pre 14 meseci prodali smo kucu u crnoj gori. malo pre toga crna gora je izglasala samostalnost pa su stranci navalili ko muve na ...... prodali smo preko agencije (crnogorske) koja uzima po njihovim recima 5% od kupca (englezi). mi smo toj agenciji rekli nasu cenu i da nas ne intersuje njihova provizija. lokacija je bila extra tako da su nas saletali iz agencija koje su se pojavile kao pecurke posle kise (neki su se obogatili toliko da neznaju sta ce sa parama ali to nije tema). prema tome potrazi agencije i oglasi prodaju. ako nadju kupca oni ce te zvati sami (toliko je agencija da grizu). sto se advokata i prebacivanja novca tice, kucu su kupili englezi koji su unajmili crnogorskog advokata koji se bavi samo nekretninama. prepoznali smo da je sve ok, malo se raspitali za advokata i nismo unajmili svog jer smo videli da bi dzabe davali pare. dogovorili smo se da prvo legnu pare u banku pa onda potpis. na kraju nije bilo bas tako, kao ne moze, ali smo obavili sve za jedno prepodne. e sad, tu su formalnosti po opstinama, katastrima i ne secam se gde sve bese (administracija kao kod nas, uzas), ali smo brzo obavili jer je ovaj engleski crnogorski advokat neka faca i svi ga znaju. bez takvog coveka trebalo bi nam ko zna koliko vremena. dakle novac je uplacen u banku mislim komercijalnu, ali crnogorsku koja mislim da nije imala veze sa ovom nasom osim po imenu. rekli smo da nas ne interesuju nikakve provizije pri uplati vec da zelimo onaj iznos koji smo trazili da vidimo na racunu. nema problema, rekose i tako i bi. dalje kako da podignemo novac sa tog racuna kad se vratimo u srbiju? kad smo se raspitali mislim da su rekli da proviziju uzimaju obe banke (srpska i crnogorska) ukupno bese valjda 1%. za manje nije nikako moglo da se prebaci. moji onda lepo podignu odmah pare (ponovo im pomogao onaj crnogorski advokat inace ne bi moglo tako brzo). spakuju se u kola i krenu, pa sta bude. srecom sve bese ok - niko ih na granici nije ni pogledao. e sad razmisljali su sta ako primete novac. po meni ne bi mogli trajno da nam uzmu novac jer ima poreklo od prodaje ali bi peripetija sigurno bilo. tada zvanicno mislim da nisu ni bili proglasili nezavisnost. kakva je situacija danas ne znam. cuo sam da se i dalje prelazi bez ikakve kontrole. znam da postoji zabrana iznosenja novca u inostrane drzave ali mislim da je situacija i dalje specificna za srbiju i crnu goru. u svakom slucaju preko banaka uz proviziju uvek mozes da prebacis novac bez problema. sto se cene tice dobro se raspitaj koliko mozes realno da dobijes. ne veruj agencijama jer znaju da namerno podcene tvoju imovinu. recimo kazu to ti vredi 20 000e i ti pristanes za tu cenu a oni stranom kupcu u dogovoru sa njihovim advokatom izvuku duplo. konkretno u naesm slucaju englezi samo sto nisu odustali od kupovine jer su mislili da nasa agencija hoce da ih zavrne. nasa agencija je rekla da ce stranci nama u banku da uplate cenu koju smo trazili plus njihovu proviziju stim da im mi zatim damo proviziju (tako je na kraju i bilo). medjutim, tokom svih pregovora agencija nam javlja da ce stranci da uplate duplu proviziju (kao jako su zadovoljni njihovim zalaganjem) koju cemo im dati kad pare legnu. ok kazemo mi, nema problema dok mi dobijamo nasu cenu. kad, zove nas advokat engleza, predstavi se (sa englezima i njihovim advokatom nismo imali nikakav kontakt pre toga vec je sve islo preko agencije, sto je i normalno. npr kad kupujes nesto i ovde preko agencije sa prodavcem do samog kraja nemas kontakt da se ne bi dogovorili prodavac i kupac a agencija ne izvisi), i pita da li smo povecali cenu za jos tu jednu proviziju. mi kazemo nismo, on se iznervira i kaze da agencija zeli da izvuce jos para na sta englezi iz principa ne pristaju. na kraju ovi iz agencije pristanu na normalnu proviziju - daj sta das, i kao izvinjavaju se, bio nesporazum. dakle oprez sa agencijama, velika je mogucnost da pokusaju da uzmu dobar deo kolaca za sebe, posebno ako pokazete da steneupuceni i naivni i dobri.
zakljucak: dobro se raspitajte koliko mozete da uzmete (tamo je na trzistu haos jer svi brze bolje kupuju pa mozete da super prodjete ali i da dobijete mnogo manju cenu nego da ste sacekali npr. samo mesec dana. mnogo je zaebano), razglasite po agencijama da prodajete za tu cenu i ni evro manje, angazujte advokata (pouzdanog) osim ako kupuje neki pouzdan stranac kao sto je bilo kod nas, i ne pristajte da potpisujete ako ne vidite da cete istog dana sigurno dobiti pare (npr za naseg smo videli po tome sto ga svi zivi u opstini poznaju, da sredjuje papire bez problema i pitali smo ljude u opstini i pred njim kao u sali da nije on mozda prevarant neki. engleski advokat je imao ovlascenje da uzme pare sa racuna kupaca - njima ni lice nismo videli)
eto toliko, sam si rekao da se raspisemo
pozdrav i srecno