Kafa iz 90ih je bila krs neopisivi, neka 30-klasna robusta iz neke vukoje*ine, ne znam sta si ocekivao da dolazi u Srbiju 90ih, niti koliki procenat te kafe je bila kafa

Znam jos neke ljude koji su navuceni na tu "kafu", a meni se iskreno povraca od nje. Kad odem u Uzice i skuvaju mi Carli kafu, ne mogu ni da podnesem da je omirisem, a oni se dave u njoj kao da je od zlata.
Eksprimentisi malo sa raznim kafama, imas na par mesta u gradu (tj bar je bilo), tipa Mlin Produkt, Grineta i slicnih (google it) gde ima da se kupi nemesana kafa u zrnu ili specijalizovane mesavine.
U osnovi imas dve vrste kafa, arabiku i robustu.
Arabika ima fin kremast i svilenkast ukus, cesto sa veoma lepim after-taste aromama, ali je po sadrzaju kofeina veoma slaba.
Robusta je jaca (duplo jaca) po sadrzaju kofeina, i pravi lepu penu za lozace na espresso, ali je ukus za klasu gori, kafa je kiselija i oporija i vise "blatnjava".
Ono sto imas da kupis po supermarketima i przionicama je uglavnom robusta sa malo dodate arabike jer je robusta mnogo zahvalnija za uzgajanje, samim tim i jeftinija. Malo kvalitetnije mesavine su uglavnom arabika sa dodatom robustom radi jacine i pene. Espreso kafa je uglavnom arabika sa dodatom robustom.
Sada, unutar tih vrsta imas i geografski pojam, imas brazilsku i kolumbijsku arabiku, imas africku arabiku, africku robustu (skoro svaka nepustinjska zemlja afrike ima i arabiku i robustu), indisjku robustu, itd. U zavisnosti od toga gde je uzgajana ima dodatne note, cak i vockaste komponente. I onda imas proces obrade i przenja koji modifikuje ukus. I na kraju imas finocu mlevenja i princip/tehnologiju kuvanja kafe koji ponajvise uticu na jacinu kafe.
Ja npr volim kao jutarnju kafu da popijem jacu 50/50 mesavinu arabike i robuste a posle rucka jednu finu osrednje jaku arabiku, u oba slucaja srednje roasted (zabluda mase je da je kafa jaca ako je przenija, to nema veze sa realnoscu, jacina pecenja ima uticaj samo na ukus). Kupujem uglavnom kolumbijsku/brazilsku arabiku i indijsku robustu jer mi je ona najmanje kisela (ne podnosim kisele kafe).
Pronadji sebi kombinaciju koja ti odgovara i mani se "kafe 90ih"

Sloba je za 12 godina promenio antropološki kod srpskog naroda. On je od jednog
naroda koji je bio veseo, pomalo površan, od jednog naroda koji je bio znatiželjan, koji
je voleo da vidi, da putuje, da upozna,
od naroda koji je bio kosmopolitski napravio narod koji je namršten, mrzovoljan,
sumnjicav, zaplašen, narod koji se stalno nešto žali, kome je stalno neko kriv - Z.Đinđić