers

Churchill's reputation as being anti-union primarily stems from an incident in 1910. His handling of the Tonypandy Riots that year was the source of much controversy and invited ill-feeling towards him in south Wales for the rest of his life. ... In 1919, under Churchill, by now Secretary of State for Air and War, tanks and an estimated 10,000 troops were deployed to Glasgow during a period of widespread strikes and civil unrest amid fear of a Bolshevist revolt.


8. Sidney Street siege

Not long after the Tonypandy Riots, Churchill was under fire for rash involvement of a different sort. The siege of Sidney Street was a gunfight in London's East End in January 1911. Some 200 police surrounded the hideout of a gang of Latvian anarchists led by "Peter the Painter", who had killed three policemen the month before.
A long gun battle ended with the deaths of two of the gang, after Churchill had ordered firefighters not to put out the burning building they'd been hiding in until the shooting had stopped.


9. Role in Ireland

In January 1919 Churchill assumed the role of Secretary of State for War and Air. Eleven days later the Irish War of Independence began. Churchill's role in Ireland is most associated with deploying the controversial "Black and Tans" to fight the Irish Republican Army (IRA). Named after their uniforms, these temporary constables soon developed a reputation for excessive violence. In Churchill: The Greatest Briton Unmasked, Nigel Knight claims that Churchill repeatedly refused to stand down the Black and Tans and even advocated the use of air power in Ireland.

10. Cash for influence

"In return for a fee of £5,000 two oil companies, Royal Dutch Shell and Burmah Anglo-Persian Oil Company [later BP], asked him to represent them in their application to the government for a merger," Gilbert's official biography stated. By modern British political standards, the 1923 payment would be considered highly inappropriate.
Naravno, ovo je samo manji deo kontroverzi oko Cercila, nije navedena njegova uloga oko Luizitanije, Rusa, zaplene turskih brodova i mnogih drugih odluka. 
Odgovor na temu

ashford

Član broj: 332320
Poruke: 52+55 Profil

icon Re: Danas je 70 godina od Čerčilovog govora06.03.2016. u 20:59 - pre 98 meseci
bas mi je zao sto Cercil nije napao SSSR i vec 1945 demontirao komunisticko ruglo. Ovako moralo se cekati 50 godina da Rusima dodje iz sedalnog predela u glavu.
 
Odgovor na temu

Otto23

Član broj: 300024
Poruke: 4+2028 Profil

icon Re: Danas je 70 godina od Čerčilovog govora06.03.2016. u 22:20 - pre 98 meseci
Da je mogao, napao bi... ili: da baba ima m00da, ne bi bila baba, nego deda. :)

Ako se ista da zakljuciti, to je da je u pravljenju dogovora i sporazuma (a posebno sa zapadnim silama), jedino sila vazna. Tj. mogucnost da se odgovori, u svakom momentu, enormnim stepenom stete/gubitaka. Ko propusti tu lekciju... zavrshi kao trecerazredna kolonija, koleteralna steta, ili cannon fodder u buducim iperijalistickim poduhvatima ekipe voljnih... pardon, postane uvazeni clan "pakta", na prvoj liniji "oslobadjanja i uvodjenja mira i demokratije".

 
Odgovor na temu

ashford

Član broj: 332320
Poruke: 52+55 Profil

icon Re: Danas je 70 godina od Čerčilovog govora06.03.2016. u 22:33 - pre 98 meseci
voleo bih da vidim Rusiju rasturenu i okupiranu posto oni vec vekovima rasturaju i okupiraju sve zivo. Malo da ih vidim kako kmece...
 
Odgovor na temu

Otto23

Član broj: 300024
Poruke: 4+2028 Profil

icon Re: Danas je 70 godina od Čerčilovog govora06.03.2016. u 22:36 - pre 98 meseci
Pa da je ostao Jeltsin, sigurno bi to gledao... ali stvari su otisle nekim drugim tokom. Pa je trenutno izazivanje gradjanskog rata u Rusiji, od strane zapada, malo teze izvesti.

A povodom toga ko sta okupira i rastura, dovoljno je pogledati koja to zemlja ima ubedljivo najveci broj vojnih intervencija, ratova i uplitanja u tudja pitanja od WW2... koja to zemljica (i pakt), ulaze upravo u svoje naoruzanje, i sirenje baza van svoje teritorije, vishe nego sve ostale zemlje sveta zajedno. Samo ta dva podatka, prilicno jasno govore kome je okupacija, rasturanje i kontrola drugih (putem sile, ako vec ne moze sa sponzorisanim revolucijama) na prvom mestu - tj. deo svakodnevnog biznisa, i nacin sprovodjenja interesa.
 
Odgovor na temu

SlobaBgd

Član broj: 70350
Poruke: 2348+5071 Profil

icon Re: Danas je 70 godina od Čerčilovog govora06.03.2016. u 22:37 - pre 98 meseci
@ashford
Pa što ih ne rasturiš i okupiraš?
 
Odgovor na temu

ashford

Član broj: 332320
Poruke: 52+55 Profil

icon Re: Danas je 70 godina od Čerčilovog govora06.03.2016. u 22:38 - pre 98 meseci
trudim se koliko mogu
 
Odgovor na temu

bgman

Član broj: 332758
Poruke: 1+34 Profil

icon Re: Danas je 70 godina od Čerčilovog govora06.03.2016. u 22:57 - pre 98 meseci
Citat:
ashford:
voleo bih da vidim Rusiju rasturenu i okupiranu posto oni vec vekovima rasturaju i okupiraju sve zivo. Malo da ih vidim kako kmece...

Ako možeš da me uputiš na istorijske izvore koje ti koristiš?
Volim istoriju i rado čitam sve izvore u cilju što boljeg sagledavanja događaja u prošlosti.
 
Odgovor na temu

ashford

Član broj: 332320
Poruke: 52+55 Profil

icon Re: Danas je 70 godina od Čerčilovog govora06.03.2016. u 23:02 - pre 98 meseci
Poljsku rasturili u tri deobe, okupirali Estoniju, Litvaniju, Letoniju, Finsku.

Kavkaz: okupirali strae autohtone narode starije od sebe: Gruzijce, Jermene i Azaerbejaznce Cecence Dagestance....

u novijoj istoriji Poljsku DDR Cesku Slovacku Rumuniju Madjarsku Bugarsku Rumuniju drzali pod okupacijom 45 godina...

treba jos ?
 
Odgovor na temu

bgman

Član broj: 332758
Poruke: 1+34 Profil

icon Re: Danas je 70 godina od Čerčilovog govora06.03.2016. u 23:13 - pre 98 meseci

Nisi me razumeo?
Ono što mene interesuje nije to što si ti napisao nego dokumentovani izvori koji govore o određenom događaju, sledu događaja, sukobu, ratu.
 
Odgovor na temu

ashford

Član broj: 332320
Poruke: 52+55 Profil

icon Re: Danas je 70 godina od Čerčilovog govora06.03.2016. u 23:17 - pre 98 meseci
ne mogu da verujem da je nik bgman sve do sada bio slobodan !
 
Odgovor na temu

branko tod

Član broj: 325192
Poruke: 3931+9456 Profil

icon Re: Danas je 70 godina od Čerčilovog govora07.03.2016. u 07:58 - pre 98 meseci
Može li neko da mi odgovori kako su u sastav Usa došli
Novi Meksiko, Teksas, Kalifornija, Havaji ...
Blago onome ko rano poludi, ceo zivot mu u veselju prodje

 
Odgovor na temu

elitemadzone.org :: MadZone :: Danas je 70 godina od Čerčilovog govora

Strane: 1 2 3

[ Pregleda: 10168 | Odgovora: 47 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.