Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Rent-a-car firma i kupovina vozila

elitemadzone.org :: AutoZone :: Rent-a-car firma i kupovina vozila

[ Pregleda: 1846 | Odgovora: 4 ]

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Stefano
Beograd

Stefano
Član broj: 13287
*.adsl-1.sezampro.yu.

Sajt: www.serbianmeteo.com

icon Rent-a-car firma i kupovina vozila08.03.2007. u 00:09

Interesuje me nekoliko stvari oko rent-a-car firme.
1. Posto su za nju automobili osnovna sredstva, da li se na njih placa carina i PDV?
2. Ako se automobili kupuju na leasing da li se tada na njih placa carina i PDV, s'obzirom da su oni tada formalno vlasnistvo lizing kuce?
3. Gde mogu naci obracun za operativni lizing, i sve sto se tice toga, posto mi se taj nacin finansiranja cini najpogodniji za rent-a-car firmu, s'obzirom da na taj nacin lako mozemo doci do novog auta, koristiti ga, i posle ga zameniti za noviji.
4. Da li je za operativni lizing potrebno ucesce, ili depozit za pravna lica?
Sta ce biti za 5 meseci vise niko ne sme ni da predvidi,ali ako dozivimo 6-ti mesec vi cete biti nas nezamenjiv covek
08.03.2007. u 00:09 

pctel
Beograd

Član broj: 13030
*.dynamic.sbb.co.yu.

Sajt: www.pcteldoo.co.yu

icon Re: Rent-a-car firma i kupovina vozila09.03.2007. u 00:51
Citat:
Stefano: 1. Posto su za nju automobili osnovna sredstva, da li se na njih placa carina i PDV?

Naravno. Odakle tebi ideja da se na bilo kakva osnovna sredstva ne placa carina i PDV?!
Citat:
2. Ako se automobili kupuju na leasing da li se tada na njih placa carina i PDV, s'obzirom da su oni tada formalno vlasnistvo lizing kuce?

Naravno. Onaj ko uvozi placa carinu i PDV, nebitno hoce li da se vozi, proda ili da na lizing. Korisnik lizinga placa PDV na iznos rate lizinga.

Boze,
daj mi smirenost da prihvatim ono sto ne mogu da promenim,
hrabrosti da promenim ono sto mogu
i mudrosti da to dvoje razlikujem.
09.03.2007. u 00:51 

lancia88
lancia88
Beograd

Moderator
Član broj: 10215
*.dynamic.sbb.co.yu.

icon Re: Rent-a-car firma i kupovina vozila09.03.2007. u 01:14
Pozdrav,

da, placa se ali se onda oslobadjas PDV-a ako je vozil za rent-a-car. Tu se drzava setila pa je napravila veliku razliku u taksi zvanoj Porez na upotrebu motornog vozila izmedju vozila registrovanih na pravno i na fizicko lice. U pojedinim kategorijama ona je i tri puta veca za pravna lica. Ne platis na mostu ali platis na cupriji, tako to ide.....carinu svakako placas bez mogucnosti povracaja ikakvog.

Svako vozilo koje se kupuje na lizing ima za sobom placene carinu i PDV, ono je pravno vlasnistvo lizing kuce i tu nema oslobadjanja od bilo cega. Dakle, samo kreditiranje bi nesto pomoglo.

Obracun za operativni lizing?
Ovo je osobeno za svaku lizing-kucu ponaosob, barem za one sa kojima sam ja saradjivao. Informacije neces dobiti dok ne odes u neku od njih (a i tada Ti verovatno nece biti bas jasne ali hajd' sad, da ne cepidlacim). Tako je i sa ucescem i depozitom, tako i sa prijavljenim i neprijavljenim prihodima gde se cak i "na rec" procenjuje kreditna sposobnost korisnika lizinga. E tu sam se tek svacega nagledao, sve do specijalizovanih firmi koje "usluzno" oduzimaju ta vozila od ne-platisa. Mahom ruzne stvari.
09.03.2007. u 01:14 

elitemadzone.org :: AutoZone :: Rent-a-car firma i kupovina vozila

[ Pregleda: 1846 | Odgovora: 4 ]

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.