Pa sad...
Ja na primer imam oko 200 dvd-a muzike, 150 dvd-a videa, jos 80ak dvda knjiga, romova, backupa, oko 80 dvda anime... . Ali (veliko ali) postoji razlika izmedju cuvanja svega sto vam padne pod ruku, i pravljenja kolekcije posebno odabranih stvari. Jer, da bi kolekcija bila prakticna, ona mora sadrzati samo materijal koji je lako pronaci u gomili, mora biti dobro klasifikovana, mora da bude oslobodjena viska djubreta koje se pak mora downloadovati kako bi ste ustanovilo da je doticni materijal djubre.
Evo ga sistem:
Downloadujem samo (po meni) najbolje filmove (serije su neisplative) i samo muziku koju slusam (mnogo muzike). Onda se to klasifikuje na proverene i neproverene stvari, i obavezno se razdvaja po tipu (audio, video, ebooks, source, binaries, anime, pron, ostalo). Onda se to reze i brise sa hdd. Onda se na hdd vrati samo ono sto treba stalno. Jednom, svaka tri meseca prodjem kroz sav materijal i bacim sve sto mi ne treba (poslednji put sam bacio oko 190 diskova).
I sad, mozda ja opsesivno downloadujem materijal (opsednut sam time da imam maksimalno iskoriscenje protoka), ali ga se zato vrlo lako odricem (za godinu dana sam bacio oko 500 diskova).
Moja bolest je u tome sto ako pocnem da skidam nesto, zadovoljicu se samo ako downloadujem apsolutno sve sto mogu za tih par nedelja da nadjem na netu. U stanju sam da zbog jedne pesme (ili jednog dela pesme) skinem kompletnu diskografiju sa sve singlovima i retkim delima. Npr: krenem da skidam Betovena, moze ali samo da skinem sva dela koja mogu da se nadju na torrentima (90Gb minimum). I onda tako opsesivno downloadujem sve sto mogu da nadjem, da bih poceo da ga slusam tek za nekih 6 meseci (15% toga). Onda prodjem kroz sve to i obrisem 3/4 materijala koji mi se ne svidja.
Ali na primer, ne mogu da shvatim ortaka koji ima 6TB anime, a nista ne gleda?!
Ja se na primer ponasam kao Jim iz price, skidam sve sto pomislim da mi treba i skidam sve sto mogu da nadjem na datu temu. Ali, neka mi neko pojasni. da li hoarding podrazumeva opsesivno skupljanje, kada je osoba nesposobna da se odrekne stvari, ili samo skupljanje i klasifikovanje. Jer ja npr. imam bolesnu potrebu da bacam stvari!? Bez obzira sto ih skupljam trudim se da sve sto mi ne treba sto efikasnije unistim.
Kako se to zove?
You know you're an engineer if you have no life and can prove it mathematically.