Izvinjavam se kolegi Branimiru, ali sta cu kad volim - kad lopta sama leti na volej, tesko je uzdrzati se od suta
Nego da se vratimo na temu - malo sam citao oko onog trajanja pamcenja imune reakcije. Nije sporno ona traje odredjeno vreme, ali od kog dogadjaja - od kad je imuna reakcija naucena, ili od kad je poslednji put koriscena? Po svemu sudeci je ovo drugo - svaki put kad iskoristi to oruzje protiv tog neprijatelja, imunitet osvezava secanje na imunu reakciju i resetuje brojac vremena do zaboravljanja. Dakle, ako redovno dolazimo u kontakt sa covid-19, mogli bismo imati imunitet dozivotno. E, tu ste nama koji smo se vec zarazili ili cemo se uskoro zaraziti potrebni vi koji se sad cuvate, da nam budete izvor virusa kasnije, kad virus ne bude imao vise novih nas koji se ne cuvamo, a kad vec budemo upola zaboravili imunu reakciju
A cak i u slucaju da sam se ja vec inficirao i imunizirao, meni je u interesu da i dalje idem u Spaniju, Belgiju i druge drzave sa najvecim procentom zarazenih (Italija postepeno prestaje da bude interesantna). Time bih resetovao brojac. Ili gresim negde?
I naravno, kao i za sve ostalo, i za dobar imunitet je presudan stil života. Potrebno je najmanje osam sati spavanja, redovna fizička aktivnost više puta nedeljno, boravak u prirodi, eliminisanje uzročnika stresa i okruženost prijatnim ljudima. Zdrava ishrana i dovoljno unošenje vode se podrazumevaju.
Životne namirnice koje se preporučuju za jačanje imuniteta su zeleno povrće (spanać, brokoli, grašak, kelj, kupus, patlidžan, luk…), kao i bundeva, šargarepa, cvekla, paradajz i paprika. Beli luk je veliki borac protiv virusa, bakterija i parazita i čini dobrobit čitavom organizmu, je sadrži velike količine antioksidansa.Od voća se preporučuju mandarine, pomorandže, nar i jabuke, a od orašastih plodova orah, badem, lešnik i kesten.
Hrana bogata cinkom obuhvata namirnice životinjskog porekla (jaja, piletina, junetina, ćuretina, školjke, rakovi, tuna…), kao onu biljnog porekla: badem, pasulj, pšenica, integralne žitarice, semenke bundeve.