Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Rusija - raspada li se ili ne?

elitemadzone.org :: MadZone :: Rusija - raspada li se ili ne?

Strane: << < .. 26 27 28 29 30 31

[ Pregleda: 89982 | Odgovora: 613 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Nebojsa Milanovic
Pančevo

Nebojsa Milanovic
SuperModerator
Član broj: 16
87.116.163.*

+1457 Profil

icon Re: Rusija - raspada li se ili ne?26.07.2026. u 14:48 - pre 8h 41min
Što se tiče Medvedeva i ja sam se začudio tome, verovatno se mislilo na struju kojoj on pripada, ne na njega lično.

Stvar je u tome što su mnogi definitivno zaključili da Putin nema snage da uradi ono što mora, a čekanje još 3-4 godine da ce nacisti do zuba naoružaju nema nikakvog smisla.

Što se tiče toga da li je nacizam "ilegalan u Ukrajini", dugo nisam čuo nešto smešnije (slika ti se ne vidi, okači je na server ESa).

Ako je nacizam "ilegalan u Ukrajini" - kako onda predsednik države drži govor direktno ispred nacističkog grba??
Prikačeni fajlovi

Odgovor na temu

p2699520

Član broj: 351989
*.deac.net.

icon Re: Rusija - raspada li se ili ne?26.07.2026. u 16:50 - pre 6h 39min
Citat:
Nebojsa Milanovic: Što se tiče Medvedeva i ja sam se začudio tome, verovatno se mislilo na struju kojoj on pripada, ne na njega lično.

Stvar je u tome što su mnogi definitivno zaključili da Putin nema snage da uradi ono što mora, a čekanje još 3-4 godine da ce nacisti do zuba naoružaju nema nikakvog smisla.

Što se tiče toga da li je nacizam "ilegalan u Ukrajini", dugo nisam čuo nešto smešnije (slika ti se ne vidi, okači je na server ESa).

Ako je nacizam "ilegalan u Ukrajini" - kako onda predsednik države drži govor direktno ispred nacističkog grba??

Ne delim tvoje mišljenje, da su mnogi definitivno zaključili da Putin nema snage da uradi ono što mora. On je više puta naglasio, sprovodi se SVO i SVO je u strogo granicama budžeta. Sada je izjavio o prelasku „Specijalne vojne operacije” (SVO) u formalno ratno stanje. Isto se može direktno povezati sa najavom postavljanja Surovikina za glavno komandujućeg a isti je radikalan. Dakle, ako Surovikin preuzme komandu, isti traži odrešene ruke jer jedino tako garantuje uspeh svoje operacije. U tom slučaju, Ukrajinu čeka pakao i brzo kolaps a, sem toga, Surovikin je iz tima koji želi i da se sa zapadom reše problemi. Ili će odustati od mešanja ili će snositi teške posledice! U njegovu odlučnost ne treba sumnjati jer je to dokazao više puta što Ukrajinci znaju jer im je on svojim merama osujetio veliku kontra ofanzivu s početka 2023.
Surovikin je poruka i Ukrajini i zapadu!
Još da dodam, Putin se ne meša u vojne odluke. On samo učestvuje u diskusiji o situaciji dok vojni vrh donosi odluke tako da je ocena o Putinu i njegovoj snazi proizvod spoljnih tumačenja.

Citat:
test1234: Šta je, sad niste zadovoljni sa Putkom. Kakve ste vi dilee....

Ajde iskreno, čemu ovaj primitivizam, šta te je povredilo?

Odgovor na temu

Nebojsa Milanovic
Pančevo

Nebojsa Milanovic
SuperModerator
87.116.163.*

+1457 Profil

icon Re: Rusija - raspada li se ili ne?26.07.2026. u 17:00 - pre 6h 29min
Polako samo, nisam ja izjavio da Putin nema snage da ućutka naciste, nego je to mišljenje koje u poslednje vreme dobija na težini.

Pojasni gde je to Putin izjavio da SVO prelazi u ratno stanje?? Ja nisam to video, osim da je Peskov izjavio nešto tome slično, ali to je samo jedna od xx nebitnih izjava.

Dalje, reci i ko je najavio da dolazi Surovikin? Ni to nisam video, video sam samo da to priželjkuju mnogi koji više ne mogu da trpe/gledaju teror nacista.

Odgovor na temu

p2699520

*.nchs.org.

icon Re: Rusija - raspada li se ili ne?26.07.2026. u 17:07 - pre 6h 21min
Citat:
Nebojsa Milanovic: Polako samo, nisam ja izjavio da Putin nema snage da ućutka naciste, nego je to mišljenje koje u poslednje vreme dobija na težini.

Pojasni gde je to Putin izjavio da SVO prelazi u ratno stanje?? Ja nisam to video, osim da je Peskov izjavio nešto tome slično, ali to je samo jedna od xx nebitnih izjava.

Dalje, reci i ko je najavio da dolazi Surovikin? Ni to nisam video, video sam samo da to priželjkuju mnogi koji više ne mogu da trpe/gledaju teror nacista.

Ne znam čije je mišljenje, govorim o onome što je ovde aktuelno.
Tu izjavu je dao na sastanku užeg rukovodstava i to je bilo na državnoj TV, gde je između ostalog rekao da će Ukrajinu skupo koštati teroristički akti. To je bilo, sinoć ili preksinoć na TV-u.
Da ponovim, priča o Surovikinu je u tom kontekstu jer je on od početka tražio radikalne mere a ne SVO. Potvrda toga je i njegova podrška Prigožinu i potom njegovo slanje u Afriku.
Surovikin je pripadnik tvrde vojne stuje koja ne priznaje diplomatiju!

Ovde treba dodati i zvanične izjave zvaničnika iz Moskve — poput izjava Sergeja Lavrova o tome da je nuklearni štit Pjongjanga osnova za njihovu nezavisnost i da Rusija pruža podršku nuklearnom programu — na Zapadu i u Aziji tumače se kao rušenje decenijskog režima neširenja nuklearnog oružja (NPT).
https://www.euronews.rs/svet/p...bezbedivanje-nezavisnosti/vest

Odgovor na temu

Nebojsa Milanovic
Pančevo

Nebojsa Milanovic
SuperModerator
87.116.163.*

+1457 Profil

icon Re: Rusija - raspada li se ili ne?26.07.2026. u 17:11 - pre 6h 18min
Sve to o Surovikunu je poznato, ali ništa nisi rekao o tome da li je iko relevantan rekao da li će ga sa odrešenim rukama staviti na čelo SVO ili ne?

Odgovor na temu

p2699520

*.deac.net.

icon Re: Rusija - raspada li se ili ne?26.07.2026. u 17:15 - pre 6h 14min
Citat:
Nebojsa Milanovic: Sve to o Surovikunu je poznato, ali ništa nisi rekao o tome da li je iko relevantan rekao da li će ga sa odrešenim rukama staviti na čelo SVO ili ne?

Takvu izjavu nećeš ni čuti jer nije u ruskom duhu!
To je njihova unutrašnja stvar a ne za medije. Već sam rekao, ako Surovikin preuzme komandu, to ti je ta poruka koju tražiš.

Odgovor na temu

p2699520

*.deac.net.

icon Re: Rusija - raspada li se ili ne?26.07.2026. u 17:21 - pre 6h 8min
Evo kako se analizira operativni profil Surovikina i eho koji bi njegovo imenovanje izazvalo:
Sinomim za „tvrdu struju” i beskompromisan pristup
Surovikin je u zapadnim medijima i vojnim analitičkim krugovima dobio nadimak „General Armagedon”. Taj epitet prati njegovu reputaciju vojnika koji se drži doktrine maksimalnog pritiska, uz minimalno obaziranje na kolateralnu štetu.
• Dokazana taktika: Tokom njegovog prethodnog komandovanja u Ukrajini (od oktobra 2022. do januara 2023. godine), pokrenuta je sistematska kampanja udara na ukrajinsku energetsku i kritičnu infrastrukturu.
• Poruka Kijevu: Njegovo imenovanje bi poslalo jasnu poruku da Moskva odbacuje mogućnost diplomatskih kompromisa na terenu i da prelazi na strategiju potpunog slamanja protivnikove infrastrukture i volje za otporom.
„Malo priča, puno radi” – Surovikinova linija
Surovikin se u stručnoj javnosti ne doživljava kao političar ili medijska ličnost, već kao pragmatičan i hladnokrvan strateg.
• Surovikinova linija: Njegovo najveće taktičko nasleđe u ovom sukobu je izgradnja masivne, duboko strukturisane mreže odbrane i minskih polja na jugu Ukrajine. Ova odbrambena linija je u potpunosti zaustavila veliku ukrajinsku kontraofanzivu 2023. godine.
• Poruka Zapadu: Postavljanje čoveka koji je sposoban da stabilizuje front i organizuje masovne operacije značilo bi zapadnim planerima da Rusija konsoliduje svoje snage za dugotrajan, dubok i logistički besprekorno organizovan pritisak.
Eho u bezbednosnim strukturama
Ipak, analitičari naglašavaju da bi povratak Surovikina imao i unutrašnju političku težinu u samoj Rusiji. Nakon događaja vezanih za pobunu grupe „Vagner” i Jevgenija Prigožina 2023. godine, Surovikin je bio sklonjen sa glavne pozornice. Eventualni povratak na sam vrh komandnog lanca poslao bi poruku unutrašnje konsolidacije vojnih elita i pobede struje koja zahteva „totalni rat” do ispunjenja svih ciljeva.
Zaokret ka tvrdolinijaškim generalima poput Surovikina, u kombinaciji sa zvaničnim proglašenjem ratnog stanja i nuklearnim paktovima na istoku, zaokružio bi sliku o Rusiji koja se u potpunosti transformisala u ratnu ekonomiju spremnu na sukob bez presedana.

Odgovor na temu

Nebojsa Milanovic
Pančevo

Nebojsa Milanovic
SuperModerator
87.116.163.*

+1457 Profil

icon Re: Rusija - raspada li se ili ne?26.07.2026. u 17:21 - pre 6h 8min
Slažem se naravno da bi tada poprilično bilo jasno kuda Rusija ide, jer ovako kako sad radi, teško da se pomera.

Meni je sve jasno u smislu ograničenog budžeta ali se nadam da Rusi razumeju da vreme ne radi za njih. Nacistička industrijska mašina je ipak dosta jača od ruske i da svakim danom u sve većem procentu prelazi na ratnu proizvodnju.

Koliko god čovek lupao glavom kako se ovo zlo može zaustaviti, ja zaista ne vidim drugo rešenje od onoga što priča Karaganov.

Imajući u vidu činjenicu da nacisti apsolutno neće stati, vidi li neko drugo rešenje osim toga?

Odgovor na temu

p2699520

*.deac.net.

icon Re: Rusija - raspada li se ili ne?26.07.2026. u 17:24 - pre 6h 5min
Citat:
Nebojsa Milanovic: Slažem se naravno da bi tada poprilično bilo jasno kuda Rusija ide, jer ovako kako sad radi, teško da se pomera.

Meni je sve jasno u smislu ograničenog budžeta ali se nadam da Rusi razumeju da vreme ne radi za njih. Nacistička industrijska mašina ipak dosta jača od ruske i da svakim danom u sve većem procentu prelazi na ratnu proizvodnju.

Koliko god čovek lupao glavom kako se ovo zlo može zaustaviti, ja zaista ne vidim drugo rešenje od onoga što priča Karaganov.

Imajući u vidu činjenicu da nacisti apsolutno neće stati, vidi li neko drugo rešenje osim toga?
Odgovorio sam ti par sekundi pre nego si i postavio pitanje jer sam pretpostavio da ćeš tražiti još objašnjenja.
Dakle, zaokret ka tvrdolinijaškim generalima poput Surovikina, u kombinaciji sa zvaničnim proglašenjem ratnog stanja i nuklearnim paktovima na istoku, zaokružio bi sliku o Rusiji koja se u potpunosti transformisala u ratnu ekonomiju spremnu na sukob bez presedana.

Odgovor na temu

Nebojsa Milanovic
Pančevo

Nebojsa Milanovic
SuperModerator
87.116.163.*

+1457 Profil

icon Re: Rusija - raspada li se ili ne?26.07.2026. u 17:26 - pre 6h 3min
Sve to što si napisao mogao bih i ja da napišem u smislu da je sve to jasno.

Uoči da ne pitam to jer je sve to jasno, nego pitam ima li znakova da Rusije ide u tom pravcu??

Odgovor na temu

p2699520

*.deac.net.

icon Re: Rusija - raspada li se ili ne?26.07.2026. u 17:32 - pre 5h 57min
Citat:
Nebojsa Milanovic: Sve to što si napisao mogao bih i ja da napišem u smislu da je sve to jasno.

Uoči da ne pitam to jer je sve to jasno, nego pitam ima li znakova da Rusije ide u tom pravcu??

Pa čekaj, ja ti lepo pišem šta je Putin rekao i nagoveštaj angažovanja Surovikina i ti mi, posle svega, postavljaš pitanja, ima li znakova da Rusije ide u tom pravcu?
Kud ćeš veći znak od reči Putina?

Pregledom vojno-analitičkih izvora, ruskih patriotskih kanala i zapadnih izveštaja (poput ISW), izdvajaju se tri ključna zaključka koji potvrđuju tezu:
1. Konsenzus izvora o poruci Kijevu i Zapadu
• Kraj kalkulacija: Svi izvori se slažu da Surovikin u očima Zapada i Kijeva ima status komandanta koji rat ne vodi „politički”, već matematički hladnokrvno.
• Doktrina uništenja: Njegovo imenovanje bi preovlađujuće bilo shvaćeno kao signal da Rusija prelazi sa operacija iscrpljivanja na operacije potpunog uništenja logističke i energetske održivosti Ukrajine.
2. Status unutar ruske vojske i javnosti
• Poverenje u stručnost: U ruskim vojnim krugovima (tzv. "Z-kanalima") i među vojnim analitičarima, Surovikin i dalje važi za jednog od najsposobnijih generala.
• Mit o nepobedivosti: Njegova strategija iz 2023. godine, kojom je slomljena ukrajinska kontraofanziva, stvorila je konsenzus da on donosi stabilnost i rezultate bez mnogo medijske pompe.
3. Zašto se to smatra prelomnom tačkom?
• Spremnost na nepopularne odluke: Izvori podsećaju na njegovo naređenje o povlačenju iz Hersona – potez koji je bio politički bolan, ali vojnički opravdan jer je spasio živote vojnika i omogućio izgradnju neprobojne odbrane.
• Snažan psihološki pritisak: Sam čin njegovog povratka na čelo vojske delovao bi kao hladan tuš za zapadne planere, jer bi to značilo da Moskva na teren izvodi svog najtvrđeg stratega u trenutku kada je proglasila formalno ratno stanje.
Suština svih relevantnih analiza je njegovo postavljanje, koje bi značilo uklanjanje svih rukavica i prelazak na operaciju u kojoj kompromisa nema.

Odgovor na temu

p2699520

*.deac.net.

icon Re: Rusija - raspada li se ili ne?26.07.2026. u 17:51 - pre 5h 38min
U celu priču treba ubaciti i to da su Rusi veliki šahisti i da mudro vuku poteze.
Evo, šta mislite, da li je slučajnost da Rusija menja taktiku upravo u momentu kada su SAD zauzete Iranom, a rusi Iran podržavaju. Da li je slučajnost da sada Rusija izjavljuje da podržava pravo S.Koreje na nuklearnu bezbesnost? Ajde da to analiziramo?

Razdvajanje sukoba na izolovane frontove više ne odražava realnost. Umesto toga, svedoci smo stvaranja globalnog fronta koji maksimalno rasteže resurse SAD i Evropske unije.
1. Šahovska tabla: Kako se povezuju ovi potezi?
• Iran i blokada energetskih arterija: Ratni sukobi u koje su direktno uključeni SAD i Iran doveli su do ponovnog skoka cena nafte Brent preko 100 dolara po barelu usled blokada i tenzija u Ormuskom tesnacu i Crvenom moru. Iran koristi asimetrične metode (uključujući jemenske Hute) da ugrozi globalno snabdevanje. To direktno puni budžet Rusije, čiji su prihodi od nafte i gasa drastično skočili usled ove krize.
• Severna Koreja kao drugi front: Izjava Lavrova o legitimnosti nuklearnog štita Pjongjanga i potpisivanje sporazuma o strateškom partnerstvu služe da vežu vojne i diplomatske resurse SAD i njihovih azijskih saveznika (Japana i Južne Koreje) za Daleki istok. Vašington je primoran da deli pažnju i vojnu pomoć između tri kritične tačke: Ukrajine, Bliskog istoka i Tajvana/Korejskog poluostrva.
• General Surovikin kao oštrica u Ukrajini: Dok su SAD i saveznici fokusirani na požar na Bliskom istoku i pacifičke tenzije, eventualno aktiviranje beskompromisnih generala poput Surovikina na frontu u Ukrajini osiguralo bi unutrašnju vojnu konsolidaciju i prelazak u totalnu ofanzivu u trenutku kada je pažnja protivnika podeljena.
2. „Zima dolazi” – Evropska unija u makazama
Vaše zapažanje o pritisku na Evropsku uniju pogađa samu suštinu ekonomske ranjivosti Zapada:
• Energetski deficit i inflacija: Zbog rata sa Iranom, cene dizela u Evropi drastično rastu, a cene gasa su dostigle najviši nivo u poslednjih nekoliko godina. Evropa ponovo mora da se takmiči sa Azijom za oskudne zalihe tečnog prirodnog gasa (LNG).
• Vremenski pritisak: Dolazak hladnijeg perioda i zime stavlja lidere EU pred nemoguć izbor: da li da troše stotine milijardi evra na subvencionisanje skupe energije za sopstveno stanovništvo kako bi izbegli socijalne nemire, ili da nastave finansiranje i naoružavanje Ukrajine u dosadašnjem obimu.
Suština analize: Napad na „kraljicu”
Ako se američka globalna hegemonija i ekonomska stabilnost EU posmatraju kao „kraljica” na zapadnoj šahovskoj tabli, ruska strategija je jasna. Moskva ne napada tu kraljicu direktno nuklearnim oružjem, već kroz asimetrični pritisak takozvane „CRINK” osovine (Kina, Rusija, Iran, Severna Koreja):
1. Iran stvara energetski haos i uvlači SAD u skup bliskoistočni sukob.
2. Severna Koreja podiže nuklearnu temperaturu u Aziji i šalje municiju i resurse Moskvi.
3. Rusija koristi Surovikinovu doktrinu iscrpljivanja na terenu i čeka da se politička volja i ekonomski kapaciteti Zapada potpuno istroše pod naletom skupe zime.
Izvori i podaci iz vojnih instituta (poput Institute for the Study of War) i ekonomskih izveštaja (Reuters, The Economist) nedvosmisleno pokazuju da je rat u Ukrajini prestao da bude lokalni sukob – on je postao centralno bojište globalnog prestrojavanja gde se protivnička strana napada ekonomski, energetski i psihološki.

Odgovor na temu

MajorFatal
Milija Jakic
opravljam oluke, 1337LAB
Bg

Član broj: 36595
*.dynamic.isp.telekom.rs.

+675 Profil

icon Re: Rusija - raspada li se ili ne?26.07.2026. u 22:37 - pre 51min
Citat:
p2699520:
Hajde da analiziramo događaje kroz prizmu činjenica i uticaja na ono što se dešava danas u Ukrajini:

1. Stolipin i krah Carske Rusije

• Uloga Stolipina: Pjotr Stolipin je sprovodio radikalne agrarne reforme koje su imale za cilj da stvore stabilan sloj bogatih seljaka i modernizuju Rusiju, što je plašilo zapadne sile. Njegovo ubistvo u Kijevu 1911. godine (izvršio ga je Dmitrij Bogrov, koji je bio i dvostruki agent Ohrane i revolucionar) uklonilo je poslednju figuru koja je mogla da spreči ulazak Rusije u Prvi svetski rat.
...
..
.
• Tri čoveka u šumi:

U decembru 1991, Boris Jeljcin (Rusija), Leonid Kravčuk (Ukrajina) i Stanislav Šuškevič (Belorusija) sastali su se u Beloveškoj šumi i potpisali ukidanje SSSR-a. Ovo je izvršeno direktno suprotno volji naroda iskazanoj na referendumu nekoliko meseci ranije, vođeno ličnim ambicijama lidera da vladaju u sopstvenim republikama.

Zaključak uvoda: Ukrajina u granicama iz 1991. godine proizvod administrativnih odluka komunističkih lidera (Lenjina, Staljina, Hruščova) i geopolitičkog dogovora trojice lidera koji su raspustili državu mimo referenduma. Iz te perspektive, Ukrajina je nasledila „tempiranu bombu“ unutrašnjih podela.

Simpatično, hvala za prvu iole smislenu, i iscrpnu analizu preduslova za ono što se danas dešava u Ukrajini.

Ja sam ipak mišljenja da ništa od navedenog nije opravdanje za ubijanje ljudi, i razvaljivanje Ukrajine.

Citat:
mjanjic:
Jedan od primera kako ne moraju da se vode ratovi ili čak politički sporovi oko teritorije je ona čudna granica između Belgije i Holandije, mesto se zove Baarle-Nassau (Holandija) ili Baarle-Hertog (Belgija): https://en.wikipedia.org/wiki/Baarle-Nassau
U tom mestu su neki kojima granica prolazi kroz kuću menjali državu/pasoš tako što bi premestili ulazna vrata na drugu stranu granice. I niko nije ratovao u novije vreme zbog toga niti je predlagao neku "komasaciju" ili razmenu teritorija da se granica "ispravi", život ide dalje.
Oni su imali periode u svojoj istoriji kad se ratovalo, onda se malo opametili, dok neki drugi narodi, uključujući i nas na teritoriji bivše SFRJ, i dalje nasedaju na priče da treba silom ispraviti neke "istorijske nepravde". Eto, zašto belgijanci i holanđani ne isprave tu granicu, možda nešto može da se nauči iz toga.

Ma divni su, pogledaj samo kako su lepo rasporedili kolonije svojevremeno, Belgija Kongo, a Holandija Indoneziju, totalno razdvojene teritorije da se ne bi slučajno koškali, pa da neko slučajno bude povređen, ili ne daj bože pogine.

Baš se pre neki dan belgijski kralj izvinjavao Kongu što nisu na vreme okrenuli vrata na drugu stranu, i promenili državljanstvo, kaže zafalilo im love, a seoba vrata skupa u krv ...

Nemoj da pricas?

Odgovor na temu

p2699520

*.deac.net.

icon Re: Rusija - raspada li se ili ne?26.07.2026. u 23:14 - pre 15min
Citat:
MajorFatalJa sam ipak mišljenja da ništa od navedenog nije opravdanje za ubijanje ljudi, i razvaljivanje Ukrajine. 

Izvini ali ja nisam pisao o opravdanju nego uzroku današnjeg sukoba i on je najmanje krivica Rusije!Tačnije, Rusija se svojski trudila da se isti izbegne ali s obzirom da je zapad imao druge interese, što su lično potvrdili Merkelova i Oland a praktično postignuti mor u Istanbulu, te 2022, umešao se Boris Džonson.
Dakle, da li i to smatraš da nije opravdanje?
Kako tumačiš, zašto je zapad naoružavao ukrajinu, da li za paradu ili nešto šire? Takođe, da li znaš koliko je ljudi u Luganskoj i Donjeckoj oblasti poginulo od 2014 samo zato što su Rusi i nisu priznali vlast koja nije imala legitimitet demokratskih izbora?
Kako tumačiš to da je zapad podržao krvavi puč, tačnije, to da pučisti imaju pravo da ne priznaju regularnu vlast a narod Luganske i Donjecke oblasti nema pravo da ne prizna vlast koja je došla silom?
Da li su Rusi trebali da sede skrštenih ruku i gledaju stradanje Rusa u Donbasu i pored svih pokušaja da se nađe mirno rešenje?
I da, da ne zaboravim, ruski predlog mera za bezbednosne garancije s jeseni 2021 koje su SAD odbile bez razmišljanja i još uvećali dostavu oružja Ukrajini.
Šta je posle svega preostalo Rusiji?

Odgovor na temu

elitemadzone.org :: MadZone :: Rusija - raspada li se ili ne?

Strane: << < .. 26 27 28 29 30 31

[ Pregleda: 89982 | Odgovora: 613 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.