Zivim u zgradi u kojoj je nulovana faza, znaci nema klasicnog uzemljenja vec uzemljenja dobijam kratkim spojem nule i pipka za uzemljenje u uticnici. Imam glavnu razvodnu tablu sa starim topljivim osiguracima i hteo bih da je zamenim sa automatskim osiguracima i postavim FID sklopku. Znam da je nemoguce da FID sklopku postavim bez klasicnog uzemljenja (faza, nula ,uzemljenje) pa me zanima da li mogu uzemljenje da uzmem sa gromobrana koji mi je odmah pored prozora i da koristim to kao efikasno uzemljenje u stanu?! Zanima me takodje ako to nije moguce kako se pravilno postavlja uzemljenje ( postupak postavljanja uzemljenja) ?
I zanima me razlika izmedju nulovanja i klasicnog uzemljenja sta je bolje i efikasnije?
Kao prvo nije ti nulovana faza vec uzemljenje.Kao drugo da se prebacis na gromobransku instalaciju teoretski je moguce,ali sta ces da radis u slucaju udara groma i sprovodjenja istog kroz instalaciju(zato se i rade razdvojeni sistemi uzemljivaca kucne instalacije i gromobranske instalacije).A kao trece FID -ova sklopka moze da radi i na nulovan sitem.Pozdrav
Hvala na odgovoru,
ja sam inace laik po nesto nabadam :) Da li mozes da mi kazes sta je potrebno i kako se pravilno postavlja uzemljenje i znas li na koji nacin moze da se poveze FID sklopka na nulovano uzemljenje
Hvala unapred
Pozdrav,
Nije ti potrebno nikakvo posebno uzemljenje da bi postavio FID sklopku na nulovan sistem, samo ces dovodnu nulu da pustis prvo kroz sklopku pa onda na sabirnicu, a naravno , moraces da odvojis nule i uzemljenja svih potrosaca, pa nule na jednu sabirnicu, a uzemljenja na drugu, mada pretpostavljam da je to vec tako uradjeno, ako bar jednu zicu pomesas, neces moci da ukljucis sklopku.
Radi se o stanu, lako cu za kucni savet nego me interesuje da mi neko objasni kako se pravilno postavlja uzemljenje, sta je sve potrebno , jednostavno postupak pravilan postavljanja uzemljenja dubina sirina rupe, sta se postavlja unutra na kolika odstojanja .... i td. zeleo bih da mi neko detaljno opise pravilan postupak postavljanja kvalitetnog uzemljenja ...
Sve zavisi od tvog slucaja.Kakva je struktura tla,kako je lakse izvesti stapasto ili trakasto.Nisi naveo ni gde si lociran,a vecina ne zna vracati u pasulj.Posavetuj se sa lokalnim elektricarom.jer on poznaje lokalne uslove tla!