Ti znaš kako razmišljam?
Koliko majstora perfektno uradi ugradnju, sve izgletuje, ako treba i ofarba, naplati pošteno (neka je i 250€), proveri da li sve dihtuje, objasni vlasniku korišćenje, održavanje, koliko to održavanje košta i da li može njega da pozove, itd.
Znam nebrojeno slučajeva gde su majstori naplatili standardnu cenu koju naplaćuju svi, a samo tako isfušerili.
Kad sam pomenuo cenu klima uređaja, na šta si se bunio da je "isti rad", je l' tebi svejedno koji ti majstor i kako ugrađuje klimu od 300 evra i klimu od 1000 evra? Recimo, Punta bi vozio kod istog majstora kod kog bi vozio i Mercedesa? Ako je odgovor pozitivan, ili bacaš bespotrebno novac (Punta voziš kod majstora koji "dere" cenama, jer ima vrhunski opremljenu garažu, dijagnostiku, itd.) ili škrtariš (voziš Mercedesa kod majstora koji nema čak ni neophodan alat za takav auto).
Imaš pravo da se ljutiš na moje komentare ako radiš stvarno sve perfektno, jer onda to ne da vredi tu "standardnu" cenu, nego vredi i više. Ali, kao što i sam kažeš, sve to ima smisla kad se ozbiljno planira koja klima, koji brend, itd., jer je bolje jednom platiti da sve bude kako treba - samo je problem što je više onih majstora koji fušere nego onih koji rade kako treba.
Sa druge strane, pre par godina slučajno svratio u Tehnomaniju po neku sitnicu, neviđena gužva, ljudi navalili na neke klime koje su bile na akciji 24.000 dinara (spušteno sa 32.000), radnica objašnjava kupcima da mora da im ugradi "majstor sa pečatom", ali takođe i "da se čeka 2 do 3 sedmice, jer su zauzeti", ja nešto mislim u sebi: koji je smisao platiti majstora 100 ili 120 evra za ugradnju klime koja vredi 200 evra, a onda mi padne na pamet da se radi o "kvalitetnim" modelima za koje nije baš sigurno ni da li će bez problema izdržati prvu sezonu korišćenja, a onda bez pečata ne važi garancija :)))
Sad tražeći neke podatke o trenutnoj ponudi i poredeći cene, videh neki "centar" stavio na sajt veliki naslov za ugradnju klima "cena već od 7.990 RSD", ali je doplata po dužnom metru instalacije 2000 dinara (verovatno u osnovnu cenu nije uključen ni onaj "prvi metar", koji je uključen kod drugih). Ali, to je cena za 9 i 12 btu, za veće klime raste za po par hiljada dinara, što je i u redu, imajući u vidu veću masu spoljne jedinice, ali imaju i stavke (bušenje rupe u betonu - 1200 dinara, štemovanje zida, zamena izolacije na bakarnim cevima, itd.). Korektno napisano, može i da se pozove telefonom i predoči šta bi trebalo da se uradi pri ugradnji i na osnovu toga dobije cena.
Možda je tako i kod člana iznad, ali kod mnogih majstora nije, već im je samo bitno da prihvate posao i navuku mušteriju, a posle krenu sa kukanjem i zidanjem cene, plus ostave razvaljen zid jer nigde nije dogovoreno da se lepo sve izgletuje nakon urađenog posla, a cena je takva kao da se ugradnja radi na 4. spratu na strani zgrade gde nema prozora niti terase.
Nego, da se vratimo temi: da li biste još uvek birali Fujitsu bez obzira na cenu (12-ica, inverter, npr. ASYG12LLCE, ASYG12LMCE ili ASYG12KETA), DAIKIN FTXC35D/RXC35D (garancija 2+1 godina) ili neki model Gree tipa Clivia GWH12AUCXB-K6DNA (greje do -25C napolju), ili čak neki Hisense ako daju 5 godina garancije kao na ostalu tehniku (na nekim sajtovima piše da je 2 godine, a na nekim da je 5 godina garancija na kompresor)?
Blessed are those who can laugh at themselves, for they shall never cease to be amused.