Citat:
Misliš da je EU ta kokoška,
Komentar je bio na konkretnu poruku. Kokodakanje Kaje o Putinu koji je daaaleko van njenog kljuna. Ali, da - mnogi u EU ne vide da nema vise tog preteceg kljuna, vrat je slomljen i sve se svelo na tuzno prisecanje na proslost i uprazno kokodakanje ...
Kao ono kad Britanac ode u Kinu na salon automobila i izjavi da Kinezi imaju da uce od britanske auto industrije ... Sad skoro su jednog Kineza novinari upitali dali je Britanija neprijatelj ili konkurent. Poredis slona i mrava. Kakva konkurencija? Ili kad najave da ce poslati 5.000 vojnika da intervenise u Ukrajini. Na ratiste od vise miliona vojnika ... Pa hrabra garancija da Rusi nece uspeti za okupiraju Grinlend.
Svi, pa i Ameri cene i postuju snagu. Vojnu, ekonomsku, kulturnu ... I to je nesto sto se stalno testira od jednih i dokazuje od drugih. Dok se Rusija umiljavala zapadu niko je nije cenio. Sada je druga prica. Snagu pokazujes dok mirno primas udare po svojim civilnim ciljevima. Znas da si jaci i da te se plase. Nema potrebe da pravis zverstva - time pokazujes slabost. Posle mnogo vazdusnih udara, Crveno more je ostalo zatvoreno - Huti su pokazali da su jaki. Ameri takve postuju! Posle 20 godina ratovanja i gubitka, cini mi se, 4 miliona zivota Vijetnam je dokazao svoju snagu. Ne treba tu nicija potvrda - to je tvrda cinjenica. Ameri su mogli samo da podviju rep. Iran je pokazao da moze da primi udar i prezivi. Unistio par bitnih vojno-istrazivackih ciljeva u Izraelu. Ovaj je potrosio previse protivvazdusnih raketa i prakticno unistio svoju obavestajnu mrezu u Iranu u akciji ubijanja generala i sada promene rezima. Iran je pokazao snagu. Izrael je ostao zavistan sa pricom - "Mi i Amerika". Slicno kao i EU drzave i NATO. Samo sto tu nema "Mi". Ima samo Amerika. Te price, Nas i Rusa 300 miliona ne prolaze. I te vazale niko ne postuje. Zasto bi Amerika i Tramp.
Kada pricamo o mirnoj, dominantnoj snazi, naravno - Kina. Kazu da komplet raketno naoruzanje koje je ceo zapad proizveo od WWII do danas, po broju i snazi, Kina moze proizvesti za 3 meseca. Moze ali ne proizvodi. Zna svoju snagu - znaju i drugi! Od kompletnog izvoza, u USA odlazi 5 do 8 procenata. Vise nije zavisna od tog trzista! Slicno sa naftom - diverzifikovali su taj deo a dosta zamenili i sa zelenim tehnologijama. A opet poseduju toliko obveznica i 'papirnih' dolara da bi ih pad dolara tesko pogodio. A opet opet - mogu generisati jos brzi pad ako zatreba ...
U padu jednog carstva stradaju svi, tako je uvek bilo, tako će biti i sada. Verovatno će posle svega ovoga
biti formirani neki novi blokovi, nova uređenja. A mi? Eh, a mi..