Darko Nedeljković
 Član broj: 191820 Poruke: 1760 *.3gnet.mts.telekom.rs.
|
Pre mesec i po dana su mi se javili svi simptomi groznice zapadnog nila.
Pocelo je sa neizdrzivom glavoboljom koja je trajala 7 dana, pracenom povisenom temperaturom i osecajem cas hladnoce, cas vrucine. Glavobolja je bila netipicna, nikad ranije nisam osetio ni priblizno toliko intenzivnu, nisam mogao ni da radim, ni da se odmaram, uzimao sam duple doze paracetamola i vitamina C od kojih bi uspevao da zaspim, ali bih se budio nakon 2 sata u neizdrzivim bolovima.
Sledecih 7 dana, pocinju simptomi prehlade, glavobolja postepeno prestaje, pocinje curenje iz nosa, voda narandzaste boje, nikad ranije nisam video takvu, obilan produktivni kasalj kakav isto nikad ranije nisam imao u smislu kolicine koja se iskaslje a ne ucestalosti kasljanja koja je sasvim povremena. Odlazim kod specijaliste za ORL, on mi daje samo lekove protiv alergije (WTF?), kaze svi drugi simptomi ce sami da prodju, ne treba leciti.
Treca nedelja, prestaju simptomi druge nedelje. Nocu napadi suvog kaslja koji traju sat vremena, preostala 23 sata gotovo da nema kaslja. Nekada prodje 2 dana bez ikakvog kaslja. Osecam se relativno zdravo i snazno, izuzev sto se mnogo brzo zamaram - jedno stepeniste za mene je kao Mont Everest!
Cetvrta nedelja, pocinju bolovi u plucima, od pulmologa dobijam antibiotike, mada snimak pokazuje da nemam upalu pluca. Dodjem kuci, neplanirano zaspim i ne zapocnem sa antibioticima. Noc prodje bez kaslja, sa smanjenim bolom u plucima. Resim da ne uzmem antibiotik ni sledece vece, opet nema kaslja. Trece isto. Cetvru noc budim se uz neizdrziv napad kaslja. Pocinjem sa antibioticima, terapija 5 dana. Opet 3 noci nema kaslja, opet cetvrta neizdrziv napad kaslja, uprkos antibioticima.
Peta nedelja, zavrsava se terapija antibioticima, kasalj povremen i prilicno cest, bol u plucima prisutan. Nisam siguran da su mi antibiotici ista pomogli. Odlazim na planinu, ;ist vazduh, cetinarska suma, polako nestaju i kasalj i bol.
Sesta nedelja, nema nikakvih simptoma bolesti, a i stepenice mi nisu nikakav problem, cak sam po planini malo i planinario. Tek tad procitam neke tekstove o virusu i kazem sebi - HEJ, pa ja sam imao sve simptome po knjizi! Pozovem zavod radi testiranja, pitam koliko kosta da mi urade taj test, kazu "znate, prvo morate kod izabranog lekara, pa vam on da uput za infektologa, pa vam infektolog da uput za testiranje virusa pa tek sa tim uputom dodjete kod nas. I, tu ja naravno odbijem da idem od vrata do vrata i da sa ovako premorenim imunitetom po cekaonicama dobijem jos kakvu bolest. Kazem im - neka hvala, u tom slucaju se ja necu ni testiarti.
E, sad, posto pise da je virus uporan i destruktivan, mene zanima da li treba da ocekujem drugi krug napada ili je on odradio svoje? Pise da taj virus nakon par godina zna da izazove oboljenje bubrega i visok krvni pritisak, ali mene sad vise brine da li ce on opet napadati pluca, posto sam prosle godine prelezao upalu pluca i to mi je slaba tacka. Sve naravno pod uslovom da je uzrok uopste bio taj virus.
|