Uspeo li neko da pronađe recept kako mogu sir da pretvorim u jogurt ili pavlaku, jel može da mu se malo redukuje gustina, ja sam tražila u pretrazi, ali nisam uspela da nađem ništa . Postoj milion recepata samo za obratno.
Denaturacija proteina je delimično reverzibilna.
Pošto se sirenje vrši dejstvom kiseline
onda obrnut proces može da se postigne
dodatkom natrijum-hidroksida i kalijum-dihidrogen-fosfata.
Sve uz kontrolisanu temperaturu, mešanja itd.
Takodje, zavisno od vrste sira i starosti, može da ostane izvesna količina
belančevina koja nije denaturisana
što povećava izglede za dobijanje jogurta.
Treba imati na umu da kod reverzibilnog procesa može
da se dobiju belančevine sa manje azota.
Znači da u materijalu nije došlo isključivo do promena tercijerne i kvaternerne strukture
nego da je došlo i do raspada amino kiselina.
To je loša vest ali dobra vest je da se radi o malim količinama.
Nikad probao, samo spekulišem.
A ako je moguće onda ni filmovi o Frankenštajnu nisu totalna fantastika.
Ja bih umesto vode stavio sirće. Reč sirće u sebi sadrži reč sir, a poznato je da u alhemiji reči imaju magijsko dejstvo. Nakon sirća sir će postati pavlaka ako dodamo malo pavlake, ako dodamo jogurt postaće jogurt. Sve su ovo neke osnovne stvari koje se uče iz trasmutacije.
P.S.
Ako dobijete neku vrstu plastične mase umesto jogurta ili pavlake nemojte da krivite mene. Sami ste krivi jer verovatno niste pristupili ovom poduhvatu sa dovoljno vere i ljubavi.
P.P.S
Zaboravio sam veoma bitnu stvar, a to je odnos sirća, sira i jogurta. Meni je ovo uspelo tako što sam na 1g sira dodao 1ml sirća i onda kapnuo samo 2l jogurta. Nećete verovati, ali niko od gostiju nije ni posumnjao da je taj jogurt u stvari napravljen od sira!