Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Latinica i dalje ide napred ..

elitemadzone.org :: MadZone :: Latinica i dalje ide napred ..

Strane: << < .. 9 10 11 12 13 14

[ Pregleda: 20867 | Odgovora: 268 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

B3R1
Berislav Todorovic
NL

B3R1
Član broj: 224915
Poruke: 794



+630 Profil

icon Re: Latinica i dalje ide napred ..26.12.2022. u 12:42 - pre 15 meseci
Citat:
BrutalCoin:
Što bi PING rekao "kuj bre" taj čika na marki što vredi 10 dinara poštanskijeh?.
A onaj od 15 dinara?
Čak ima i za 25 dinara.
Kraljevstvo/kraljevina kako ko ali na svakoj marki latinica.
U to vreme je Tito (i "zle" komunjare) gledao slobodu kroz rešetke.
Znači Tito (i "zle" komunjare) još u vreme kralja je iz zatvora "diktirao" nametanje latinice!!!

Dobro, i sta je poenta? Znamo svi da je taj kralj na tim markicama stvorio tu Šugoslaviju, koja nam je kasnije svima dosla glave ... i da je to nametanje jugoslovenstva kao ideje pocelo s njim. A sastavni deo toga je bilo i mesanje cirilice i latinice. Vec sam na ovoj temi pomenuo zeleznicke stanice iz tog perioda, gde su na celoj teritoriji Kraljevine SHS (kasnije Kraljevine Jugoslavije) natpisi bili na oba pisma. Ja recimo pamtim i stanice u Gorskom kotaru kroz koje je prolazio voz Beograd-Rijeka - Delnice, Fuzine, na kraju Rijeka ... i gle cuda, na svim tim stanicama su bili latinicni, ali i cirilicni natpisi! Bas kao sto je pisalo i "Uzice" na oba pisma u Srbiji. To se nekada zvalo unijacenje, jugoslovenstvo, kasnije bratstvo i jedinstvo, danas na zapadu politicka korektnost, a u najnovije vreme vokizam (woke) ... sto je sve isto sr***, ali razlicito pakovanje. Sustina je ista.

Medjutim, kao sto je @ademare vec rekao, u samoj Srbiji je cak sve do negde 1963. bilo mnogo vise ulicnih tabli, firmi na radnjama, kao i knjiga odstampanih cirilicom nego latinicom. I vec sam ranije pomenuo da imam neka izdanja iz perioda 1920-1940, stampana u Beogradu latinicom, ali to su mozda 2-3 knjige i to knjige nekih manjih izdavaca. Ali isto tako imam sigurno 200-300 iz istog perioda - izdanja 3 najveca izdavaca tog doba (Narodno delo, Cvijanovic, Geca Kon) stampana samo i iskljucivo cirilicom!

Ali ima tu i neceg drugog. Komunisti su se ustolicili 1945, dok - kao sto rekoh - sve do 1963. latinica nije bila tolikok rasirena u Beogradu. Pre bih rekao da je sve to bilo pre stvar lenjosti, nemarnosti i navike nego nekog nametanja i zabrane. Pa niko Srbima u to vreme nije branio da koriste cirilicu. Bas naprotiv ... Evo, Prosvetina Enciklopedija, stampana 1960. i neke, je bila stampana cirilicom, edicija Prosvetinih Velikih romana isto tako ... pa na kraju, svi moji udzbednici iz osnovne skole (osim onih iz stranih jezika), stampani u vreme komunizma, su bili stampani cirilicom, korice tih knjiga su mi jos uvek u nekom maglovitom secanju ... i dobro pamtim Geografiju i Biologiju - obe knjige su imala cirilicna slova G na kojima smo drugar iz klupe i ja na koricama i naslovnoj strani crtali obesene coveculjke - poznata igra "vešala" (ko ne zna sta je to, neka pita tatu). Toliko o tim "zlim" komunistima koji su proganjali cirilicu.
Citat:
Ali "zle" komunjare jesu nešto uradili. Stavili su Nikolu Teslu na SFRJ banknotu.

Eh, da su samo oni ... tu je prica jos bizarnija.

Na novcanici od 500 novih dinara bila je zapravo prikazana Teslina skulptura, koju je inace uradio Hrvat! To ste verovatno zaboravili. Bio je i potpis njegov potpis na novcanici - Krsinic. Ta skulptura je inace izlivena u 3 primerka - jedan je otisao u Gospic, drugi na Nijagaru, treci - zna se - u centar Beograda. Uprkos tome sto je Krsinic zavrsio Sveuciliste, a ne Unezveritet, nijedan primerak Tesle nije postavljen u Zagrebu, vec u Beogradu. A uzgred, i Rosandic i Mestrovic su vise gotivili Beograd, nego Zagreb. Sad, ko je tu lud?

Uzgred, tih 500 dinara moji roditelji, ali i svi prodavci po radnjama iz tog doba su citali kako 50,000 ... onog crvenog konja od 100 dinara su citali 10,000. Sta reci, Srbija je uvek bila zemlja cuda - vidis 1, citas 100, pamtis 10000 ... :-))) Uvek jedno mislis, drugo govoris, trece radis ...
 
Odgovor na temu

ademare

Član broj: 151475
Poruke: 8064



+1747 Profil

icon Re: Latinica i dalje ide napred ..26.12.2022. u 13:13 - pre 15 meseci
Jedina drzava na svetu gde je Kilo hleba 500 grama ?


Napisao sam u jednom postu da cu napisati jednostavno resenje za problem Dominacije Latinice !

Ovo sto su pisali cak i oni " hipersvesni " , mnogo svesniji od nas obicnih ljudi , eto ucili smo i jedno i drugo , ali meni se vise svidja ... i slicne Umobolije !!

U ozbiljnim drzavama , kakva Srbija Ocigledno Nije , NEMA ovo mi se vise svidja !! Idi u Nemacku ili Italiju ili Hrvatsku pa kazi meni se vise svidja Cirilica ? A sta ne moze ? Samo u Srbistanu moze ?

Nego postoje pravila i postupci i dok jedna generacija zavrsi osnovnu - srednju skolu , Komunisti Uvedu Novi Izmisljeni jezik ?! A da ne moze da se ogranici upotreba tamo neke Uvezene Latinice ?


Resenje je naravno vrlo jednostavno !!


Izbacivanje iz Skolskog programa Ucenja Latinice kao dela Srpskog jezika , jer ona to Nije !

Znaci ne bi se u 2. razredu ucila Latinica pod " srpskim " jezikom .


Latinica bi se ucila u okviru stranog jezika !! I samo tamo ! NA primer ko u osnovnoj skoli uci Engleski , on bi ucio u okviru tog predmeta Latinicu , ko uci Nemacki u okviru tog predmeta itd .

Dok jedna generacija zavrsi osnovnu - srednju skolu , Latinica uvozna bi bila daleka i strana kakva i treba da bude !!

Zakon o Sluzbenoj upotrebi Cirilice postoji ,i tu se nista ne bi menjalo . Naravno pripadnici nacionalnih manjina bi kao i do sada imali nastavu na maternjem jeziku i tu se takodje ne bi nista menjalo sa Latinicom !

Sam zakon bi bio dopunjen odredbama o Javnoj upotrebi Cirilice ! Koji bi propisao da u Javnoj upotrebi , ne samo u Sluzbenoj , koja obuhvata tzv. " drzavne organe " i njihove poslove , vec javna upotreba od Natpisa na proizvodima preko firmi na ulicama , knjigama , casopisima itd . koriscenje jedinog pisma Cirilice !

Kao kod toliko Spominjanih Bugara na primer ! Nije bas tamo sve Lose i glupo kao u Vicevima !!


Jedino bi odredjen broj svetskih stranih Brendova mogao da koristi svoje Latinicne nazive , kao na primer Coca Cola , Pepsi itd, ali uz novcanu visoku Nadoknadu i morali bi biti posebno registrovani !!!


Vremenom kada "uvozna srpska latinica " izadje iz mode , niko vise nece ni pomisljati na " ovo mi se vise svidja " jer je In
 
Odgovor na temu

kosmopolita
Balkan

Član broj: 257864
Poruke: 123



+20 Profil

icon Re: Latinica i dalje ide napred ..26.12.2022. u 13:54 - pre 15 meseci
Pošto postoje novosrbijanci trebalo bi da postoje i starosrbijnci.
Da se proglase za nov narod i da imaju samo ćirilicu kao pismo.

 
Odgovor na temu

Java Beograd
Novi Beograd

Član broj: 11890
Poruke: 9446
*.static.isp.telekom.rs.



+10242 Profil

icon Re: Latinica i dalje ide napred ..26.12.2022. u 14:04 - pre 15 meseci
Citat:
B3R1:Uzgred, tih 500 dinara moji roditelji, ali i svi prodavci po radnjama iz tog doba su citali kako 50,000 ... onog crvenog konja od 100 dinara su citali 10,000. Sta reci, Srbija je uvek bila zemlja cuda - vidis 1, citas 100, pamtis 10000 ... )) Uvek jedno mislis, drugo govoris, trece radis ...


Bila je denominacija dinara 1965. Malo nesrećno, za dve nule.
Brojanje "starih" dinara ("hiljadarka" za 10 din) se održalo sve do inflatornih kretanja devedesetih.

OTPOR blokadi ulica, OTPOR blokiranom Beogradu, OTPOR blokiranoj Srbiji
 
Odgovor na temu

B3R1
Berislav Todorovic
NL

B3R1
Član broj: 224915
Poruke: 794



+630 Profil

icon Re: Latinica i dalje ide napred ..26.12.2022. u 15:32 - pre 15 meseci
Citat:
ademare:U ozbiljnim drzavama , kakva Srbija Ocigledno Nije , NEMA ovo mi se vise svidja !! Idi u Nemacku ili Italiju ili Hrvatsku pa kazi meni se vise svidja Cirilica ? A sta ne moze ? Samo u Srbistanu moze ?

Problem je u tome sto oni nisu imali Ljudevita Gaja da bi njihov jezik mogao da se pise cirilicom. A nisu bili ni na vetrometini istoka i zapada, kao mi. Ali ima i drugih primera. Moldavci su punih 70 godina trpeli da im Rusi njihov maternji, rumunski jezik, nazivaju "moldavskim" i da ih teraju da rumunske reci pisu cirilicom. Imam kolegu Moldavca, pricao mi ... tragikomedija svakog naroda koji je na vetrometini istoka i zapada.
Citat:
Izbacivanje iz Skolskog programa Ucenja Latinice kao dela Srpskog jezika , jer ona to Nije !

Ja ne bih izbacio nista, ali bih propisao deci da u skoli obavezno moraju da pisu ... odnosno kucaju cirilicom ... posto se, kao sto rekoh na jednoj drugoj temi, pisanje rukom sve vise izbacuje, tako da ocekujem da vasi unuci verovatno vise nece ni znati sta su to olovke i sveske. Ovde mislim na sve predmete gde se koristi srpski jezik i pismo (izuzimajuci nastavu stranih jezika, kao i matematike, fizike, hemije itd. gde se koriste latinicni simboli). Istina, morace da lome levi shift i levi alt neprestano, ali jbg ... kao sto Amerima smetaju rucni menjaci i evropske aute zovu "car with a stick", a drugi su voznju ucili na Zastavi, Trabantu i Moskvicu pa su im rucni menjaci kao dobar dan, tako je i ovo. Stvar navike. Deci je lako da usvoje nove navike ... starijima teze, ali stariji su nebitni. Uostalom, sta mislite kako je Izraelcima i Arapima? Njima je ekran totalno organizovan zdesna nalevo, takav im je i jezik i pismo ... a kada njihov programer treba da chuka neki kod, on mora da pise sleva na desno. U Tel Avivu u svakoj kancelariji imaju ovakve tastature, pa se niko ne buni:



Ali da, sve to zahteva korenite promene na mnogo nivoa, slozicemo se s tim ... a Srbija nema taj kapacitet, tako da uzalud prica.
Citat:
Naravno pripadnici nacionalnih manjina bi kao i do sada imali nastavu na maternjem jeziku i tu se takodje ne bi nista menjalo sa Latinicom !

Tu se verovatno podrazumevaju i Hrvati i Bosnjaci. Doduse, kod Bosnjaka bismo morali da ustanovimo iz kog kraja Bosne su dosli, jer se Bosna sastoji iz Izet-Bosne i Dodik-Bosne, 2-u-1 drzava. Ili 3-u-1, ali ona treca strana se stopila s ovom drugom u Federaciju, kao u Star Treku. A tu su onda i Crnogorci, koji valjda isto pisu latinicom i po tom istom zakonu imaju pravo da kao nacionalna manjina imaju nastavu na crnogorskom jeziku? Ili su oni vecina, a Srbi manjina? :-))) Joj, pa ovo postaje smesno!
Citat:
Sam zakon bi bio dopunjen odredbama o Javnoj upotrebi Cirilice ! Koji bi propisao da u Javnoj upotrebi , ne samo u Sluzbenoj , koja obuhvata tzv. " drzavne organe " i njihove poslove , vec javna upotreba od Natpisa na proizvodima preko firmi na ulicama , knjigama , casopisima itd . koriscenje jedinog pisma Cirilice !

Koliko se ja secam onog zakona o cirilici, tako nesto vec pise tamo. A i da ne pise, lako se moze dodati. Papir trpi sve, ali dzaba papir kada nema koga da to sprovede. Uostalom, ima Srbija mnogo slicnih, takodje lepih papirica, na kojima pise svasta nesto, pa opet nema nikoga da to sprovede u delo.
 
Odgovor na temu

pisac

Član broj: 13046
Poruke: 4578



+3341 Profil

icon Re: Latinica i dalje ide napred ..27.12.2022. u 14:14 - pre 15 meseci
Citat:
ademare:Resenje je naravno vrlo jednostavno !!
Izbacivanje iz Skolskog programa Ucenja Latinice kao dela Srpskog jezika , jer ona to Nije !
Znaci ne bi se u 2. razredu ucila Latinica pod " srpskim " jezikom .
Latinica bi se ucila u okviru stranog jezika !! I samo tamo ! NA primer ko u osnovnoj skoli uci Engleski , on bi ucio u okviru tog predmeta Latinicu , ko uci Nemacki u okviru tog predmeta itd .

Dok jedna generacija zavrsi osnovnu - srednju skolu , Latinica uvozna bi bila daleka i strana kakva i treba da bude !!


Mislim da nisi svestan realnosti. Ali ozbiljno.
Sem toga, ne vidim što ti uopšte smetaju te vetrenjače, koji će ti to qrc u životu?

Vukova ćirilica isto nije srpsko pismo. Prema tome... Svi u bugarske škole da naučite pravo realno srpsko pismo. Ako misliš da se zezam ili podjebavam, ne, sasvim sam ozbiljan.

Ti živiš u jednom zamrznutoom trenutku vremena koji ti je usađen u mozak, i ne možeš da vidiš ni napred ni nazad. Ti si zarobljen u svojoj svesti.

A reći da će latinica igde u svetu postati daleka i strana, može samo neko ko nije svestan realnosti. U budućnosti ne da nećeš imati srpski jezik pisan ćirilicom, nego nećeš imati uošte ni srpski jezik. Gledaj i slušaj ove moderne IT budale kao i sve klince koji provode 4-5 sati dnevno na mobitelu... to sve spika serbian a ne govori srpski. Ljudi zaista pričaju engleski potpuno spontano, govore da su misovali termin (misovao = propustio), poruke su sinovane, zapošljavaju se u ejč-aru umesto kadrovskom, srpski jezik (zapravo srpskohrvatski) je gotov i u Srbiji i u Hrvatskoj.

Što si veći nacionalista, sve manje imaš išta od svoje nacije. Gazi te upravo onaj koji ti je usadio taj bezvezni nacionalizam u glavu.
 
Odgovor na temu

ademare

Član broj: 151475
Poruke: 8064



+1747 Profil

icon Re: Latinica i dalje ide napred ..27.12.2022. u 20:02 - pre 15 meseci
Tebi su oni Trandze o kojima stalno pises, " popili " i to malo mozga sto si imao !!

Oni jer su to muskarci koji te pale !


Ej koji nermalan covek , koji je navodno " strejt " prati na TIK-TOK-u nekog tamo Muskarca sa Sisama i javlja na forumu da je on trenutno u Beogradu ??

I koliko naplacuje po satu ? Jesi li bio kod njega ??


Pricas o Svojoj Hiper svesti , a nisi ni svestan da si Gej !?


O Bugarima nekom drugom prilikom. Pogledaj film ako nisi do sada , da ga ne kacim opet " Bugari plivaju za casni krst ".

Mozda ti se uz njega vrati trunka razuma ??
 
Odgovor na temu

pisac

Član broj: 13046
Poruke: 4578



+3341 Profil

icon Re: Latinica i dalje ide napred ..28.12.2022. u 00:04 - pre 15 meseci
To dečko nije Tiktok nego Tinder, a trandže se proglašavaju kao žensko pa mi iskaču kao i sve druge ženske. To je to moderno vreme u kojem možeš dobiti dokumenta da si žensko iako ti qrc visi među nogama. Demokratija. Uči se u školama od skoro.

Što se Bugara i časnog krsta tiče, dečko, to isto imaš u okolini Leskovca a i na drugim mestima u južnoj "Srbiji". Ista je to sorta. A ti se vrati na moja ranija pisanija pa vidi zašto.

I ne znam da li s primetio da nisi odgvoro na moj post nego si krenuo đonom u moju ličnost. To je zato što ti zapravo ne možeš odgovoriti ništa na onaj post jer je tu sve apsolutno tačno. Sateran si u logički ćošak pa činiš iracionalne poteze.
 
Odgovor na temu

bogomoje

Član broj: 347204
Poruke: 2



+1 Profil

icon Re: Latinica i dalje ide napred ..30.12.2022. u 15:26 - pre 15 meseci
Citat:
pisac
nego si krenuo đonom u moju ličnost. T.

Ti imaš ličnost. Teško
 
Odgovor na temu

elitemadzone.org :: MadZone :: Latinica i dalje ide napred ..

Strane: << < .. 9 10 11 12 13 14

[ Pregleda: 20867 | Odgovora: 268 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.