Šećer je droga!
Ne znam jesam li vam ovo već rekao, pa čisto da ponovim, za svaki slučaj.
Citat:
Goofer:
U srednjim 30im sam i osecam starost...
Ne osećaš ti starost, nego bolest. Preciznije, osećaš posledice pogrešnog načina života, a u njemu se stiču mnogi faktori. Nije neka uteha, ali se većina ljudi mogu pronaći u tvom opisu, u to sam siguran. Dakle, starost nije jednako bolest, jednakost važi samo u slučaju nezdravog načina života. U tom slučaju, starost može da nastupi i u dvadesetim.
Kao što sam već rekao, mnogo je faktora, dodatno oni se prepliću i utiču jedan na drugi. Radno vreme provedeno u kancelariji, malo kretanja, loš san, loša ishrana.
Ovo poslednje što sam naveo je po mom skromnom mišljenju najvažniji faktor. Ako se rešiš loših navika u ishrani, ovo ostalo će ti biti manji problem. Da, nisam naveo stres koji je rekao bih spoljni faktor i nije ga moguće u potpunosti eliminisati, ali nije nemoguće da se smanji.
Što se ishrane tiče.
1. Izbaci industrijski, rafinisani beli šećer. Ništa čokolade, čokoladice, keksovi, napolitanke i slično. Ništa. Ni crna čokolada. Izbaci sva gazirana i negazirana pića. Ništa. Šečer je smrt. Od pića u prodavnici može jedino najobičnija voda i možda pivo. Ako piješ kafu, može turska crna, ali jedna dnevno, nikako na prazan stomak. Mućkalice tri u jedan i slično zaboravi, jer su smrt za organizam. Šećer razara organizam. Bolje je da ujutru uzmeš flašu rakije i da si do podne komiran od alkohola, nego da jedeš beli šećer.
2. Izbaci sve slane grickalice, slani keks, čips, smoki i slično. Puni su aditiva i soli koji su smrt za organizam.
3. Izbaci sve mesne prerađevine. Sve. Paštete, naresci, kobasice, salame, kulen, pršuta i ostalo. Smrt za organizam.
4. Izbaci rafinisano ulje, nema prženja ni kuvanja na ulju. Ulje može samo maslinovo, hladno ceđeno u salati. Može i u drugim jelima, ali tek kada je skuvaš ili ispečeš, dakle nikako termički obrađeno.
5. Izbaci belo brašno. Izbaci običan pirinač, može integralni. Hleb i sve što se pravi od brašna može, ali samo od integralnog brašna. Samo od integralnog brašna.
6. Mleko nemoj da piješ, izbaci mleko. Može kiselo mleko ili mladi sir. Može i jogurt ili kefir, ako ih sam praviš od pravog mleka koje ćeš nabaviti kod seljaka. Masni i tvrdi sir smanji, kajmak takođe.
7. Smanji meso. Kao što rekoh, nemoj da pržiš, možeš da pečeš, ali i to izbegavaj. Najbolje da skuvaš. Tu je sad veliki problem, gde naći kvalitetno meso koje nije puno aditiva, hormona i ostalog smeća. Za piletinu imam rešenje. Gde god da si u Srbiji, u krugu od stotinak kilometara (verovatno) možeš naći negde u selu baku i deku koji imaju svoje prirodne koke i piliće, pa ako su voljni da prodaju, na konju si. Ostaje ti samo da zakolješ, očistiš i spremiš. Tu su onda i prirodna jaja. Nešto slično važi i za ostala mesa, pa ti vidi šta ćeš. Ne, uopšte se ne šalim, veoma sam ozbiljan.
8. Mnoge ribe u sebi sadrže živu i druge teške metale. Skuša manje više, tunjevina skoro sigurno. Najmanji rizik je sa sardinama, zatim haringa i losos. Ne uzimaj nikako ribu u konzervi ako piše da je u sojinom ili biljnom ulju. Uzimaj samo onu koja je u salamuri ili maslinovom ulju. Soja je smrt, nemoj ni da je gledaš, a ne da je uzimaš kao hranu. To ako govorimo o konzervama. Ako uzimaš živu ili smrznutu ribu, raspitaj se dobro o poreklu.
9. Jedi puno voća i povrća, da ne nabrajam. Nema potrebe da ih seckaš u onim čudima od blendera i slično. Žvaći hranu. Sezonsko voće i povrće je lek. Naravno, ako nije prskano svim i svačim. Čak i da jeste, mislim da stepen zatrovanosti nije kao kod mleka i mesa. Jedi orašaste plodove, ni njih neću nabrajati.
10. Kada ovako sagledaš stvar, u supermarket nema potrebe ni da ulaziš, jer je 95% onoga što tu možeš naći najobičnije smeće. Pijaca je najbolje rešenje.
11. Izbegavaj GMO hranu ili "hranu". Pretraži malo u kojim zemljama je dozvoljen uzgoj GMO, pa to obavezno izbegavaj.
Promenom načina ishrane ne samo da ćeš očistiti organizam od smeća, ne samo da ćeš se rešiti zdravstvenih problema, nego ćeš drugačije gledati na svet. Regulisaćeš san, a da toga nećeš biti ni svestan. Odlazićeš na spavanje pre ponoći, a budićeš se sam u šest ili sedam ujutru odmoran.
Šećer je droga!