Ljudi, okanite se aditiva za motore. Dotrajali motor nista ne moze spasiti.
Ja sam na, moju nesrecu, kupio polovan Jugo od prijatelja. Tada je imao predjenih okruglo 120.000km. Za taj automobil sam pouzdano znao da su mu se u motor sipali aditivi, Liqui Moly, Castrol i Univerzalni Modifikator. Motor lepo radi, solidno vuce, malo dimi... i TRAS. Plavog dima na sve strane, ulje trosi koliko i benzina, kompresija nula i vrhunac svega je bio otkaz uljne pumpe.
Posle mesec dana sam sa bratom, koji je mehanicar, otvorio motor koji je unutra izgledao ovako: zidovi cilindara kao da su silom grebani, brazdi koliko hocete, spoljne ivice karika su bile kao da su ih misevi jeli, ventili skoro sagoreli a na kraju se ispostavilo da uljna pumpa nije u kvaru vec da je mrezica na njoj zacepljena opiljcima metala (pretpostavljam od teflona koji uglavnom koriste u aditivima) i masnocom nalik smoli. U isto vreme u radionicu stize jos jedan Jugo sa predjenih oko 150.000 ciji je vlasnik profesionalni vozac, jer trebaju da se zamene karike. Njegov motor i posle 150000 je u daleko boljem stanju od mog posle 120000 sa aditivima. Na karikama se jasno videlo da su se ravnomerno trosile, nikakvih prljavstina u cilindrima, savrseno podmazivanje, ventili kao novi, samo je trebalo malo da se presteluju.
U cemu je stos:
Svaka zamena ulja - ako proizvodjac kaze na 7000, on menja na 5000. Kada menja ulje, menja i filter ulja i svecice i strogo vodi racuna o temperaturi motora. Motor koji se redovno servisira, ne pregreva se i ne forsira non-stop ce trajajti daleko duze od onog koji se odrzava po srpskoj filozofiji: prokuvao - ko mu je** ma***, cekaj da se o`ladi pa vozi dalje; ulje na minimumu - ce dosipam litar: poceo da radi na tri cilindra, mora da zamenim svecice. A da ne pominjem koliko sam se nagledao onih koji su filter za vazduh menjali tek kada bude crn ko ugalj.
Drugim recima - REDOVNO ODRZAVANJE!!! Tu kulturu mi jos uvek nemamo, a te aditive sa zapada ce nam prodavati sve dok mi budemo skupljali evropski auto-otpad.

Re: Aditivi za motor
cuprija ILI most