Citat:
Ivan Dimkovic:
...
...
Gde sam rekao da želim nekakav filozofski pristup temi? Baš zato što imam utisak da bih time prljao ono što se smatra filozofijom, nisam ni hteo da je upotrebim, već "razvodnjenu pop kulturu". Zar je neophodno da uvodimo u priču Platonovu pećinu?
Evo, sasvim ničeanski, ne postoji istina, postoje samo tumačenja. Borhesovski, baš me briga za činjenice.
U prevodu, nije uopšte bitno "ko je u pravu", govorimo o percepciji stvarnosti. Govorimo o tome da se ljudima upravlja i manipuliše u svakom pogledu i na svim nivoima. Ljudima se manipuliše u pogledu zdravlja, rada ili obrazovanja na razne načine. Između ostalog putem masovnih medija, pomenute popularne kulture, muzike, filmova, pa ako hoćeš i umetnosti, mada bih ja to nazvao "umetnost".
Primera je milion, ali da se zadržim na ovom poslednjem, na onome što zovemo kultura. Imaš Sanremo, odnosno muzički festival u Sanremu, nastao pre više od sedamdeset godina kao izraz jedne autentične, autohtone kulture.
Posle toga imaš evroviziju. Međunarodni ugled festivala u Sanremu je bio, pazi sad, inspiracija za evroviziju. Šta je pomenuta pedervizija u poslednjih deceniju dve? Hm, pa najobičniji poligon za promociju raznih "vrednosti" koje nemaju nikakve veze sa muzikom, odnosno sa onim što piše na ambalaži. Mali je problem što se ta agenda i te "vrednosti" nameću tako agresivno, da ne možeš da se ne zapitaš, ko ili šta stoji iza toga?
Šta ja pričam, sve je onako kako kažu na dnevniku, ima ko da misli za mene.
P.S. Vidim u međuvremenu je i Tales ušao u priču.
Kada budemo vešali kapitaliste oni će nam prodati uže koje ćemo koristiti za vešanje.