Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Kako se zove leteći insekt koji buši drvo?

elitemadzone.org :: MadZone :: Kako se zove leteći insekt koji buši drvo?

[ Pregleda: 1525 | Odgovora: 7 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

gti2

Član broj: 25296
Poruke: 2482
*.opera-mini.net.+282 Profil

icon Kako se zove leteći insekt koji buši drvo?04.07.2020. u 18:50 - pre 8 meseci
Na desetak metara od kuće, iza garaže imam jedan panj.U njegovoj bliskoj okolini, kad je zemlja vlažna i sunčan je dan leti pedesetak insekata nešto poput bumbara-ose.Dugački su oko 3-4cm i zadnji deo tela im je u crni žutim prugama kao kod ose.Telo im je tvrdo, kad ga nagazim nogom, utisnem ga u zemlju, a njemu ništa ne fali.Buše rupe u zemlji i drvetu, prečnika i do 15mm.Plašim se da se ne presele pod krov kuće i izrešetaju građu pa bi da ih se rešim, ali ne znam koji je to insekt?
Ono što je zanimljivo je da izgleda kratko žive jer sam odrasle video pre dve nedelje pa je nedelju dana bila pauza, a sad viđam samo mlade, dužine oko 2cm.

Ovog sa zadnje slike sam zatekao mrtvog pored panja, ali on ne izgleda kao ovi koje sam video.
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

Zurg

Član broj: 340713
Poruke: 58+368 Profil

icon Re: Kako se zove leteći insekt koji buši drvo?04.07.2020. u 19:03 - pre 8 meseci
Verovatno neka vrsta žižka.
 
Odgovor na temu

gti2

Član broj: 25296
Poruke: 2482
*.opera-mini.net.+282 Profil

icon Re: Kako se zove leteći insekt koji buši drvo?04.07.2020. u 19:49 - pre 8 meseci
Guglao sam i žižka i onog bumbara "stolara", ali nisam našao sliku ovih "mojih"...
 
Odgovor na temu

jovajovic100

Član broj: 325194
Poruke: 123+2124 Profil

icon Re: Kako se zove leteći insekt koji buši drvo?05.07.2020. u 08:48 - pre 8 meseci

Potkornjak"Potkornjaci prvenstveno naseljavaju stabla slabe vitalnosti u jesen. Uzroci slabe vitalnosti biljke mogu biti suša, loša ishrana, oštećenja od miševa, grčica, divljači itd. Međutim, ukoliko se prenamnože, potkornjaci naseljavaju i zdrava stabla.
Lišće i pupoljke izgrizaju odrasli potkornjaci. Ženke prave na stablima i granama rupice prečnika oko 1 mm. Larve ispod kore prave hodnike koji su skoro pod pravim uglom u odnosu na materinski hodnik. Prilikom izlaza odrastao insekat buši nove rupe i izlazi napolje. Kora na mestima gde su se razvijale larve puca i odvaja se.
Životni ciklus : Imaju dve generacije godišnje. Prezimljava odrasla larva u hodnicima ispod kore. U proleće, tokom aprila i maja, larva prelazi u imago. Nakon parenja ženka buši materinski hodnik dužine 1,5 do 3 cm ispod kore i polaže oko 50 jaja. Jedna ženka položi oko 150 jaja. Larve se hrane ispod kore. Na kraju hodnika larva pravi komoricu u kojoj se ulutka. U julu i avgustu se pojavljuju imaga druge generacije koji se hrane i polažu jaja. Larve se razvijaju i prezimljavaju u hodnicima.

Suzbijanje : Brojnost se prati vizuelnim pregledima i metodom otresanja. Voćnjak treba održavati u dobroj kondiciji. Ukoliko je u voćnjaku prisutan veći broj različitih tipova zemljišta, tehnologiju đubrenja i navodnjavanja treba prilagoditi svakom od njih. Stabla ili grane na kojima se konstatuju rupe potkornjaka je najbolje tokom zime odseći i spaliti. Na taj način se suzbiju sve larve i sprečava mogućnost prenamnoženja. Imaga se nakon piljenja u proleće ili polaganja jaja u avgustu i septembru mogu suzbiti ciljanim prskanjem stabala tokom ubušivanja ženki a pre polaganja jaja, što je teško tačno odrediti. Mogu se koristiti preparati iz grupe 3 (piretroidi), ali treba paziti na karencu!

Pojavu potkornjaka pratimo pomoću klopki koje se sastoje od alkoholnih mamaca i crvenih lepljivih ploča, a u voćnjak ih treba postaviti u proleće pre cvetanja. Alkoholni mamac čini plastična boca u kojoj se nalazi 94% etil alkohol razređen s vodom u razmeri 1:1. Plastična boca pri vrhu treba da ima izbušene rupice. Bocu je potrebno pričvrstiti blizu debla u visini očiju, a iznad boce se postavlja crvena lepljiva ploča. Za kontrolu leta potkornjaka potrebna je 1 klopka na 1 ha, a ako klopke koristimo za suzbijanje potrebno je od 8 do 10 klopki na 1 hektar voćnjaka.
Zaštita pomoću klopki nije dovoljna ako u zasadu dođe do smrzavanja, jer odumrlo drvo jako privlači ženke voćnog potkornjaka."

https://en.wikipedia.org/wiki/Bark_beetle
 
Odgovor na temu

gti2

Član broj: 25296
Poruke: 2482
*.opera-mini.net.+282 Profil

icon Re: Kako se zove leteći insekt koji buši drvo?05.07.2020. u 10:15 - pre 8 meseci
Hvala.Ovaj mrtvi liči na potkornjaka, ali to nisu ovi crno žuti.Ovi ne idu pod koru (kora je otpala) nego baš buše u dubinu i to i u drvo i u zemlju.Moram nekako slikati jednog pa da se vidi šta je to.
 
Odgovor na temu

gti2

Član broj: 25296
Poruke: 2482
*.opera-mini.net.+282 Profil

icon Re: Kako se zove leteći insekt koji buši drvo?15.08.2020. u 14:53 - pre 6 meseci
Danas se opet pojavili, sad sam uspeo da ih slikam

Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

ctrl alt del
BG

Član broj: 48501
Poruke: 514
*.dynamic.vipmobile.rs.+175 Profil

icon Re: Kako se zove leteći insekt koji buši drvo?16.08.2020. u 02:24 - pre 6 meseci
Potpuno si zamenio stvari...

To što ti jede panj i buši rupe od 15mm nisu ti insekti sa žutim šarama za koje pitaš, već onaj crvenkasti tvrdokrilac koga si pronašao mrtvog. To nije potkornjak već ženka nosorožca Oryctes nasicornis. Proguglaj i potraži slike, osim prepoznatljive boje i izgleda tela, videćeš da imaju i specifično utisnut "štit" na grudnom delu, odmah iza glave. Njihova larva, koja je prilično velika, se razvija u trulim panjevima i proizvodi onu silnu "piljevinu" koju držiš u ruci. Nema potrebe da ih ubijaš pošto ih ne interesuje suvo i živo drvo već samo vlažno i trulo. Neće ti sigurno napasti krovne grede, a ni voćke ili druga zdrava stabla.

Insekt sa žutim šarama, koga si nepravedno optužio, je najveća evropska osa Megascolia maculata, čija se larva parazitski razvija na larvama nosorožca. Zato se i često nalazi pored trulih panjeva u kojima ove žive. Ženka tokom letnjih meseci pronadje larvu, ubode je žaokom i parališe, i zatim položi jedno jaje na nju. Jaje se razvija u larvu koja jede svog živog bespomoćnog domaćina narednih meseci i na proleće izlazi kao odrasli insekt. Ni njih ne treba da ubijaš, žive kao solitarni (usamljeni) insekti i za razliku od svojih "društvenih" rodjaka - običnih osa, stršljenova, bumbara i pčela - nemaju nagon za ubadanjem (nemaju svoju "koloniju" da je štite). Hrane se polenom tako da ti neće nikakvu štetu pričiniti. Jedino što su ogromne pa se ljudi u startu izbezume i misle da je neka vrsta stršljena...
 
Odgovor na temu

gti2

Član broj: 25296
Poruke: 2482
*.opera-mini.net.+282 Profil

icon Re: Kako se zove leteći insekt koji buši drvo?16.08.2020. u 15:37 - pre 6 meseci
Sad je sve jasno, hvala na detaljnom objašnjenju.Te ose sam video kako izlaze iz rupa u zemlji.Na jesen ću izvaditi taj panj pa će se taj problem rešiti.
 
Odgovor na temu

elitemadzone.org :: MadZone :: Kako se zove leteći insekt koji buši drvo?

[ Pregleda: 1525 | Odgovora: 7 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.