Da napisem nesto o tome sto provejava cesto a rec je o „ovo sada sve bolje zvuci nego nekada”. Sa jedne strane je to potpuno tacno. Ali da objasnim neka desavanja koja se ne znaju a bitna su za razumevanje kvaliteta zvuka koji je bio nekada na nasim prostorima. Rec je o vremenu kad je bila Jugoslavija, a ti neki snimci se nesto ucestalo pominju kod poredjenja sa danasnjim.
U to vreme je PGP bio kod nas vodeca izdavacka kuca. U rangu i po nivou sa Jugotonom. Svi ostali su samo slepo sledili sve sto su te dve izdavacke kuce radile (tada se to zvalo Disko kuce!

). E sad, kad se neka ploca smixa daje se dalje na obradu u PGP/Jugoton. Daje se dvokanalna izblankirana traka. I to je sve sto Muzicar, Studio, Producent... bilo ko ko ima veze sa stvaranjem te ploce ima sa tim, sve dalje je bez uticaja. A uticaj je sledeci - ovo je vazno, vrlo! - u PGP-u je radio matori (da me ubijes ne mogu da se setim imena, svi su ga znali!) koji je bio zaduzen da „namesti masinu” u prvom postupku izrade ploce. To je podrazumevalo to sto je ostojao filter namesten na odsecanje donjeg i gornjeg frekventnog spektra a prilagodjeno TV emitovanju! Sto znaci, bukvalno > dzaba ste krecili u Studiju kad se nista ispod 60~80 herza nece cuti, a i nista iznad neke cifre koje se sada ne secm tacno pa da ne pisem napamet. I graficki ekvilajzer na kome iskljucivo on odredjuje kako ce zvucati pri tom slusajuci na kutijama koje su krs nad krsevima i stalno se kvarili (ono sto se nekako danas podrazumeva pod „mastetovanje” e to je on radio, to mu je bio posao, radno mesto!). Sto znaci - ako se ode kod njega, ponese neka/nekoliko flasa Vinjaka moze da se dogodi da nesto dobro uradi ali i ne mora jer je bio velika prznica. Ja sam nekoliko puta bio tamo, isterao me drugi put kad sam dosao jer je ukapirao posle kratkog vremena da ja jedini ne pijem.

Posle toga sam samo donesem traku, posedim desetak minuta i odoh. Nije pomagalo nista, uvek se razlikovala ploca od onoga sto se uradilo u Studiju, uvek. nekada jako lose, nekada manje lose alo nikada dobro.
I kod Jugotona je bilo slicno ali dosta bolje nego kod nas u PGP-u jer je tamo bilo par ljudi zaduzenih za to pa je moglo nekako da se dogovori, ne mnogo ali malo bolje nego kod nas.. Svuda je bila ta varijanta „masterovanja”, odnosno namestanja po TV pravilima zvuka. Zato je velika razlika izmedju ploca iz inostranstva i domacih, po zvucnosti, tada bila. Cak je problem bivao dok smo mixali jer znamo da nece to tako zvucati na ploci. ali smo svi skontali da je ipak uzaludno da jurimo taj neki princip i da je bolje da u Studiju radimo kako treba pa sta bude dalje. Bukvalno svi kojima se pustio smiak u Studiju su bili sokirani sa razlikom izmedju toga i ploce.
Eto, ukratko. Jedna informacija koja se inace ne zna.
Pozdrav!
"Grand Magus and Supreme Wizard of professional
audio applications in the known universe and beyond"
E-Mail:
[email protected]
Home Page:
http://www.linkedin.com/in/sceka
:) "Nije ti palo na pamet da nekom inteligentnijem postu daš lajk?" (By Nebojsa)
Pravi biser: „Sada sumnjam da bih ucestvovao u poboljsavanju Nebojsinog foruma.”