Citat:
STELLANOVA
Koliko se secam povd za raskol je bio taj sto nisu mogli da ce dogovore ko ce sedeti na celu stola za kojim su sedeli... Ispravite me ako gresim...
Hmmmm ako me pamcenje dobro sluzi povod je bila apsolutna netrpeljivost izmedju tadasnjeg pape Lava IX i vizantijskog patrijarha Mihaila Cerularijusa (1043-58) koji su se medjusobno ekskomunicirali i anatemisali posle dosta incidenata i nepriznavanja autoriteta papstva nad kompletnim zapadnim zemljama od strane Konstantinopolja. Negde je bio opisan i tacan momenat kad se to desilo kao i sam dodadjaj koji je direktan povod, vrlo je moguce da je u pitanju ta banalnost :)
Iako je ekskomunikacija bila licna (izmedju ove dvojice) posle nekog vremena je ona postala trajni rascep izmedju crkvi.
Osim toga, rascep je dugo bio aktivan, i pre toga je bilo par manjih rascepa i gomila incidenata - a i cela stvar je bila politicki motivisana i podgrevana od relevantnih svetovnih vladara ;)
Interesantno je primetiti da:
Citat:
At first the Slav Churches (Russia, Serbia, Bulgaria, etc.) saw no reason why they should break communion with the West because a patriarch of Constantinople was angry with a pope. But the habit of looking to the capital of the empire eventually affected them too. They used the Byzantine Rite, were Easterns; so they settled on the Eastern side. Caerularius had managed cleverly to represent his cause as that of the East; it seemed (most unjustifiably) that it was a question of Byzantines versus Latins.
U samom pocetku, Bugarska, Srbija i Rusija tj. njihove crkve uopste nisu shvatale taj licni rascep izmedju gore pomenute dvojice kao rascep izmedju njihovih crkvi - tj. neko vreme to uopste nije njih pogadjalo :)
:-)
Vise detalja:
http://en.wikipedia.org/wiki/East-West_Schism