Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Potreban motor za stari frižider

elitemadzone.org :: TechZone :: Bela tehnika :: Potreban motor za stari frižider

[ Pregleda: 264 | Odgovora: 5 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

atikus

Član broj: 342279
*.adsl.eunet.rs.

+10 Profil

icon Potreban motor za stari frižider05.10.2026. u 21:18 - pre 3 dana i 10h
Prastarom Ignis fržideru koji je fino radio zadnjih 40 godina je otišao motor.

Pokušavam da ne odustanem od njega i da mu pronađem zamenski motor, ali bih verovatno morao i da menjam rashladno sredstvo u sistemu.

Da li bi neko mogao da mi da internet referencu za motor koji bi mogao da dođe u obzir prema slikama na kojima su sam motor i specifikacije frižidera?

Hvala unapred.

Prikačeni fajlovi

Odgovor na temu

optimizator

Član broj: 287252

+545 Profil

icon Re: Potreban motor za stari frižider06.10.2026. u 12:00 - pre 2 dana i 19h
A u međuvremenu obiđi skupljače sekundarnih sirovina, može se lako desiti da nađeš ispravan originalni motor.

Odgovor na temu

test1234
Branislav B. Rakic

Član broj: 146636
*.gprswap.mts.telekom.rs.

+384 Profil

icon Re: Potreban motor za stari frižider06.10.2026. u 12:42 - pre 2 dana i 18h
Je si siguran da ti je crko taj kompresor. Ti Tecumseh kompresori su večiti. Retko baš retko crkavaju.

Odgovor na temu

zeoN_Rider
Beograd 🇷🇸 Srbija

zeoN_Rider
Član broj: 167413

+536 Profil

icon Re: Potreban motor za stari frižider06.10.2026. u 13:00 - pre 2 dana i 18h
Citat:
atikus ali bih verovatno morao i da menjam rashladno sredstvo u sistemu.

Ne verovatno nego sigurno!

Punjenje rashladnim gasom + novi kompresor, mislim da se ta rabota ne isplati ako je uopšte mandrkn'o postojeći kompresor?
10 - 55

Odgovor na temu

mjanjic
Šikagou

Član broj: 187539

+804 Profil

icon Re: Potreban motor za stari frižider07.10.2026. u 12:08 - pre 1 dan i 19h
Pre 7-8 godina smo na starom Obod(in) zamrzivaču promenili kompresor, verovatno zaribao jer ga je tata premeštao u drugu prostoriju sam i moguće da ga je odmah uključio, a navodno treba da se sačeka da se ulje lepo vrati u kompresor pošto je u istom sistemu u kome je i rashladni gas/freon.

Tada je zamena bila 100 evra, sada je možda čak i više, tako da se definitivno ne isplati, bolje je kupiti polovan ispravan ili čak nov na koji se ima garancija. Ono što je najgore u slučaju pomenutog zamrzivača, stoji u nekoj pomoćnoj prostoriji i ne koristi se, tako da je praktično bačen novac.
Blessed are those who can laugh at themselves, for they shall never cease to be amused.

Odgovor na temu

atikus

Član broj: 342279
*.adsl.eunet.rs.

+10 Profil

icon Re: Potreban motor za stari frižider08.10.2026. u 16:13 - pre 15h 25min
Narode, izvinjenje što tek sad odgovaram.

Nisam dugo bio na forumu a nisam registrovao obaveštenja o vašim odgovorima.

Hvala puno na odgovorima i interesovanju pa da krenem redom.

@optimizator

Mogu da probam da potražim to po otpadima ali su mi opcije za to ograničene tu odakle sam.

@test1234

Dobro pitanje. Nisam siguran. Frižider je radio na nekoj skromnoj temperaturi jer je samo čuvao zimnicu i onda prestao da hladi.

Palo nam je na pamet da je iscureo gas te smo pozvali majstora i to jedinog kojeg smo našli i ko je bio voljan da dođe. On je dopunio frižider originalnim gasom (ako mu je verovati) i posle toga frižider i dalje nije hladio. Zaključak majstora je bio da je crkao motor i to je ono što ja prenosim.
Posle toga je krenula potraga za motorom, ali niko nije odgovarao na email upite sa slikama i opisom, pozive, nijednog drugog majstora ne zanima, i tako sam izgubio nade da ću da ga sredim.

Žena traži da ga izbacim, meni ga je žao. Da li je to nenormalno ne znam, ali mi je teško da bacam stare stvari koje su verno služile, s tim što mi neka intuicija govori da mu ipak ima popravke i da ne odustanem još uvek.

Tako mi je i palo na pamet da mu poslednju šansu za oporavak potražim ovde gde uvek ima stručnih entuzijasta i ljudi voljbih da se zainteresuju.

@zeoN_Rider

To više ni ja nisam siguran što se gasa tiče, jer me je uopšte začudilo da CCl2F2 koji je odavno izbačen iz upotrebe zbog ugrožavanja ozona postoji i dalje kao opcija za dopunu jer sam pitao majstora izričito da li ga ima.

Šta znam, kalkulacija je da nov odnosno polovan ispravan kompresor plus dopuna gasa ne bi trebalo da koštaju više od 100 eura ili malo preko toga, a to mislim da ima rezona da se plati ako je u pitanju ovakva "vintage" stvar, koja ima i malo sentimentalnu vrednost. Ne vidim da u ponudi postoje novi frižideri iste zapremine za ispod 250 eura.

Doduše ja tako rezonujem, verovatno većina nema takvo mišljenje.

@mjanjic

Odgovor se svodi na prethodno rečeno.

Odgovor na temu

elitemadzone.org :: TechZone :: Bela tehnika :: Potreban motor za stari frižider

[ Pregleda: 264 | Odgovora: 5 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.