Srodne teme
27.02.2003. Script problem
05.05.2003. rh8 screensaver
18.08.2004. časopis ja.buka
20.11.2003. Jabuka odlepila!!!
01.11.2005. string ubaciti u niz
27.03.2008. tv gorenje (sasija k11)
Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Zasto jabuka, kad se oljusti, potamni?

elitemadzone.org :: MadZone :: Zasto jabuka, kad se oljusti, potamni?

[ Pregleda: 5412 | Odgovora: 10 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

H@usto®
Filip Rajic
Human mind

Član broj: 41323
Poruke: 728
*.207.eunet.yu.

Sajt: www.filipinac.co.sr


Profil

icon Zasto jabuka, kad se oljusti, potamni?23.09.2005. u 01:19 - pre 225 meseci
Znate ono, postane braon. Ja sam mislio da je zbog C vitamina, ali mislim da nije tako, pa recite sta vi mislite. Kom sastojku smeta prisustvo vazduha?

Moja 500-ta poruka

Ma gde ti ja znam da se potpisujem preko tastature!! D'OH!!
 
Odgovor na temu

markolazarevic
Gornji Milanovac

Član broj: 35574
Poruke: 943
*.absolutok.net.



+5 Profil

icon Re: Zasto jabuka, kad se oljusti, potamni?23.09.2005. u 01:27 - pre 225 meseci
Jeste da je OT, ali zbog toga ja ni ne jedem jabuke.
 
Odgovor na temu

Fuzz
Bojan Vukovic
Novi Sad

Član broj: 8631
Poruke: 3866
81.94.12.*



+9 Profil

icon Re: Zasto jabuka, kad se oljusti, potamni?23.09.2005. u 01:48 - pre 225 meseci
Pa glup razlog da ne jedes jabuku. Jedi je neoljustenu.
anti-heroin spree
 
Odgovor na temu

komentator
Srbija

Član broj: 59147
Poruke: 105
*.vdial.verat.net.



Profil

icon Re: Zasto jabuka, kad se oljusti, potamni?23.09.2005. u 02:08 - pre 225 meseci
hahaha

nikom ne smeta vazduh, razmisli malo, mozda dodje do neke reakcije sa O2...
gvozdje koje je u jabuci 'zardja'
 
Odgovor na temu

Kosta ******um Rex Persia
tre
Ofenbach am Main

Član broj: 44544
Poruke: 2312
*.smin.sezampro.yu.



+4 Profil

icon Re: Zasto jabuka, kad se oljusti, potamni?23.09.2005. u 02:12 - pre 225 meseci
a dejstvo bakterija iz vazduha,to ste zaboravili.Potamni kad se oljušti i breskva.
Live long and prosper.
Permission to come aboard,captain.Permition granted.
 
Odgovor na temu

djordje
Novi Sad

Član broj: 3704
Poruke: 1725
*.vdial.verat.net.



+3 Profil

icon Re: Zasto jabuka, kad se oljusti, potamni?23.09.2005. u 02:26 - pre 225 meseci
Nisam siguran za bakterije. Glasam za oksidaciju gvozdja
 
Odgovor na temu

Shadowed
Vojvodina

Član broj: 649
Poruke: 12846



+4783 Profil

icon Re: Zasto jabuka, kad se oljusti, potamni?23.09.2005. u 05:59 - pre 225 meseci
Jeste oksidacija koja je valjda ubrzana nekim katalizatorom kojeg u jabuci ima.
Naravno, i uticaj bakterija je veci na oljustenu jabuku nego na neoljustenu ali je to ipak nebitno (osim ako je ne ostavis 3-4 dana).
 
Odgovor na temu

ctrl alt del
BG

Član broj: 48501
Poruke: 534
*.rcub.bg.ac.yu.



+183 Profil

icon Re: Zasto jabuka, kad se oljusti, potamni?23.09.2005. u 09:17 - pre 225 meseci
Citat:
H@usto®: Ja sam mislio da je zbog C vitamina, ali mislim da nije tako, pa recite sta vi mislite.

C vitamin kao antioksidans baš sprečava da voće ili povrće potamni. Probajte da presečete jabuku, krompir ili sl i da jedan deo poprskate limunovim sokom, a drugi ne. Videćete razliku već posle par minuta.
Ne znam šta tu tačno oksiduje i menja boju, ali to sigurno nema nikakve veze sa bakterijama...
 
Odgovor na temu

H@usto®
Filip Rajic
Human mind

Član broj: 41323
Poruke: 728
*.80.eunet.yu.

Sajt: www.filipinac.co.sr


Profil

icon Re: Zasto jabuka, kad se oljusti, potamni?23.09.2005. u 15:54 - pre 225 meseci
Onda bi svako voce trebalo da potamni. Potamne i kruske, banane, tikvice,... ali ne i narandza, breskva, kajsija, limun,...
Tako da i ja mislim da nisu bakterije u pitanju, vec neki sastojak u odredjenim vrstama, ali opet me zanima bas sta.

Moja 500-ta poruka

Ma gde ti ja znam da se potpisujem preko tastature!! D'OH!!
 
Odgovor na temu

Mister_rap
SE at Viacom

Član broj: 8822
Poruke: 2540
*.crnagora.net.

Jabber: mister_rap@jabber.com


+21 Profil

icon Re: Zasto jabuka, kad se oljusti, potamni?23.09.2005. u 16:44 - pre 225 meseci
Hm zanimljivo. Neznam zasto tamni ali recimo oljusten krompir kad stoji u vodi ne tamni, bas cu danas da probam i sa jabukom :)
Citat:
markolazarevic: Jeste da je OT, ali zbog toga ja ni ne jedem jabuke.

Jabuka je jedna od najzdravijih vocki. Ja jedem jabuke svaki dan :). "Jabuka na dan za miran san."
 
Odgovor na temu

gorcilo

Član broj: 46707
Poruke: 266
*.yu1.net.



+1 Profil

icon Re: Zasto jabuka, kad se oljusti, potamni?23.09.2005. u 23:13 - pre 225 meseci
Do tamnjenja ploda jabuke dolazi dejstvom enzima polifenoloksidaze koji deluje na fenolna jedinjenja tako sto ih oksiduje u hinon .Nagomilavanjem i polimerizacijom hinona pojavljuje se najpre svetlo-zuta,zatim svetlo-mrka a kasnije tamno-mrka boja.A da bi se izbeglo tamnjenje ploda moze se dodati antioksidans najcesce u konkretnom slucaju askorbinska kiselina.
 
Odgovor na temu

elitemadzone.org :: MadZone :: Zasto jabuka, kad se oljusti, potamni?

[ Pregleda: 5412 | Odgovora: 10 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Srodne teme
27.02.2003. Script problem
05.05.2003. rh8 screensaver
18.08.2004. časopis ja.buka
20.11.2003. Jabuka odlepila!!!
01.11.2005. string ubaciti u niz
27.03.2008. tv gorenje (sasija k11)
Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.