Posao oko renoviranja kupatila očekuje i mene ovih dana pa sam pre početka svih radova želeo da se na ovakav način "prokonsultujem" sa nekim ko je upoznatiji sa tim poslovima obzirom o tome nemam gotovo nikakvog iskustva.
Naime, "majstori" sa kojima sam razgovarao u vezi s tim su mi predložili da kupim ležeću kadu od poliestera i da se ista ne obzidava ciglom ili čime već nego da se uz kadu kupe tzv. nogice na koje se kada postavlja i na koje nogice se postavlja i oplata sa kojom se pokriva praznina ispod kade. To su obrazlagali činjenicom da se tako postavljena kada može pomerati radi čišćenja prostora ispod kade (mada mi nije jasno šta se to čisti ispod kade i kako dospe uopšte tu) ali i time da se u slučaju loma, naprsnuća ili bilo kakvog drugog oštećenja kade ista može bezbolno zameniti dok u suprotnom slučaju zamena kade znači obijanje pločica i kupatila uopšte.
Prijatelji i nek drugi "majstori" mi preporučuju da na to ne pristajem nipošto jer je tako postavljena kada nestabilna i može lako da pukne kada čovek stoji u kadi prilikom tuširanja jer ispod dna kade nema nikakav oslonac a težina čoveka je "znatna" obzirom da čovek stoji na maloj površini pa se teret ne raspoređuje zbog čega su mišljenja da kadu treba obavezno podzidati odnosno obzidati, a na pitanje šta u slučaju oštećenja, naprsnuća ili loma kade isti odgovaraju da se kade ne lome jer niko od njih nezna da se nekom polomila kada?!?!
Kadu sam već kupio sa nogicama ali pošto i ona može da se obzida i podzida interesuje me mišljenje ljudi i sa ovog foruma.
Druga dilema je vezana za vodovodnu instalaciju jer tu postoje "stručnjaci" u mom okruženju sa trojakim mišljenjem.
Prvi, da se instalacija uradi od plastičnih cevi sa spoljne strane odnosno iznad pločica i na vidnom mestu jer se lako mogu zameniti u slučaju pucanja cevi što je meni više nego ružno.
Drugi, da se urade plastičnim cevima i obavezno ispod pločica jer su te plastične cevi jako kvalitetne, ne pucaju godinama, izdržljive su na nisku temperaturu, ne vide se i estetski ne narušavaju izgled kupatila kao celine.
Treći, da se instalacija uradi ispod pločica na nevidnom mestu ali tako da se najpre postave debela elastična rebrasta creva kroz koja se nakon lepljenja pločica provlače takođe elastična armirana creva za vodu na koja se montiraju slavine, ventili i dr. što se ne vidi pa ne narušava estetiku, a u slučaju pucanja zamena je više nego laka, brza i bezbolna po pločice i kupatilo u celini, a cena je gotovo ista.