Citat:
zorg:Šta misliš jel su te cene za sirovu ili sušenu građu?
To ti je cena kad odeš tamo, ošacuješ, platiš i nosiš. Nemaju na stovarištu kategorije "suvo" "ne suvo". Sve je "suvo kobajagi"
Kažem, po zakonu, po propisu, po pravilu: prodaje se samo osušena građa. Ali, realnost na terenu je drugačija.
Na kraju krajeva, građa je uvek na otvorenom, tako da pokisne.
Citat:
zorg:Inače završna obrada na slikama deluje odlično.
Ha, ha ... na slikama.

Pohvale web dizajneru koji je izguglao dobre slike.
Ali, vidi, nije to parket, da se razumemo.
Parket, kad se osuši, onda ga pakuju u najlon, da ne bi pokupio vlagu iz vazduha, a kad se otvori i složi na pod, valja ga odma' lakirati.
Izvesam procenat vlage, u nekim granicama tolerancije ne bi trebalo da bude problem za krovnu građu.
Što se zaštite drveta tiče:
dobro pazi!
Ne znam tvoj projekat, ali, kad se radi obična krovna konstrukcija, nije problem premazati žižolinom ili kakvim drugim zaštitnim sredstvom, pošto će da isparava u tavanu, a ne u sobi.
Ali, ako radiš brvnaru, mojne da ti fungicidi i insekticidi isparavaju u sobi!
Pazi i pri korišćenju lazurnih premaza (sadolin). To je namenjeno spoljašnosti, pa smrdi mesecima i godinama. Što i nije problem jer je napolju, ali je veliki problem ako je u sobi.
Pazi i pri korišćenju lakova i lazurnih premaza sa lakom. Ako građa nije dovoljno suva, a prelakira se sa svih strana, onda vlaga unutar grede ostaje, greda ne može da se suši prirodno i kreće truljenje iznutra!
Imaj u vidu da nije slučajno čamovina idealna za građu. Jer, visok postotak smole odbija i insekte i gljivice.
Ako je na suvom, nije retkost da krovna građa stoji zdrava 100 i 200 godina. Ako je izložena kvašenju, to je druga priča.
Nisam gradio brvnaru nikad, i ne znam kako se radi zaštita, ali kapiram da je problematika složena.
Možda se lakira / premazuje zaštitom / sadolinom samo spolja.
Dobro se informiši po tom pitanju i pazi da ti nikako zaštita ne bude unutar prostorije.
Edit: nešto je i bakara već postovao dok sam ja pisao
OTPOR blokadi ulica, OTPOR blokiranom Beogradu, OTPOR blokiranoj Srbiji