Sad cu malo da odem u offtopic jer nije engleski nego nemacki, ali je svakako zanimljivo:
Dakle, nemacki jezik je relativno lak. Za onog ko zna latinski, i naviknutog na padeze, nemacki jezik ne predstavlja neku teskocu... To je ono sto profesori nemackog kazu na prvom casu.... A onda pocinju sa der, die, das, den itd, govoreci da je sve dalje u stvari logicno. Znaci lako.
To cemo zato na sledecem primeru i dokazati. Kao prvo, potrebna nam je doticna Knjiga na nemackom jeziku. Radi se o prelepoj knjizi u skupom platnenom povezu, izdatoj u Dortmundu, koja govori o obicajima u plemenu Hotentota (
auf Deutsch: Hottentotten).
Knjiga kaze kako kengure (
Beutelraten) hvataju i zatvaraju u kaveze (
Kotter), koje zatim prekrivaju tkaninom (
Lattengitter) da bi ih zastitili od nevremena. Na nemackom se ti kavezi zovu: Kavezi prekriveni tkaninom (ili
Lattengitterkotter), a kada su u njima i kenguri, to su onda
Lattengitterkotterbeutelraten. Jednog dana su Hotentoti uhvatili ubicu (
Attentater), optuzenog da je ubio majku (
Mutter), takode iz plemena Hotentota (dakle
Hottentottermutter), majku priglupog i mucavog deteta (
Stottertrottel). Ta se majka na nemackom dakle zove
Hottentottenstottertrottelmutter, a njen ubica, naravno,
Hottentottenstottertrottelmutterattentater. Privedenog su zatim privremeno zatvorili u kavez za kengure (
Beutelratenlattengitterkotter), iz koga je on ubrzo zatim pobegao. Svi su se odmah dali u potragu za njim, kada je jedan Hotentotski ratnik pobedonosno uzviknuo:
- Uhvatio sam ubicu (
Attentater) !!!
- Sta? Koga? , upita ga poglavica.
- Pa,
Lattengitterkotterbeutelratenattentater !!! uzvrati ovaj.
- Kako ? Ubicu iz kaveza za kengure prekrivenog tkaninom ??? upita poglavica.
- Da, to je
Hottentottenstottertrottelmutterattentater (Ubica majke priglupog i mucavog deteta), rece ratnik.
- Pa naravno, rece poglavica, samo trebao si odmah da mi kazes da je to u stvari
Hottentottenstottertrottelmutterlattengitterkotterbeutelratenattentater !!!
Vidite, nemacki jezik je izuzetno lak, samo se treba dovoljno zainteresovati.
Boze,
daj mi smirenost da prihvatim ono sto ne mogu da promenim,
hrabrosti da promenim ono sto mogu
i mudrosti da to dvoje razlikujem.