Pozdrav svima,
Pratim temu od prije par mjeseci kada se pokrenula priča oko Gree Muse modela :)
Sto se tiče inverter klima, imam par pitanja vezanih za grijanje kuće.
Ovo je trenutni plan prostorija i raspored klima:

Imam Gree Muse modele klime i u pitanju je multisplit sistem sa 2 unutrašnje(12ice) i 1 spoljašnjom jedinicom.
Na slici može da se vidi položaj klima i kvadradura prostorija.
Što se tiče izolacije, u pitanju je demit fasada + alu bravarija sa trojslojnim staklom i termoprekidom.
Zanima me sledeće:
1. Kako najbolje koristiti invertorske klime, u smislu, da li ih uopšte gasiti preko noći? Ili upaliti na početku zime, a ugasiti na kraju zime? Pri čemu vidim da postoji dugme SLEEP na kontroleru, koje bi se možda koristilo preko noći?
2. Da li koristiti obije jedinice sa slike? Da li se tako potroši manje električne energije, u smislu da se brže postigne željena temperatura u prostoriji, te je "posao grijanja" podijeljen?
3. Kako podesiti klimu za zimske periode? Npr, da li koristiti iFeel? Koja brzina ventilatora? Položaj peraja? Funkcija zdravlja (ikonica jelkice)?
4. Kako mogu izmjeriti koliko električne energije klima potroši? Vidim da ovdje kačite tačnu potrošnju. Kod mene ne postoji utičnica za unutrašnje jedinice gdje bih mogao da postavim sličan uređaj, već se napajaju spolja preko spoljašnje. Pretpostavljam da postoji način i za taj slučaj.
1. Možeš da ostaviš da rade preko noći , ušteda je jako mala , sleep koristiš ako ti je toplo navečer..
2.Koristiš obe.
3.Individualna situacija..Probaj dve kombinacije i ostaviš koja ti najbolje odgovara..
4. Sonoff POW R2 + vanjsko kućište
Pozz
Hvala na odgovorima Alene.
3. Na koje dvije kombinacije mislis? Autofan da ili ne? iFeel da ili ne? Peraja da nisu skroz gore, da topli vazduh ne bi blizu plafona izduvavao?
4. Upravo ih narucih preko ebay-a , pa se javljam kad stignu :)
Pardon kolega , mala greška u kucanju , mislio sam sve a ne dve , dakle probas sve autofan i fix fan , ifeel.. Uglavnom gledaš , bilo koji način da koristiš da ti sobna T odgivara s tim načinom i da si zadovoljan bukom , ako griješ npr samo tu prostriju gdje je klima onda bi autofan bio dovoljan i odličan izbor , ako želiš da topli zrak dobaci i dalje onda ideš s fix fan...
Kazem ti probas sve kombinacije pa vidiš koja ti paše najbolje da ti je sobna ista , ili što bliza zadatoj i da si zadovoluan buiom...
Po ovoj šemi klimu 1 si trebao da staviš da puše ka ovoj sobi južno , klima 2 je ok...
Klimu 1 ja bi drzao na autofan i s krilcima ravno ( kad gledaš daljinski ili dva podioka ka gore od najdonjeg polozaja ) radi ovih kauča ispod a klima 1 takodjer isti polozaj krilaca i isto autofan , na minusima mozes da ides s fixfan 2 ili 3 da baci dalje do kuhinje..
Krilca inače idu obavezno ka dole ako griješ s klimom malo dalje ili ima kakva prepreka onda mozes da podigneš za dva podioka od dile ka gore ili maxx da ti stoji ravno na daljinskom kad gledaš ..
Koju vanjsku si uzeo 18 ili 24 ?..
Obe su ti inače ekstra jake , eev po izlazu , moćni kompresori , mrcine sto bi rekli...