pekao sam dosta puta skoro od svog voća koje vredi, kajsija je nezgodna dok vri u buretu (ako imaš uslova bure postavi u podrum), jer treba tačno videti dan kada padne "kolač" ono gore i odmah peći, naravno svakodnevno mešati više puta, inače ako ostane a spoljna temperatura bude visoka, ništa od rakije, etanol sam ispari.
od oko 120l komine se dobija od 6-11l rakije za piće, što zavisi od svih faktora od kvaliteta kajsije, (da li su sve odjednom ubačene na vrenje ili dodavane kako opadaju što se ne preporučuje), količine dodatog šećera, (ako praviš za sebe, i voliš da uživaš u mirisu i ukusu nikako preko 4%, najbolje je i ne dodavati, ali mora se bar malo znači od 2-4%, takođe šećer treba rastopiti i ukuvati u vodi pa tek onda dodati kada se prohladi), kazan mora biti ispravan, dobro hlađenje u kondezatoru (gore vruće, sredina mlaka, dno hladno), vatra ili plin iz početka može i jače do momenta pred ključanje, još jedan savet, veliku pažnju posvetiti čistoći kazana i cevi i td.
takođe i pri pečenju, nije loše sa kominom ubaciti u kazan i 3-4 kašike svinjske masti, da se poveća nephodan ukupni pristisak isparavanja, tj onemogući burno prvo ključanje.
evo jedan link hrvatskog sajta za vinogradare i voćare pa ima i tamo nešto lepo napisano za pečenje šljivovice, isti postupak ide i za kajsiju,
link je mape weba, a ti potraži pod tačkom 11.2 jaka alkoholna pića.
http://www.vinogradarstvo.com/index.php?s=153
pozdrav i javi kada ispečeš miriše li soba kada otvoriš flašu.
[Ovu poruku je menjao Mbit dana 03.07.2007. u 12:40 GMT+1]